Meny

Vil gjøre om CO2 til naturgass

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Japanske forskere sier onsdag at de håper å bruke bakterier i kampen mot global oppvarming ved å gjøre om karbondioksid under havoverflaten til naturgass.

Forskerne tar sikte på å aktivere bakterier som finnes naturlig i jordskorpen til å omvandle CO2 til metan, en viktig bestanddel i naturgass.

En gruppe forskere ledet av Fumio Inagaki har allerede bekreftet at bakterien eksisterer i jordskorpen dypt i havet utenfor den nordlige spissen av Japans hovedøy, sier en talsmann for instituttet.

Men prosjektet står overfor en stor utfordring når det gjelder å utvikle en metode for å aktivere bakterien og akselerere tempoet i fremstilling av metangass, sier en talsmann for forskerne.

I det naturlige miljøet forandrer bakterien CO2 til metangass svært sakte, over milliarder av år.

Forskerne håper å utvikle teknologi innen fem år som kan aktivere bakterien og forkorte denne forandringsperioden til omkring 100 år.

- Instituttet står fremdeles overfor mange utfordringer, inkludert behovet for å sikre et budsjett før prosjektet kan starte offisielt, sier talsmannen.

- Men dersom det blir satt i gang vil det være det første prosjektet i sitt slag.

Målet er at bakterien skal produsere metangass av CO2 begravd i et lag omkring 2000 meter under havbunnen.

Forskere i Japan og andre steder søker å fange og lagre karbondioksid under bakken i et forsøk på å bremse utslippene av drivhusgasser. Slike prosjekter er kontroversielle da miljøvernere advarer om at CO2 kan lekke ut.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus