Nå skal EU-forsker finne fakta

Utenriksminister Jonas Gahr Støre utnevnte professor Fredrik Sejersted til å lede utredningen av den omstridte EØS-avtalen. Foto: Thomas Vermes
Utenriksminister Jonas Gahr Støre utnevnte professor Fredrik Sejersted til å lede utredningen av den omstridte EØS-avtalen. Foto: Thomas Vermes

Professor Fredrik Sejersted begeistret Europabevegelsen ved å si ja til EU fordi Norge med EØS overtar mer av EUs lover, enn enkelte EU-land. Nå skal han endelig finne ut om det er et faktum.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå skal avtalen både ja- og store deler av nei-siden elsker å hate, undersøkes på alle bauger og kanter.

I formiddag presenterte utenriksminister Jonas Gahr Støre et nytt utvalg som skal utrede fakta om Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet, mer kjent som EØS-avtalen.

EØS har grepet mye dypere inn i norsk samfunnsliv enn Stortinget så for seg da den ble vedtatt i 1992.

Ikke spørsmål om EØS

- Vi kan ikke utrede oss til enighet om norsk EU-politikk. Men arbeidet som nå er satt i gang, vil gi en solid basis for en kunnskapsbasert diskusjon om Norges samarbeid med EU, sa Støre på pressekonferansen.

Han understreker at utvalgets mandat ikke er å utrede alternativer til EØS.

- Det er viktig for oss å ikke signalisere til Europa at vi tenker på alternativer til EØS-avtalen. Regjeringen og jeg som utenriksminister har til hensikt å sørge for å ivareta denne avtalen best mulig, slår Støre fast.

Fra kriger til forsker

Få har mer enn mannen som skal lede utvalget, professor Fredrik Sejersted ved senter for europarett i Oslo, følt EØS-avtalen på kroppen.

I sju år jobbet han hos regjeringsadvokaten med EØS-spørsmål, og stilte gang på gang i harde dyster i EFTA-domstolen mot EFTAs overvåkingsorgan ESA.

Blant annet forsvarte Sejersted det offentlige eierskapet til vannkraft. Ellers har han mange års erfaring med europa-jus som forsker.

Foretrekker EU framfor EØS

For et drøyt år siden utløste Sejersted begeistring på et møte i Europabevegelsen om Island. Der erklærte Sejersted at Norge er tjent med å gå inn i EU fordi vi likevel overtar mer av EU-lovverket enn det til og med enkelte EU-medlemsland gjør.

Da ABC Nyheter utfordret ham til å belegge at Norge overtar så mye lovverk, svarte Sejersted at sånn er det bare.

En artikkel i Nationen viste derimot at Danmark fikk 80 prosent av sine lover fra Brussel. Bare 18,5 prosent av lovverket som ble utformet i Norge i perioden 1997-2003 stammet fra EU gjennom EØS-avtalen.

Skal finne ut av det nå

- I november 2008 gikk du langt i å hevde at Norge overtar nesten alt av EU-lovgivning. Er det noe utvalget vil sjekke nå?

- Ja, hvor mye av lovene som kommer fra EU, er selvfølgelig noe av det vi kommer til å se på. Vi vil si noe faktabasert om hvor mye Norge er med på og ikke med på, sier Sejersted til ABC Nyheter.

Utenriksminister Støre minner om at 70 prosent av sakene norske kommuner arbeider med, må forholde seg til EØS-regler.

Eksperter, ikke organisasjoner

Støre understreker at medlemmene av utvalget ikke er plukket ut for å representere organisasjoner, men i kraft av sin ekspertise.

Utvalget har fått i mandat å foreta en grundig vurdering av EØS-avtalens virkning på politikk, jus, økonomi og samfunn. Rapporten skal være på plass før nyttår 2012.

Les hos Utenriksdepartementet.

Europabevegelsen berømmer regjeringen for å ha satt i gang dette viktige arbeidet.

Disse er med:

Nestleder i utvalget blir Liv Monica Stubholt. Hun er tidligere Senterparti-politiker og er nå direktør i Aker ASA.

Dr. Ulf Sverdrup skal lede utvalgets sekretariat.

De øvrige medlemmene av utvalget er:

Frank Aarebrot, professor i sammenlignende politikk, Bergen.

Lise Rye, førsteamanuensis, Trondheim.

Dag Seierstad, fagekspert i SV og Nei til EU, Lillehammer.

Helene Sjursen, seniorforsker, Oslo.

Fredrik Bøckman Finstad, advokat, Oslo.

Kate Hansen Bundt, europaforsker, Akershus.

Karen Helene Ulltveit-Moe, professor, Oslo.

Jonas Tallberg, professor, Stockholm.

Jon Erik Dølvik, forskningssjef, Oslo.

Peter Arbo, førsteamanuensis, Tromsø.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus