Tar lite penger tross storsatsing

Dette beslaget, gjort på Stavanger lufthavn Sola, avslørte en serber på vei ut av Norge (Foto: Tollvesenet)
Dette beslaget, gjort på Stavanger lufthavn Sola, avslørte en serber på vei ut av Norge (Foto: Tollvesenet)

Tollvesenet har satt inn store ressurser for å stoppe valutasmuglingen. Det gir foreløpig ikke resultater i beslagsstatistikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


OSLO (ABC Nyheter):Til tross for Tollvesenets storsatsning på valutasmugling de siste årene, er det ingen økning å spore i antall kroner som beslaglegges.

Det viser Tollvesenets beslagsstatistikk for 2009, som ble lagt fram torsdag.

Les også: Rekordhøye narkotikabeslag

39 millioner kroner ble beslaglagt i 2009, mot i overkant av 17 millioner i 2008. Men årsaken til økningen ligger nesten utelukkende i en ny måte å registrere beslagene på.

Ikke høyere

Tidligere ble nemlig ingen av beslagene på under 150.000 kroner registrert i statistikken.

Les også: Her blir han tatt på fersken

- Reelt sett er ikke tallet høyere enn i 2008, innrømmer toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse i Tollvesenet overfor ABC Nyheter.

- Betyr det at satsingen er mislykket?

Bjørn Røse synes ikke satsingen på valutasmuglere er mislykket. (Foto: Atle Jørstad)Bjørn Røse synes ikke satsingen på valutasmuglere er mislykket. (Foto: Atle Jørstad)

- Jeg vil ikke si det sånn. Det er vanskelig å bevise at satsingen er en suksess, men jeg tror det. Tidligere skjedde nesten all valutasmugling gjennom flyplassene, men det er det mindre av nå. Noe av denne smuglingen vil finne andre kanaler, men ikke alt, sier Røse, som mener satsingen virker forebyggende.

2-3 milliarder

I tillegg tror han økte straffer hjelper. Strafferammen for valutasmugling har økt kraftig. Smugling som tidligere ble straffet med bøter på mellom to og fem prosent av totalsummen, blir nå gjerne straffet med bøter på 25 prosent av summen som smugles.

Tollvesenet har tidligere anslått at omlag penger til en verdi av 2-3 milliarder kroner forsvinner ulovlig ut av Norge hvert år. Disse pengene stammer i all hovedsak fra kriminell virksomhet.

Må deklareres

- Når man smugler narkotika inn i landet, må man ta med pengene ut igjen, fordi bakmennene gjerne sitter i utlandet. Derfor er det så viktig å stanse valutasmuglingen, sier Røse.

Han mener det er liten tvil om at det aller meste av penger som smugles stammer fra kriminell virksomhet, fordi det ikke er ulovlig å ta med penger til utlandet - så lenge det deklareres på forhånd.

Det er imidlertid straffbart å ta med kontanter til en verdi av mer enn 25.000 kroner inn og ut av landet uten å deklarere det.

Personvernpolicy