- Det er ikke humor, det er tragisk

KURIØST: Dette bildet gikk verden rundt, etter at en Kristiansand-mann ble tatt med poser med reptiler på kroppen. (Foto: Tollvesenet)
KURIØST: Dette bildet gikk verden rundt, etter at en Kristiansand-mann ble tatt med poser med reptiler på kroppen. (Foto: Tollvesenet)

Tollvesenet gjør mange kuriøse beslag gjennom et helt år. Men bak historiene om poser med reptiler og narkotikasmuglende bestemødre er alvorlige skjebner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


OSLO (ABC Nyheter): Om du husker noen av sakene om Tollvesenets beslag fra i fjor, er det sannsynligvis saken om Kristiansand-mannen som smuglet reptiler i poser på kroppen.

Eller kanskje er det bestemoren på 72 som smuglet fem kilo heroin og kokain fra Kiel til Oslo 16 mai i 2008 du husker best. Hun ble dømt i 2009 til over ni år i fengsel.

Les også: Rekordhøye narkotikabeslag

Tollvesenet gjør mange kuriøse beslag i løpet av et helt år, men toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse synes beslagene i beste fall er tragikomiske.

Tragikomisk

- Sakene kan se humoristisk ut, men det er ikke komikk, heller tragikomikk, sier Bjørn Røse til ABC Nyheter.

Disse souvenirene ble beslaglagt i Vauldalen (Foto: Tollvesenet)Disse souvenirene ble beslaglagt i Vauldalen (Foto: Tollvesenet)

Han trekker fram historien om Kristiansand-mannen med posene på kroppen, og sier slik reptilsmugling ikke er noen spøk.

Saken vakte stor oppsikt i Norge og resten av verden. Så stor at BBC ringte det norske tollvesenet om saken.

Ikke morsomt

Bjørn Røse synes ikke alle kuriøse beslag har et humoristisk tilsnitt (Foto: Atle Jørstad)Bjørn Røse synes ikke alle kuriøse beslag har et humoristisk tilsnitt (Foto: Atle Jørstad)

I noen saker mediene ser med et lite skråblikk, er ikke morsomme i det hele tatt, ifølge Røse.

- I saken om den tyske kvinnen, hvor vi gjorde et av de største heroinbeslagene de seneste årene, er det ingen morsomheter. Det er bare tragisk, sier tolldirektøren.

Han minner om at det gjerne er kyniske bakmenn, som lar begjæret etter profitt gå på bekostning av menneskeliv.

Hevdet de ville ha traktor

På spørsmål fra ABC Nyheter om hvilken kuriøse episode tolldirektøren selv husker, forteller Røse om en episode med valutasmugling.

- Vi hadde noen som smuglet valuta fra Bolivia. Da de kom til Norge sa de at de skulle handle en traktor her, erindrer tollsjefen.

Personvernpolicy