Meny

- Behøver ikke det internasjonale samfunnets gunst

- Behøver ikke det internasjonale samfunnets gunst

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Afghanistans president Hamid Karzai, hvis ustabile regjering støttes av mer enn 100.000 utenlandske soldater, sier fredag at han ikke trenger det internasjonale samfunnets «gunst».

USA og Nato har 113.000 soldater som kjemper mot Talibanopprørere som forsøker å velte Karzai og destabilisere det krigsherjede, utarmede og korrupte landet.

Men med mer enn 500 dødsfall blant internasjonale soldater i 2009, er krigen blitt mer dødelig for både utenlandske og afghanske soldater i det den sleper seg inn i sitt niende år siden islamistregimet ble veltet i 2001.

Diplomater i Kabul sier at uten vestlig militær tilstedeværelse vil Karzais regjering snart kollapse siden Taliban sprer sine fotavtrykk over landet og setter opp alternative administrasjons- og juridiske systemer.

Mens han støttes av vestlige styrker, anslått å ville øke i år til 150.000, og milliarder av dollar i årlige bistandsmidler, sier Karzai til Al-Jazeera tv at hans jobber er å vinne «hjerter og sinn i den afghanske befolkningen».

«Jeg må vinne den afghanske befolkningens hjerter og sinn, jeg må være legitim og ha det afghanske folkets tillitt om jeg skal kunne være en god president», sier Karzai.

«Legitimiteten til min regjering må være gitt av det afghanske folk.»

«Jeg behøver ikke gunsten til det internasjonale samfunnet. De er her av en grunn, som er kampen mot terror, og vi samarbeider med dem av en grunn, som er Afghanistans sikkerhet og stabilitet, så vi har en felles sak».

Valgfusk

Karzai begynte på sin andre presidentperiode i november etter å ha blitt erklært vinner av presidentvalget i august som ble til en farse preget av valgfusk, der granskere fant at omkring en million stemmer til Karzai var falske.

I intervjuet sier Karzai at Afghanistan er en «god modell» for demokrati og har «gjort det godt» innen utdanning og økonomi, selv om millioner av barn ikke går på skolen, ekstremisters skremselskampanjer begrenser utdanning blant jenter og økonomien i hovedsak er basert på den ulovlige handelen med opium.

Men, sa han, «i forhold til sikkerhet har vi ikke lykkes».

Mens USA og Nato forbereder seg til å sende nærmere 40.000 ytterligere soldater og omjustere krigsstrategien fra en konsentrasjon på slagmarken til utvikling og gjenoppbygging sier Karzai at de også må hjelpe til å bygge opp afghanske sikkerhetsstyrker.

«Hvis disse soldatene kommer bare for å jage Taliban på afghanske siviles bekostning, kommer de selvsagt ikke til å produsere gode resultater for oss», sier han.

«Vi ber også om at de må gi bedre opplæring og utstyr til afghanske styrker og politi, så vi kan ta ansvar for landets sikkerhet».

Karzai har lovet sine internasjonale støttespillere at den afghanske hæren og politiet vil være istand til å ta over ansvaret for landets sikkerhet innen utløpet av hans andre presidentperiode, noe som vil tillate utenlandske styrker å trekke seg tilbake.

Sivile tap

USAs president Barack Obama sier han ønsker å starte tilbaketrekking i midten av 2011, avhengig av afghanernes evne til å gjøre jobben selv.

Milliarder av dollar brukes til å trene afghanske sikkerhetsstyrker, med mål om å øke hæren til 400.000.

Obamas erklæring har gitt Afghanistan et «incentiv», sier Karzai.

«Afghanistan må svært snart begynne å sørge for egen sikkerhet, så vi burde øke innsatsen for å få våre egne styrker, sikkerhet og midlene til å forsvare landet vårt. Jeg håper våre internasjonale partnere vil støtte oss i dette henseendet».

Han sa et angrep mot en amerikansk militærbase nær den pakistanske grensen nylig, som tok livet av åtte personer, inkludert sju CIA agenter, var «forkastelig», men brukte intervjuet til å kritisere utenlandske styrker for sivile tap.

Dette er et viktig spørsmål for Karzai, som de siste ukene har brukt det til å øke sin egen popularitet med en krigstrett befolkning som har lett for å gi vestlige styrker skylden, selv om de fleste sivile dødsfall forårsakes av Taliban.

«Jeg ønsker at Nato-landene forstår at krigen mot terror ikke er i de afghanske landsbyene, den er ikke i forfølgelsen av enhver mann som har på seg turban, har skjegg og er iført den afghanske nasjonaldrakten», sier han.

«Disse er borgere i dette landet, og de må bli respektert. Da vil vi ha fred og suksess».

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus