Sea Shepherds superbåt sank

Bildet viser Sea Shepherd som synker i Sørishavet i morgentimene fredag.
Bildet viser Sea Shepherd som synker i Sørishavet i morgentimene fredag.

Sea Shepherds lynraske Batman-båt har sunket i Sørishavet, to døgn etter at den ble pårent av japanske hvalfangere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Canberra (NTB-Reuters): – Vi mistet Ady Gil i 3-tida i dag morges, opplyser miljøorganisasjonens leder Paul Watson.

Den futuristiske speedbåten, som i 2008 gjennomførte verdens raskeste jordomseiling, ble truffet i baugen av den japanske hvalfangstskuta Shonan Maru 2 onsdag.

Miljøvernerne forsøkte å ta Ady Gil, som er laget av karbon og kevlar, i land til en fransk forskningsstasjon i Antarktis, men måtte gi tapt mot Sørishavet i morgentimene fredag.

Nødanrop

Watson hevder at de japanske hvalfangerne unnlot å komme dem til unnsetning etter sammenstøtet onsdag, men mannskapet på seks ble reddet av en annen Sea Shepherd-båt i nærheten.

– De hadde ansvaret. De ødela fartøyet og de ødela forsøkene på å hindre at det skulle forurense havet, sier Watson til australsk radio.

– De burde ha tilbudt en eller annen form for assistanse, noe de ikke gjorde. De nektet å etterkomme nødanropene, hevder Watson.

– Overlegg

Sea Shepherd hevder at Ady Gil ble rent i senk med fullt overlegg, noe japanske fiskerimyndigheter avviser. Ifølge dem var kollisjonen ikke til å unngå da hurtigbåten plutselig senket farten mens den krysset foran baugen til hvalfangstskuta.

Ifølge hvalfangerne forsøkte de seks miljøaktivistene å vikle en trosse inn i propellen til hvalfangstbåten.

De skal også ha angrepet hvalfangerne med stinkbomber, støysendere og laserlys.

Lånt

Sea Shepherd eide ikke Ady Gil, men hadde fått låne den 78 fot store trimaranen av en millionær i Hollywood.

Paul Watson lovet i den sammenheng at båten ikke skulle benyttes i konfrontasjoner, men utstyrte den likevel med utvendige høyttalere på 9.000 watt til bruk som støysender.

Båten hadde to dieselmotorer på 540 hestekrefter hver, kunne dykke ned til 7 meter og hadde en toppfart på 45 knop. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus