Vil gjøre om CO2 til naturgass

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pJapanske forskere sier onsdag at de håper å bruke bakterier i kampen mot global oppvarming ved å gjøre om karbondioksid under havoverflaten til naturgass. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne tar sikte på å aktivere bakterier som finnes naturlig i jordskorpen til å omvandle CO2 til metan, en viktig bestanddel i naturgass.

En gruppe forskere ledet av Fumio Inagaki har allerede bekreftet at bakterien eksisterer i jordskorpen dypt i havet utenfor den nordlige spissen av Japans hovedøy, sier en talsmann for instituttet.

Men prosjektet står overfor en stor utfordring når det gjelder å utvikle en metode for å aktivere bakterien og akselerere tempoet i fremstilling av metangass, sier en talsmann for forskerne.

I det naturlige miljøet forandrer bakterien CO2 til metangass svært sakte, over milliarder av år.

Forskerne håper å utvikle teknologi innen fem år som kan aktivere bakterien og forkorte denne forandringsperioden til omkring 100 år.

- Instituttet står fremdeles overfor mange utfordringer, inkludert behovet for å sikre et budsjett før prosjektet kan starte offisielt, sier talsmannen.

- Men dersom det blir satt i gang vil det være det første prosjektet i sitt slag.

Målet er at bakterien skal produsere metangass av CO2 begravd i et lag omkring 2000 meter under havbunnen.

Forskere i Japan og andre steder søker å fange og lagre karbondioksid under bakken i et forsøk på å bremse utslippene av drivhusgasser. Slike prosjekter er kontroversielle da miljøvernere advarer om at CO2 kan lekke ut.