Meny

Gratulerer med dagen, Elvis!

Elvis Presleys 75-årsdag feires over hele verden. Foto: Betmann/Reuters/Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

75-årsdagen feires over hele verden.

OSLO (ABC Nyheter): I dag, fredag 8. januar 2010 ville Elvis Presley ha rundet 75 år dersom han hadde vært i live.

Men det er slettes ikke alle som er overbevist om at Elvis faktisk er død eller at han i det hele tatt segnet om på badegulvet hjemme på Graceland 16. august 1977, for aldri å våkne opp igjen.

Les også: Kongen vi ikke glemmer

Men gravsteinen på Graceland viser at Elvis Aaron Presley gikk bort på denne datoen, kun 42 år gammel. Det som imidlertid ingen bestrider er at den utnevnte kongen av rock ble født 8. januar 1935. Altså for nøyaktig 75 år siden i dag.

Priscilla og Lisa Marie kommer

Bursdagen til stjernen feires uavhengig om hans eksistens over hele verden i dag, og på residenten på Graceland i Memphis, Tennessee, er det duket for et tett program hvor blant annet Elvis’ tidligere kone Priscilla Presley, og parets felles datter, Lisa Marie, skal tilbringe dagen for å hylle ektemann og far.

Som hvert år, er bursdagen til Elvis utropt til den offisielle «Elvis Presley Day» i Memphis, og over hele byen feires Elvis både i dag og resten av jubileumsåret 2010.

På grunn av værvarsel om snø, skal visstnok selve bursdagskakeutdelingen hvor Priscilla og Lisa Marie deltar være flyttet til et hotell inne i byen. Fans og andre nysgjerrige kan følge denne seremonien direkte på nettet, som sparkes i gang klokken 09.30 lokal tid – eller klokken 16.30 norsk tid da Memphis ligger syv timer etter oss.

Innbyggere og tilreisende i Memphis denne helgen inviteres ellers til å delta på Elvis-bingo eller få med seg et symfoniorkester som spiller Elvis-sanger med James Burton som spesielt invitert gjest. I forbindelse med 75-årsdagen skal det ellers arrangeres konserter på Graceland, servert bursdagskake til gjester og publikum.


Kongen av rock lever videre, død eller ei...Kongen av rock lever videre, død eller ei...

Flere nordmenn til stede

Kongen av rock lever videre, død eller ei...

Blant dem finner vi flere nordmenn som har tatt turen over for å hylle kongen. Elvis presleys offisielle norske fanklubb, Flaming Star, er blant aktørene som arrangerer tur til Graceland for å feire Elvis’ 75-årsdag. Turen har vært fullbooket i lang tid, og foruten å feire selve dagen på graceland sammen med Priscilla og Lisa Marie med flere, inkluderer turen også besøk til andre elvis-relaterte steder, som fødebyen Tupelo og Sun Studio.

Et tilsvarende opplegg står Overseas Travel for, som inviterer norske turister til tematur i anledning Elvis 75 år.


Her i Norge markeres også Elvis’ bursdag flere steder. Konsertsteder Gamla gjør intet unntak i anledning Elvis Presleys bursdag, og arrangerer i morgen «Elvis Rockhouse Party», et arrangement som går av stabelen for sjette året på rad. På scenen finner vi blant annet tributebandet Graceland Mayhem og The Twistaroos med Vibeke Saugestad i spissen. I tillegg vises Elvis-filmer og liveopptak på storskjerm, mens DJ Kongen avrunder det hele med Elvis-relatert musikk langt inn i vinternatten.

- Vi kjører samme program i år som i fjor fordi det var så enormt vellykket, sier Steinar Kallander i Red Planet Artistformidling til ABC Nyheter.

Sjette året på rad

- Vi startet opp med dette på på Muddy Waters, og fulgte opp de påfølgende årene med parallelle arrangementer både der og på Rock Bottom før vi flyttet det hele over til Gamla. Vi har merket økt interesse fra publikum i år, understreker han.

- Feiringen av Elvis Presleys bursdager på byen er egentlig en gammel tradisjon, som først ble sparket i gang av Elvis-fanklubben Flaming Star i 1978/79, kort tid etter hans død i '77, fortsetter Kallander

- Vi tok opp tråden og gjenetablerte dette i forbindelse med 70-årdsagen hans i 2005.

Et annet sted i byen kan noen få, men utvalgte sjeler oppleve blant annet Paal Flaata, Kim Fairchild, Frode Alnæs og El Cuero som er midt i en lengre norgesturne med forestillingen «Let It Rock!» med hovedfokus på låter fra 1950-, ’60 og ’70-tallet, og i kveld har de prøveforestilling i Operaen. Det er liten tvil om at Paal Flaata kommer til å vie Elvis Presley litt ekstra oppmerksomhet i kveld.

Feires også i Bergen

I Bergen blir det full Elvis-fest på ærverdige Madam Felle på Bryggen både i kveld og i morgen kveld. På scenen spiller Green Granadas, mens journalist og forfatter Atle Nielsen arrangerer Elvis-quiz hvor publikum kan delta. I tillegg vises de «Reunion ’68 » på storskjerm.

I Las Vegas, hvor Elvis gjorde noen av sine siste konserter, akter de heller ikke å la 75-årsfeiringen gå upåaktet hen. Sirkusforestillingen «Viva Elvis» er en av attraksjonene med Cirque du Soleil i hovedrollen. For anledningen med 75 artister på scenen.

Vi skal heller ikke glemme at Norges fremste Elvis-imitator, Kjell-Elvis, i disse dager lanserer magasinet Elvis International, som i første utgave på norsk blant annet trykker et portrett av en annen kjent Evis-tolker; nemlig Benny Borg.

NB! Følg med i spalten Søndagsintervjuet med Kjell-Elvis som publiseres førstkommende søndag.

Husk også Sony Musics ferske boks, «Elvis 75: Good Rockin’ Tonight», som inneholder 100 Elvis-innspillinger fra 1953 til 1977, og i tillegg enda ferskere remikser, som 2002-remiksen av «A Little Less Conversation» med Junkie XL.

Les også: Lønner seg å være død

Elvis Presley toppet så sent som i 2008 listen over de aller mest innbringende musikkartistene. Gjennom hele året omsatte han for mer enn 352 millioner kroner, langt mer enn for eksempel Madonna, en noe mer aktuell artist, som havnet på andreplass på listen med 271 millioner i omsetning.

Elvis-jubileet kommer til å bli markert gjennom hele 2010.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus