Meny

- Sykefraværet skader ikke norsk økonomi

INGEN KRISE: - Det er ikke noen krisesituasjon med behov for krisetiltak, mener professor i trygdemedisin Dag Bruusgaard om sykefraværet. (Foto: Universitetet i Oslo)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener professor i trygdemedisin Dag Bruusgaard.

Bruusgaard som er professor ved Universitetet i Oslo, irriterer seg kraftig over at både regjeringen og opposisjonen fremstiller sykefraværet som et stort problem.

- Det er feil. Enkelt og greit. Det er ikke noen krisesituasjon med behov for krisetiltak, sier han ifølge NRK.

Det var i midten av november at statsminister Jens Stoltenberg varslet endringer i sykelønnsordningen. Siden da har debatten rast.

Les også: Slik har de fått sykefraværet til å stupe

Men Bruusgaard mener utgiftene knyttet til sykefraværet ikke er noe stort problem, fordi verdiskapningen i Norge har økt så mye det siste tiåret. Samtidig har sykefraværet vært nokså stabilt, på mellom 7-8 prosent av de sysselsatte.

- Det har selvfølgelig variert noe, og nå er det relativt høyt, men det har altså vært høyere i andre perioder, sier han.

Verdivekst på 25 prosent

Ifølge meglerhuset First Securities har verdiveksten i fastlands-Norge vært på ca. 25 prosent det siste tiåret, når man ser bort fra oljeinntektene.

Dette gjør at produktiviteten i Norge ligger på et høyt nivå internasjonalt sett, ifølge sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i selskapet.

Han tror et høyt antall sykemeldte må sees i sammenheng med at en svært stor del av befolkningen er i arbeid:

- Det skyldes nok at vi har en del av det vi kaller marginale grupper på arbeidsmarkedet, som har dårligere helse enn andre. De er på jobb, men vil oftere være syke, sier Andreassen til NRK.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus