Meny

Frykter ny metanolskandale

SPRITBESLAG: Denne spriten, som var deklarert som såpe, ble avslørt av tollere i Drammen i år (Foto: Tollvesenet)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spritsmuglingen øker etter flere år med nesten helt dødt marked.

OSLO (ABC Nyheter): De verste årene på 1990-tallet beslagla Tollvesenet 250.000 liter smuglersprit. Etter metanolsaken i 2002, hvor over 20 personer døde etter å ha drukket metanolholdig smuglersprit, har markedet nesten vært helt dødt. Men nå øker spritsmuglingen dramatisk igjen.

- Vi er redde for at smuglingen av sterk sprit kommer tilbake, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse ved Tollvesenet til ABC Nyheter.

Mer enn tredoblet

I 2008 beslagla tollerne i Norge rett i overkant av 6600 liter sprit med en alkoholprosent over 60. I 2009 var det samme tallet 22.000 liter.

Les også: Rekordhøye narkotikabeslag

Bjørn Røse er redd for at markedet for smuglersprit blir større (Foto: Atle Jørstad)Bjørn Røse er redd for at markedet for smuglersprit blir større (Foto: Atle Jørstad)

- Folk tok lærdom av metanolsaken i 2002, og kjøpte ikke smuglersprit. Men det kan virke som de begynner å tro det ikke er farlig lenger. Hukommelsen varer ikke lenge, sier Røse.

Femliters dunker

Han påpeker at dette er sprit som folk skjønner er smuglet.

- Det er snakk om sprit på femliters dunker, så du ser hva det er, sier Røse.

Tollvesenet fant ikke noe metanol i de beslaglagte partiene i 2009, men ifølge tolldirektøren kan det være et spørsmål om tid før skrupelløse bakmenn har metanol i spriten.

En del av spriten som er beslaglagt har imidlertid inneholdt spylervæske, noe som også utgjør en fare for liv og helse.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus