Her blir han tatt på fersken

Her blir han tatt på fersken
Her blir han tatt på fersken
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pStoppet med veska stappet av kontanter. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Tollerne i Oslo og Akershus

* Tollerne i Oslo og Akershus gjør daglige beslag på havnene i Oslo.

* Både passasjerer, biler og lastebiler blir kontrollert.

* Andre store tollstasjoner er Gardermoen og Svinesund.

* Tollerne i Oslo og Akershus (Gardermoen inkludert) har hittil i år beslaglagt kontanter for 4,5 millioner kroner, fordelt på 42 beslag.

FILIPSTAD (ABC Nyheter): Med reiseveska full av euro ville afghaneren ta seg inn i Norge. Han hadde imidlertid ikke regnet med tollerne.

Mannen, som også tidligere har blitt stoppet av tollerne med store kontantsummer på seg, hadde sedler til en verdi av over 120.000 kroner med seg - uten å fortolle dem. Pengene ble beslaglagt på stedet.

ABC Nyheter var med da tollerne aksjonerte på Filipstad kai tirsdag. Førstetollinspektør Vidar Nårstad ved tollkontoret i Oslo og Akershus tok mannen til side, og avslørte etter kort tid at mannen hadde nesten fem ganger så mye kontanter som maksgrensa på 25.000 kroner.

Etter et kort avhør, samt ekstra gjennomgang av mannens bagasje, ble han dimittert. Uten pengene.

- Foreløpig status er at hele beløpet blir beslaglagt, og vi skriver en tollrapport. Så er det opp til politiet hva som skjer med mannen og pengene, sier Nårstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skyldte penger

Fordi afghaneren skyldte Tollvesenet penger fra tidligere fikk han nemlig ikke med seg noen av sine kontanter. Dersom han ikke hadde hatt ubetalte fordringer hadde han fått med seg kontanter tilsvarende 25.000 kroner.

Mannen ønsket ikke å kommentere saken overfor ABC Nyheter.

Ifølge kontorsjef Paul Johan Ask ved tollkontoret i Oslo og Akershus er beslaget over gjennomsnittet stort.

Rykende ferske tall viser at tollerne i Oslo og Akershus hittil i 2009 har beslaglagt verdier for omtrent 4,5 millioner kroner i kontanter. Til sammen har det vært gjort 42 beslag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

10 millioner i 2008

I hele 2008 ble det beslaglagt kontanter for ti millioner kroner.

- Vi ligger foreløpig bak fjorårets tall, men et par store beslag kan endre hele statistikken, sier Ask til ABC Nyheter.

Vidar Nårstad fant ikke flere penger under andre gjennomgang av mannens reiseveske. (Foto: Atle Jørstad)Vidar Nårstad fant ikke flere penger under andre gjennomgang av mannens reiseveske. (Foto: Atle Jørstad)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Valutasmuglingen blir satt klart i sammenheng med narkotikavirksomhet i Norge.

- Fra 70- og 80-tallet til i dag har det vært en stor økning i narkotikasmugling. Vi vet at det genererer større pengebeløp, sier Ask.

Milliardbusiness

Tollvesenet anslår at kontanter for flere milliarder kroner forsvinner ut av landet hvert år. I slike sammenhenger er beslagstallene forsvinnende lave. Ask innrømmer at forbedringspotensialet er stort, til tross for at Oslo og Akershus er den regionen som gjør flest valutabeslag.

- Vi beslaglegger bare en brøkdel. 4,5 millioner er et svært lavt beløp sett i forhold til det man anslår går ut av landet, sier han.

Han understreker imidlertid at Tollvesenet nå har satt ekstra fokus på valutasmugling. Blant annet trenes det nå opp egne hunder som skal hjelpe tollerne å avsløre store mengder valuta.

- Vi øker også frekvensen på aksjonene, og får flere tollere, sier Ask.