- Fanger skutt i bakhodet

Dette bildet hentet fra videoen og utdelt av Journalister for Demokrati i Sri Lanka, og viser det som angivelig skal være en srilankisk soldat som henretter fanger i januar 2009.
Dette bildet hentet fra videoen og utdelt av Journalister for Demokrati i Sri Lanka, og viser det som angivelig skal være en srilankisk soldat som henretter fanger i januar 2009.

Et videoopptak viser srilankiske soldater som tilsynelatende likviderer LTTE-opprørere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Videoopptaket stammer fra sluttfasen av militæroffensiven mot Tamiltigrene (LTTE) på

Sri Lanka i fjor.

En soldat skal ha filmet likvideringene med mobiltelefonen sin. I opptaket blir en person skutt i bakhodet av en soldat. I tillegg får man se likene etter åtte andre personer.

- Ekte

Tre uavhengige eksperter fra USA har nå konkludert med at videoopptaket er ekte, sa Philip Alston, FNs spesialrapportør om utenomrettslige drap, torsdag.

En gruppe srilankiske eksperter har på sin side konkludert med at det er en forfalskning, men ifølge Alston viser den uavhengige undersøkelsen at denne konklusjonen bygger på et sviktende grunnlag.

Han ba torsdag regjeringen i Colombo godta en uavhengig gransking. Men fredag slo regjeringen voldsomt tilbake mot Alston.

- Personlig korstog

– Philip Alston er ute på et personlig korstog for å tvinge fram en internasjonal gransking med brodd mot Sri Lanka. Vi motsetter oss metodene han bruker, han skulle ha kommet til oss med opplysningene sine først, sa en talsmann for regjeringen.

Talsmannen, minister for menneskerettigheter Mahinda Samarasinghe, tilføyde at han og hans kolleger er overbevist om at opptaket er manipulert.

– Så langt vi kan se, er denne videoen ikke ekte, framholdt han.

Videoen skal stamme fra sluttfasen av den srilankiske regjeringshærens offensiv mot den tamilske LTTE-geriljaen i fjor. Ifølge Philip Alston har tre uavhengige eksperter fra USA konkludert med at opptaket er ekte.

(©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus