Syke må levere meldekort

Om syv uker blir en ny type stønad innført, og det medfører at 90.000 syke må levere meldekort hver 14. dag.
Om syv uker blir en ny type stønad innført, og det medfører at 90.000 syke må levere meldekort hver 14. dag.

- Unødig byråkrati, mener Yrkesorganisasjonens Sentralforbund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny type stønad fra Nav kalt arbeidsavklaringspenger blir innført om sju uker. Det betyr at 90.000 syke mennesker hver 14. dag må fylle ut et meldekort og sende det inn til Nav.

Skjemaet skal inneholde opplysninger om hvorvidt man har arbeidet de siste to ukene, om man er syk eller om man deltar i ulike tiltak.

Fra før er det arbeidsledige som får dagpenger, folk som får kvalifiseringsstønad og folk på ulike attføringstiltak som må levere meldekort hver 14. dag. Om sju uker må også 90.000 syke mennesker gjøre det samme, skriver Aftenposten.

Unødig byråkrati

Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) mener at meldeplikt vil virke tyngende for en del brukere og at det vil medføre mye ekstraarbeid for Nav.

Fellesorganisasjonen klarer ikke å se at den nye ordningen er formålstjenlig for noen som helst og mener at den bare fører til unødig byråkrati.

Høgskolen i Oslo mener tiltaket signaliserer mistillit til enkeltmennesker, og at det vil gi Arbeids- og velferdsetaten dårlig rykte.

Vil gi unntak

Kreftforeningen har på sin side ikke protestert, men mener det er behov for å lage unntaksordninger som tar utgangspunkt i folks helsetilstand og i medisinske kriterier. Nav er positiv til slike unntak.

– Der hvor innsending av meldekort virker unødig tyngende, vil Nav gi unntak, sier seksjonssjef for midlertidig inntektssikring i Nav, Kristian Heyerdahl.

Han legger til at det ikke er gitt føringer for unntak ved spesielle diagnoser.

Dersom de nye meldekortene blir sendt inn for sent, eller ikke blir sendt inn i det hele tatt, kan utbetalingene bli redusert eller bortfalle.

- Ikke dårligere arbeidsmoral

Sykefraværet i Norge har vært et hett tema de siste ukene. Mange har tatt til orde for å gjøre det vanskeligere å motta sykepenger, eller for å lage bonusordninger for de som «holder seg friske», som Stein Erik Hagen uttalte.

Torsdag holdt Jens Stoltenberg tale på NHOs årskonferanse. Her gjorde han det klart at arbeidet med å redusere sykefraværet ikke handler om å svekke sykelønnsordningen.

– Det er ikke noe vi gjør for å gjøre det vanskeligere for dem som er syke eller for å angripe arbeidstakeres moral, slik jeg har sett noen forsøker å gjøre. Det er en stor avsporing av debatten. Når sykefraværet øker med 11 prosent fra tredje kvartal i 2008 til tredje kvartal i 2009, så er det alvorlig. Men det betyr ikke at norske arbeidstakere plutselig har fått 11 prosent dårligere arbeidsmoral, sa statsministeren til landets næringslivselite.

Han understreket at det er en utfordring å beholde høy sysselsetting og samtidig få ned sykefraværet.

– Vi må ha en balansert debatt der vi aksepterer at vi har høyere sykefravær enn mange andre land fordi vi har høyere sysselsetting. Men fraværet skal ned, konstaterte han.

Tror på avtale

Stoltenberg kom også inn på forhandlingene om en ny IA-avtale som skal være på plass om under to måneder.

– Selv om den IA-avtalen vi har ikke har gitt de resultatene vi har ønsket, er jeg sikker på at det er gjennom tett samarbeid og dialog med partene i arbeidslivet at vi kan finne virkemidlene som vil bidra til positiv endring. Her er jeg glad for at vi har sterke og ansvarlige organisasjoner, både på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden, sa statsministeren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus