Vi er oljens gisler

Demonstrantene tok til gatene i Azerbaijan etter valget i 2005. Foto: Scanpix
Demonstrantene tok til gatene i Azerbaijan etter valget i 2005. Foto: Scanpix

I Aserbajdsjan blomstrer et korrupt regime. Vestlige land kunne vært pådrivere for demokrati i regionen – men prioriterer isteden egne oljeinteresser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORKJEMPER

I den nye spalten «Uten grenser» har vi samlet spaltister fra hele verden som lever utsatt til. Prosjektet ble dratt i gang av det norske ukemagasinet Ny Tid for første gang i 2006 med bidrag fra den russiske journalisten og Putin-kritikeren Anna Politkovskaja. (1958-2006)

Formålet med prosjektet er å la stemmer fra andre deler av verden komme til orde i vår hjemlige debatt.

Dagens spaltist er Malahat Nasibova. Hun er prisbelønt journalist og leder av «Democracy Development Resource Center» i Nakhitsjevan, en del av Aserbadsjan. Hun ble tildelt Raftoprisen 2009 og skriver eksklusivt for Ny Tid.

ASERBAJDSJAN (ABC Nyheter/Ny Tid): Dessverre er vi i Aserbajdsjan blitt oljens gisler, 19 år siden republikken, i den sørøstlige delen av Kaukasus, fikk sin uavhengighet fra det russiske imperiet.

Vi kjempet i 1991 for friheten, med håp om at alt skulle bli bedre etter uavhengigheten.

Slik ble det ikke. Vi trodde at de økonomiske, moralske, sosiale og vitenskapelige mulighetene vi tok med oss fra det russiske imperiet ville gjøre det mulig for oss å raskt løse de problemene vi hadde i landet.

Men selv om Aserbajdsjan klarte å riste av seg avhengigheten til det totalitære russiske imperiet, hadde det ikke greid å kvitte seg med folk som fortsatt bar på en kommunistisk tankegang. Et hardt, autoritært regime slo rot i Aserbajdsjan, etter at den tidligere kommunisten Hejdar Alijev kom til makten i 1993.

Alijev hadde bakgrunn fra KGB og Sovjetunionens kommunistparti, og da han døde i 2003, ble sønnen Ilham Alijev valgt som hans etterfølger, til tross for massive protester.

Vi har ikke det frie og demokratiske samfunnet vi drømte om. Landets autoritære regime ødela det uavhengige domstolssystemet, og alvorlige former for bestikkelser har utviklet seg innen utdannings- og helsevesenet.

Fedrelandet mitt, Nakhitsjevan, er en aserbajdsjansk enklave som grenser til Armenia, Tyrkia og Iran. Den isolerte geografiske beliggenheten gjør det veldig vanskelig å leve og arbeide i regionen. I den autonome republikken Nakhitsjevan blomstrer korrupsjonen, og menneskerettigheter krenkes. Å representere fri presse og beskytte menneskerettighetene i denne regionen, er svært farlig.

Angrepet, fikk legeforbud

Nakhitsjevans Ressurssenter for demokrati og utvikling for frivillige organisasjoner (NGOer), som jeg leder, utførte nylig en meningsmåling ved Nakhitsjevan-universitetet som del av et prosjekt som skal avdekke korrupsjonsnivået. Men representantene våre ble utsatt for fysisk press og fornærmelser fra bestukkete lærere.

15. desember ble ressurssenterets representanter Ilgar Nasibov (skribentens ektemann, red.anm.) og Vafadar Eyvazov alvorlig skadet i et angrep. Politiet foretok ikke noen seriøs etterforskning, og de to fikk ikke lov til å bli undersøkt av leger.

Den triste realiteten i Nakhitsjevan er at politi og helseorganisasjoner er underlagt politiske ordre. Dette er nok et eksempel på hvorfor det er nødvendig med flere tiltak for å beskytte rettighetene til menneskerettighetenes forsvarere.

I Aserbajdsjan driver de politiske styringsmaktene forfølgelse av de få uavhengige presseorganisasjonene som skriver om korrupte embetsmenn. Journalister blir arrestert, noen ganger drept eller tvunget til å forlate landet. De som motsetter seg de undertrykkende tiltakene, risikerer å bli plassert på sykehus for psykisk syke, stemplet som «gale».

Det har blitt umulig å leve under disse forholdene. Folk er tvunget til å migrere til hovedstaden Baku eller til andre land. Den vanskelige økonomiske situasjonen mange lever under, har også ført til en økning i antall selvmord. Fra eldre mennesker hører man at livet var bedre under Sovjet-tiden.

Aserbajdsjan er et kaukasisk land med rike olje- og gassressurser. Energiinteressene til de fleste av de ledende stormaktene møtes her. Aserbajdsjan tjener vestlige lands energiinteresser i større grad enn Irans og Russlands. Derfor mener en del av demokratiforkjemperne i Aserbajdsjan at de vestlige landene burde gjort mer for å opprettholde friheten her, men at de i stedet prioriterer sine egne oljeinteresser.

90 prosent i fattigdom

Enkelte aserbajdsjanere tror selv at demokrati bare er et spill, at det bare handler om at alle forfølger sine egne interesser. Andre vender seg mot religiøs radikalisme. Det innebærer at folk ikke tenker på å løse problemene i landet innenfor et demokratisk rammeverk, men heller foretrekker å forbedre situasjonen sin ved hjelp av maktbruk.

Som i Sovjet-tiden bruker myndighetene i Aserbajdsjan korrupsjon som et middel for å beholde makten. Enkelte ministre i Aserbajdsjan har selv store bedriftsnettverk, og nesten alle deler av den statlige økonomien er i hendene på embetsstanden. Nå er det oligarkene som råder.

Gjennom korrupsjon blir de rike menneskenes eiendom gradvis konfiskert, og de som protesterer, blir arrestert eller kastet ut. Selvsagt skremmer situasjonen utenlandske investorer. Enkelte selskaper greier imidlertid å etablere avtaler med bestukkede tjenestemenn, og får slik investert i Aserbajdsjan.

Den politiske tradisjonen for å underslå olje og millioner i dette landet, vil komme til å skape alvorlige problemer for framtidige generasjoner. Aserbajdsjan er rikt på olje og gass, samt andre ressurser, men nesten 90 prosent av befolkningen lever i fattigdom, som oljens gisler. Oljen sørger for milliarder til Aserbajdsjans myndigheter, men ikke til den fattige befolkningen.

I Transparency Internationals 2009-rapport, der korrupsjonsnivået i ulike land rangeres, er Aserbajdsjan på 143. plass av 180 land (180. plass står for høyest korrupsjonsnivå, red.anm.), blant land som Kenya og Zimbabwe.

Dette er den verste rangeringen blant de sørkaukasiske landene: Georgia ligger på en 66. plass, Armenia på 120. plass. Det er først og fremst organisasjoner tilknyttet utøvende myndigheter som er involvert i korrupsjonen. Det har blitt en tradisjon at Aserbajdsjan rangerer lavest i slike rapporter. Leder av Economic Innovation Center, Mahammad Talibli, mener at til tross for igangsettelsen av en nasjonal strategi mot korrupsjon, kan den negative situasjonen forklares med fraværet av konkrete mekanismer mot korrupsjon.

Samtaler som sludder

Og hva synes medlemmer av opposisjonen i Aserbajdsjan om dagens forhold mellom Aserbajdsjan og Vesten? I motsetning til sin far, driver ikke president Ilham Alijev med etterlikninger av konstruktive «dialoger» med representanter fra pressen og folket. Presidenten ønsker ikke å distansere seg fra undertrykkelsen av pressefriheten.

Dette demonstreres gjennom hans personlige interesse i nøytraliseringen av slike opprettholdere av «den fjerde statsmakt», gjennom ytringsfrihet og uavhengig presse. Kritikken fra Vesten irriterer regimet vårt, men det fører ikke til noe, fordi landets autoriteter har tilpasset seg spillet.

Fordi frihet og demokrati ikke er prioriteringer for Vesten når det kommer til deres politiske interesser i regionen, vil det neppe heller bli prioriteringer for Aserbajdsjans autoritære regime. Dette er roten av problemet.

Hvis det fortsetter slik, vil alle samtalene myndighetene våre har med Vesten, om frihet og demokrati, bli det rene sludder. Når det blir umulig å forene oljens geopolitiske interesser og vestlig demokrati, må noe ofres.

Og i dette tilfellet er det ikke profitabelt å ofre de geopolitiske interessene. Dessverre er dette dagens virkelighet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:49 Hardarson forlenger med Start12:40 Tunisias nye president tatt i ed12:31 Russland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09 Ber publikum om videoer av ambulansekapringen11:37 Ap-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21 Svakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21 Full bortekrise for Solskjær11:20 Skamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19 Russlands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02 PST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01 Kippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37 39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34 De fire riksrett-punktene: Russland, Biden, selvangivelsen og hotellet10:13 MDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12 Mann forskanset seg på museum i Frankrike09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 Stiftelse med milliardær på laget skal spre informasjon om intelligent design04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10 Kvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada
Siste nytt
12:49SportHardarson forlenger med Start12:40PolitikkTunisias nye president tatt i ed12:31VerdenRussland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09NorgeBer publikum om videoer av ambulansekapringen11:37Helse og livsstilAp-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21PengerSvakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21SportFull bortekrise for Solskjær11:20PolitikkSkamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19SportRusslands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02NorgePST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01SportKippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37Verden39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34StemmerDe fire riksrett-punktene: Russland, Biden, selvangivelsen og hotellet10:13PolitikkMDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12VerdenMann forskanset seg på museum i Frankrike09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeStiftelse med milliardær på laget skal spre informasjon om intelligent design04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10ReiseKvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus