Han overlevde to atombomber

<strong>ENESTE OVERLEVENDE:</strong> Offisielt sett var Tsutomo Yamaguchi den eneste som hadde overlevd begge atombombene over Japan, selv om det har blitt identifisert flere andre med tilsvarende skjebne. (Foto: AP Photo/Kyodo News)
ENESTE OVERLEVENDE: Offisielt sett var Tsutomo Yamaguchi den eneste som hadde overlevd begge atombombene over Japan, selv om det har blitt identifisert flere andre med tilsvarende skjebne. (Foto: AP Photo/Kyodo News)

<pTsutomo Yamaguchi er den eneste som offisielt har overlevd to atombomber. Mandag døde han.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han regnes offisielt som eneste overlevende av både Hiroshima og Nagasaki-bombingen ved utgangen av annen verdenskrig, skriver nyhetsbyrået AP. 4. januar døde han, 93 år gammel.

Yamguchi var i Hiroshima på en forretningsreise for et skipsverft han jobbet for den 6. august 1945, da USA slapp en atombombe over byen.

Returnerte til Nagasaki

Han fikk alvorlige brannskader på overkroppen og ble over natten i byen.

Han returnerte deretter til sin hjemby Nagasaki, om lag 30 mil sørvest for Hiroshima. Nagasaki ble bombet tre dager senere av USA.

Den 15. august overga Japan seg og avsluttet dermed krigen.

Ordføreren i Nagasaki sier at «en verdifull historieforteller har gått tapt» i en pressemelding publisert på byens hjemmeside onsdag.

Døde av kreft

Yamaguchi døde av magekreft. Han var den eneste personen som har fått en offisiell bekreftelse på å ha vært i begge byene da de ble angrepet, selv om det også har blitt tilkjennegjort flere andre personer som skal ha vært i begge byene.

- Min doble eksponering for stråling er nå en offisiell dokumentasjon for den japanske stat. Selv etter min død kan jeg fortelle den yngre generasjon den forferdelige historien om atombombene, sa Yamaguchi til den japanske avisen Mainichi i fjor.

Bildet viser Hiroshima etter at atombomben «Little Boy» ble sluppet over byen. (Foto: AP Photo/USAF)Bildet viser Hiroshima etter at atombomben «Little Boy» ble sluppet over byen. (Foto: AP Photo/USAF)

Han skrev bøker og sanger om sin opplevelse, og har også holdt tale for en FN-forsamling,

Skrev brev til Obama

I forrige måned fikk han besøk av filmskaperen James Cameron, mannen bak Titanic og Avatar, som vurderer å lage en film om de to atombomben.

I mai skrev han et brev til president Barack Obama.

- Jeg ønsker å tro på hans vilje til å ta konkrete grep for en verden uten atomvåpen, sa han til avisen i mai .

En av 260.000

Rett etter krigen jobbet Yamaguchi som oversetter for amerikanske styrkene i Nagasaki og jobbet senere som ungdomsskolelærer.

Om lag 140.000 personer ble drept i Hiroshima, og 70.000 i Nagasaki. Yamaguchi er en av om lag 260.000 som overlevde atomangrepene.

En enorm røyksky stiger opp etter at bombeflyet Bocksar slapp bomben kalt «fat man» over Nagasaki. (Foto: AP Photo/USAF)En enorm røyksky stiger opp etter at bombeflyet Bocksar slapp bomben kalt «fat man» over Nagasaki. (Foto: AP Photo/USAF)