Voldelig sammenstøt om Gaza-hjelp

Voldelig sammenstøt om Gaza-hjelp
Voldelig sammenstøt om Gaza-hjelp

<pEn egyptisk soldat er drept og flere titall andre personer er såret etter sammenstøt mellom egyptiske sikkerhetsstyrker og pro-palestinske aktivister i Egypt og på Gazastripen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To palestinere ble såret i sammenstøtene onsdag mellom egyptiske grensevakter og palestinske ungdommer i forbindelse med en demonstrasjon som Hamas hadde organisert på Gazastripen, helt på grensen til Egypt.

Den palestinske gruppa protesterer mot at Egypt vil gå mer aktivt til verks for å stanse smuglervirksomheten i tunneler under grensen.

På grunn av den israelske blokaden av Gazastripen, er tunnelene fra Egypt hyppig brukt for å frakte forsyninger inn til Gazastripen. Selv om det også smugles våpen via tunnelene, er det først og fremst mat, medisiner, husdyr drivstoff og byggematerialer som fraktes inn på denne måten.

Internasjonale aktivister

Tirsdag kveld og natt til onsdag ble minst 20 propalestinske aktivister og 10 egyptiske soldater såret i sammenstøt i El-Arish i Egypt, om lag 45 kilometer fra grensen til Gazastripen.

Rundt 500 aktivister fra over 40 land følger en lastebilkolonne med nødhjelp som skal til Gazastripen, blant dem den frittalende britiske parlamentarikeren George Galloway og en gruppe tyrkiske folkevalgte.

Egyptiske myndigheter har gitt 139 lastebiler tillatelse til å krysse grensa ved Rafah, men har pålagt de resterende 59 å kjøre inn via Israel. Beslutningen har fått aktivistene til å rase, vel vitende om hvor strengt Israel håndhever sin blokade av området.

Urolighetene startet da aktivistene med makt brøytet seg gjennom sperringer i havneområdet, og ifølge øyenvitner ble det både kastet stein og brukt vannkanoner. Minst sju aktivister er pågrepet.

Galloway og de tyrkiske parlamentarikerne har gjennom forhandlinger forsøkt å overtale egypterne til å gi fritt leide for nødhjelpskolonnen, men uten å lykkes.

Blokade

Gazastripen har vært gjenstand for en streng blokade siden Hamas overtok makten, og situasjonen for sivilbefolkningen på det trangbodde området er svært vanskelig.

Israels tre uker lange militæroffensiv for ett år siden forverret situasjonen ytterligere, og FN og humanitære hjelpeorganisasjoner har det siste året ropt gjentatte varsku.

Nesten 1.400 palestinere ble drept under de israelske angrepene, over halvparten av dem ubevæpnede sivile og flere hundre av dem barn.

Den israelske bombingen forårsaket også store materielle ødeleggelser, og mangel på byggematerialer gjør at gjenoppbyggingen ett år senere knapt har startet. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus