Iransk diplomat tør ikke reise hjem

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den iranske diplomaten Mohammed Reza Heydari hevder han trakk seg fra stillingen som konsul i Norge i protest mot behandlingen av opposisjonen i Iran. Nå tør han ikke reise hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vet hva som vil skje om jeg reiser tilbake. Det er ikke aktuelt. Mine venner har fortalt meg at jeg vil få problemer hvis jeg reiser hjem til Iran, sier Mohammed Reza Heydari på telefon til nyhetsbyrået AFP torsdag.

Heydari har arbeidet som konsul ved den iranske ambassaden i Oslo i mer enn to år. Han sier han sa opp i protest mot iranske styresmakters behandling av demonstranter den 27. desember. Minst åtte personer ble drept i uroen.

– Jeg sendte min oppsigelse til ambassadens chargé d’affaires. Jeg fortalte ham at det var umulig for meg å fortsette. Jeg gjorde dette for folket mitt, jeg gjorde det for opposisjonslederen Mir Hossein Mousavi, sier han.

Diplomaten er gift og har to barn. Familien bor med ham i Norge. Heydari sier han fortsatt ikke er sikker på om han vil søke politisk asyl i Norge.

Irans ambassade nektet onsdag for at Heydari hadde sagt opp i protest, og sa konsulens ansettelse simpelthen var utløpt. (©NTB)