– Aggressiv tone, men ingen drapstrusler

Dødsfallet på Tøyen har satt igang en debatt om ambulansepersonellet ble truet slik at de ikke kunne gjøre jobben sin. Foto: Scanpix
Dødsfallet på Tøyen har satt igang en debatt om ambulansepersonellet ble truet slik at de ikke kunne gjøre jobben sin. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pLydloggene avslører en aggressiv tone mellom familien til avdøde Døndu Tulum (63) og AMK-sentralen, men at ingen drapstrusler ble framsatt, hevder familiens advokat. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Shahzad Nazir representerer familien som søndag mistet den 63 år gamle kvinnen etter at hun fikk hjertesvikt.

Ambulansepersonellet oppfattet henvendelsene fra familien som så truende at de valgte å vente et stykke unna, mens politiet ble tilkalt. Utenfor oppsto det et basketak mellom familien og politiet, og to familiemedlemmer ble lagt i jern.

Da ambulansepersonell omsider tok seg inn i leiligheten, var kvinnen død.

I ettertid har familien skarpt kritisert politiet og ambulansepersonellet for at hjelpen kom for sent, og sagt at det som ble oppfattet som trusler slett ikke var det, men frustrasjon over at det tok så lang tid før den syke kvinnen fikk hjelp.

Onsdag fikk familien utlevert loggen over sine egne henvendelser til Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) på Ullevål universitetssykehus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ubehagelig

Advokaten sier det har vært rundt ti samtaler mellom AMK og de pårørende.

– Det synes som om operatøren hos AMK ikke har fokusert på at kvinnen trengte øyeblikkelig hjelp, men på at de pårørende var høylytte, sier Nazir til NRK.

Han bekrefter sterk ordbruk fra familiens side, men avviser at det skal ha vært drapstrusler.

– Jeg kan forstå at AMK-sentralen følte samtalen som ubehagelig og kanskje til og med truende. Men profesjonelle operatører som dette burde forstå at det handler om redsel og frustrasjon, sier han til Aftenposten.no.

Nektes innsyn

Nå ønsker familien også å få innsyn i kommunikasjonsloggene mellom AMK-sentralen og politiet, men så langt er dette kravet avvist.

– Kommunikasjonen mellom AMK og politiet er intern kommunikasjon. En slik vurdering har vi nå satt i gang. Eventuell frigivelse av denne må vurderes separat, men vi har allerede tilbudt advokat og pårørende å få lytte til den, sier klinikkleder Olav Røise ved Akuttklinikken i en melding fra sykehuset, ifølge Dagbladet.no. (©NTB)