- Vi er for arrogante

KRASS: Mange oppfattet Kai Eides siste tale til FNs sikkerhetsråd var av de krasseste han har holdt. Foto: UN Photo.
KRASS: Mange oppfattet Kai Eides siste tale til FNs sikkerhetsråd var av de krasseste han har holdt. Foto: UN Photo.

Kai Eide minner verdenssamfunnet på om at vi er i Afghanistan på invitasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Onsdag holdt Kai Eide sitt siste innlegg for FNs sikkerhetsråd. Om noen måneder er arbeidet som FNs spesialutsending til Afghanistan over, og nordmannen trekker seg tilbake fra verdensmedienes søkelys. I talen for verdens mektigste understreket han faren for at situasjonen i Afghanistan skal bli ukontrollerbar, og han pekte direkte på hvem som er ansvarlig for dette.

- Nasjonene som bidrar med støtte til Afghanistan har altfor lite fokus på utviklingen av det sivile samfunnet, og legger for mye vekt på militære styrker. Samtidig er man uforsiktig i hvordan man uttaler seg, og glemmer at det er afghanerne selv som må velge veien, sier Eide på telefon fra USA til ABC Nyheter.

- Kritikk av Obama

New York Times mener innlegget for FNs sikkerhetsråd kan leses som en direkte kritikk av Barack Obamas strategi for Afghanistan.

«Selv om Eide ikke nevnte USA ved navn, så er kommentarene en snikende kritikk av det USA-ledede fokuset på militær opptrapping, ettersom Obama-administrasjonens beslutning om å sende 30.000 nye soldater», skriver Neil MacFarquhar i avisen.

Les også: - Kan miste kontrollen

Eide selv er ikke med på at det er ment som en kritikk av Obamas avgjørelse, men en mer langtrekkende politikk som har vært ført for Afghanistan.

- Det er mer som en kritikk av hvordan mange har opptrådt i flere år, og som kan forsterkes når flere styrker kommer inn, sier Eide.

Les også: Eide kritisk til Obamas plan

- Forsoning med Taliban ikke viktigst

Da Barack Obama gjorde det klart at han ville sende 30.000 nye soldater til Afghanistan i desember, var det en rekke kritiske røster som poengterte at det ikke fulgte med en omfattende plan på den sivile utviklingen av landet.

Ifølge norske medier var det viktigste Eide sa i talen at man måtte søke forsoning med Taliban, men hovedpersonen selv er langt fra enig i at det var fremtredende.

Les også: Tre kjemper om å erstatte Eide

- Det er klart at en løsning i Afghanistan vil innebære dialog med Taliban, men det er jo noen grunnleggende krav som må stilles. Som at de aksepterer grunnloven og den valgte regjeringen, sier Eide.

Det som han synes var den aller viktigste meldingen i sin egen tale var advarselen om at de internasjonale kreftene kan bli for arrogante i sin tilnærming til det afghanske folket og den politiske ledelsen i landet.

Afghanerne må styre

- Vi må huske at det er de som skal lede landet videre, og at vi er i deres land på invitasjon, sier Eide.

- Tror du det er fare for at den invitasjonen trekkes tilbake?

- Nei. De aller fleste, både politikere og folket forøvrig, ønsker en internasjonal tilstedeværelse. Men ikke for enhver pris. Det internasjonale samfunnet må bli flinkere til å koordinere vår egen innsats, og gjennomføre den politikken vi er enige om. Afghaniseringen som har vært vedtatt har ikke blitt etterlevd, sier Eide, som brukte flere eksempler på hvordan det afghanske styresetter er alvorlig underfinansiert.

Les også: Går galt om ikke innsatsen endres

Torsdag var han på vei til Washington for å møte et trekløver av de viktigste personene i utformingen av amerikansk afghanistan-politikk. Utenriksminister Hillary Clinton, forsvarsminister Robert Gates og den nasjonale sikkerhetsrådgiveren James L. Jones skal alle møte med Eide i det som kan være hans siste tur til USA som leder for FNs innsats i Afghanistan.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus