Syke må levere meldekort

En ny type stønad fra Nav blir innført om syv uker, og fører til at 90.000 syke må levere meldekort hver 14. dag.
En ny type stønad fra Nav blir innført om syv uker, og fører til at 90.000 syke må levere meldekort hver 14. dag.

- Unødig byråkrati, mener Yrkesorganisasjonens Sentralforbund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny type stønad fra Nav kalt arbeidsavklaringspenger blir innført om sju uker.

Skjemaet skal inneholde opplysninger om hvorvidt man har arbeidet de siste to ukene, om man er syk eller om man deltar i ulike tiltak.

Fra før er det arbeidsledige som får dagpenger, folk som får kvalifiseringsstønad og folk på ulike attføringstiltak som må levere meldekort hver 14. dag. Om sju uker må også 90.000 syke mennesker gjøre det samme, skriver Aftenposten.

- Unødig byråkrati

Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) mener at meldeplikt vil virke tyngende for en del brukere og at det vil medføre mye ekstraarbeid for Nav.

Fellesorganisasjonen klarer ikke å se at den nye ordningen er formålstjenlig for noen som helst og mener at den bare fører til unødig byråkrati.

Høgskolen i Oslo mener tiltaket signaliserer mistillit til enkeltmennesker, og at det vil gi Arbeids- og velferdsetaten dårlig rykte.

Vil gi unntak

Kreftforeningen har på sin side ikke protestert, men mener det er behov for å lage unntaksordninger som tar utgangspunkt i folks helsetilstand og i medisinske kriterier. Nav er positiv til slike unntak.

– Der hvor innsending av meldekort virker unødig tyngende, vil Nav gi unntak, sier seksjonssjef for midlertidig inntektssikring i Nav, Kristian Heyerdahl.

Han legger til at det ikke er gitt føringer for unntak ved spesielle diagnoser.

Dersom de nye meldekortene blir sendt inn for sent, eller ikke blir sendt inn i det hele tatt, kan utbetalingene bli redusert eller bortfalle. (©NTB)

Personvernpolicy