ICESAVE-STRIDEN

Råkjøret mot Island

Kupp? Islands president Olafur Ragnar Grimsson begikk ifølge VG et kupp ved å utøve sin grunnlovsfestede rett til å spørre folket. Foto: Scanpix
Kupp? Islands president Olafur Ragnar Grimsson begikk ifølge VG et kupp ved å utøve sin grunnlovsfestede rett til å spørre folket. Foto: Scanpix

Hvor mye er det i anklagen om at islendingene vil løpe fra sine internasjonale forpliktelser, og således fortjener straff fra Norge, Norden, EU og IMF?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ICESAVE-SKANDALEN

Den islandske banken Landsbankinn opprettet en nettsparebank for utlendinger, særlig nederlendere og briter, kalt Icesave.

De tilbød gunstig rente og fikk flere utenlandske innskytere enn innbyggere på Island.

Da bankvesenet på Island gikk overende, forlangte Nederland og Storbritannia at den islandske staten skal betale alle utenlandske innskyteres tap.

Den islandske regjeringen ble tvunget til å inngå en avtale om å låne 3,88 milliarder euro (over 30 milliarder norske kroner) - nettopp fra Nederland og Storbritiannia - for å kunne betale Icesave-innskyterne tilbake.

Avtalen ble forkastet av Alltinget som i august 2009 krevde endringer i den.

17. oktober meldte den islandske avisa Morgunbladid at forhandere fra Nederland, Storbritannia og Island var kommet fram til et nytt utkast.

30. desember vedtok et flertall på 33 mot 30 i Alltinget å godta avtalen.

Denne avtalen kommer på toppen av den økonomiske krisen Island gjennomlever. Island fikk tilsagn om kriselån fra Det internasjonale valutafondet IMF, Norden og Polen. Men de ble knyttet til et ultimatum om at Island først underskriver en Icesave-avtale.

I november fikk Island så utbetalt et IMF-lån trass i at det islandske Alltinget ennå ikke har godkjent et utkast til Icesave-avtale. Senere ble det også utbetalt et nordisk lån.

Kringsatt av fiender:

Beslutningen Islands president Olafur Ragnar Grimsson fattet i går om å stoppe Alltingets siste vedtak om en omstridt Icesave-avtale, har utløst raseri, anklager og rop om krise i mange europeiske land, Norge inkludert.

Les for eksempel: The Times eller professor Rögnvaldur Hannesson som i E24 sier at det er innbyggerne i Island sin gjeld.

Og se hvordan den islandske befolkningen fyrte opp varsellys utenfor presidentboligen.

Nekter de?

Hvor mye er det egentlig i anklagene mot islendingene?

I Norge og andre land gis det inntrykk av at islendingene rett og slett nekter å oppfylle sine internasjonale forpliktelser i EØS-avtalen om at staten skal garantere innskudd i private banker som går konkurs.

Det har ikke en eneste alltingspolitiker eller presidenten gått inn for.

Tvert i mot sier alle at Island skal oppfylle sine forpliktelser. Men opposisjonen i Alltinget og mange islendinger er uenig med Storbritannia og Nederland i hva det innebærer, og vil ha saken prøvd for en internasjonal domstol.

Nektes juridisk rett

Den norske regjeringen har hele tiden motarbeidet et islandsk ønske om å få oppfylt sin juridiske rett i EØS-avtalen, til å få prøvet sin sak når det er strid.

Norge og Norden brukte et kriselån Island desperat trenger etter finanskrisa, som brekkstang for å få islendingene til å godta kravene fra EU-landene uten å mukke.

Hvordan ville dere reagert? spør en av de islandske skattebetalerne som ifølge Icesave-avtalen avkreves 100.000 norske kroner i gjennomsnitt for å bøte på finansakrobatenes spekulasjon, Jakobina Olafsdottir.

Glem heller ikke at Islands bankliberalisering ble skrytt opp i skyene av OECD.

Islands og EUs garantier

I Islands tilfelle gikk 85 prosent av bankvesenet overende i finanskrisa. Med i dragsuget gikk også den internettbaserte nettbanken Icesave.

Storbritannia og Nederland betalte ut tapene til sine innskytere, og forlanger i Icesave-avtalen å få tilbake over 30 milliarder kroner fra den islandske staten. I første omgang skal Island få dette som lån fra de to landene.

Island er imidlertid langt fra alene om ikke å kunne håndtere et større sammenbrudd i bankvesenet sitt.

Faktisk er det slik at de nasjonale bankinnskudds-garantifondene (DGS) i EU-landene også ville falt som korthus hvis mer enn en mindre bank går overende.

Det går fram av en rapport EU-kommisjonen la fram i mai 2008 (Report on DGS efficiency). Kommisjonens undersøkelse viser at de nasjonale garantifondene, DGS, kun er robuste ved mindre sammenbrudd.

I EU-landene kan garantifondene dekke tapene kun ved sammenbrudd i en enkelt av landets 64 prosent minste banker.

Her er ankepunktet

Hva da med Island, hvor 85 prosent av bankvesenet og store deler av næringslivet for øvrig lå med brukket rygg?

Dette er poenget til folket, der nesten 70 prosent i en meningsmåling er imot den Icesave-loven Alltinget vedtok 30. desember, og som presidenten altså la ned veto mot:

EU-reglene har så store feil, at utmålingen av statens garantiforpliktelser må prøves for retten. Feilen skal gå ut på at garantiordningene ikke tar hensyn til situasjonen hvis store deler av bankvesenet går overende.

Hva med EUs løfter?

I tillegg påstår økonomene og juristene i nettverket Indefence at Nederland og Storbritannia ikke oppfyller betingelsene EU forespeilet Island i 2008, i de såkalte Brussel-retningslinjene.

Ifølge disse retningslinjene skulle EU-landene ta hensyn til Islands økonomiske gjenoppbygging i forhandlingene om hvor mye den islandske staten skal punge ut med for tapene til utenlandske kunder i en privat bank.

Juristen Eirik S. Svavarsson i Indefence beskriver vikningene av Icesave-avtalen slik:

Bare rentene på lånet utgjør 40 milliarder islandske kroner (nesten 2 milliarder norske) per år. Det tilsvarer halve helsebudsjettet.

Rentene som har hopet seg opp til i dag, utgjør 600.000 euro, 5 milliarder norske kroner. Selve gjelden tilsvarer halvparten av Islands brutto nasjonalprodukt.

Mytene:

I denne situasjonen bygges det opp åpenbart faktiske feil i inntrykket av Island. Ta for eksempel kommentaren Presidentkupp på Island brakt i Norges største avis, VG.

Myte 1: Det er uhørt og rett og slett et kupp når presidenten nekter å undertegne et Alltings-vedtak. Det er akkurat som om Kongen i Norge skulle ha stanset et stortingsvedtak.

Fakta: Dette er presidentens grunnlovsfestede rett i Island. Og han har nedlagt et veto før, i spørsmålet om en medielov.

Myte 2: Island har så langt nektet å betale lånet til Nederland og Storbritannia.

Fakta: Island har aldri nektet å betale tilbake et Icesave-lån. Men betingelsene har vært omdiskutert. I august vedtok Alltinget en Icesave-lov om betaling av lånet, en lov som ble godkjent av presidenten.

Men denne avtalen ville ikke Nederland og Storbritannia godkjenne, fordi det inneholdt forbehold om at tilbakebetalingen måtte justeres etter den økonomiske situasjonen i Island.

Myte 3: Det internasjonale valutafondet IMF ville ikke utbetale et planlagt lån til Island før Icesave-striden var løst.

Fakta: IMF-direktøren gikk i et brev ut med et dementi av den påstanden. Det var de nordiske landene som stilte et slikt utlimatum, ifølge ham.

Som om ikke det var nok, gikk IMFs Islands-sjef Mark Flanagan tirsdag ut med en pressemelding om at en Icesave-avtale slett ikke er noen betingelse for IMFs program for Island.

Men IMF-pakka er avhengig av medfinansiering fra Norden, som står knallhardt imot Islands ønske om IMF-lån uten at Island har bøyd seg for Nederland og Storbritannia.

Myte 4: Ifølge VGs kommentator mener "flere islendinger" at det var en trist dag for demokratiet på øya den dagen presidenten la ut Icesave-vedtaket til folkeavstemning.

Fakta: 69 prosent av islendingene sier i meningsmålinger at de er imot den Icesave-avtalen som nå ligger på bordet. En fjerdedel av de stemmeberettigede på Island har faktisk undertegnet et krav om folkeavstemning.

I et godt demokrati skal mindretallet riktignok beskyttes mot overgrep fra flertallet.

Men spørsmålet blir: Skal vi i Norge forlange av islandsk demokrati at det er mindretallet som skal avgjøre i den skjebnesvangre striden om Icesave?

Les også:

Stoltenberg sier blankt nei til Island.

Islands statsminister vil ikke ha gunstig lån.

Senterpartiet tilbyr Island lån på 100 milliarder.

Islandsk raseri mot Kristin Halvorsen.

På Island svinger meningsmålingene fra dag til dag. Les på islandsk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann alvorlig skadd i knivstikking i Drammen19:02 32-åring siktet for drapsforsøk etter ambulansedrama i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Kurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Gir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar
Siste nytt
19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking i Drammen19:02Norge32-åring siktet for drapsforsøk etter ambulansedrama i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenKurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerGir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54NorgeMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus