Legger ned våpnene

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNord-Irlands største lojalistiske gruppe annonserte onsdag at de har gjennomført full avvæpning, en milepæl i provinsens fredsprosess.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankie Gallagher, talsmann for Ulster Political Research Group, en politisk gren av Ulster Defence Association, (UDA).ScanpixFrankie Gallagher, talsmann for Ulster Political Research Group, en politisk gren av Ulster Defence Association, (UDA).Scanpix

Den politiske fløyen av Ulster Defence Association (UDA), som holdes ansvarlig for omkring 400 drap under konflikten i den britisk-regjerte provinsen, sier den har satt resten av sitt arsenal ut av spill.

- I dag kan lederskapet i UDA bekrefte at alle våpen under gruppens kontroll har blitt gjort ubrukelige, sier lederen for Ulster Political Research Group (UPRG), Frankie Gallagher, ved en pressekonferanse i Belfast.

Initiativet, som kommer i forkant av en frist i februar til å legge ned våpnene, ble tilrettelagt av den uavhengige internasjonale kommisjonen for avvikling (IICD) under lederskapet til den kanadiske generalen John De Chastelain.

- Arbeidet til general John de Chastelain og hans gruppe har blitt avsluttet, la UPRG til.

Avvæpningen har blitt bekreftet av to uavhengige vitner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lojalistgrupper

UDA er den største og siste lojalistiske paramilitære gruppen til å overlevere sine våpen etter Good Friday-avtalen i 1998 som for en stor del gjorde slutt på tiår med vold i provinsen kjent som the Troubles.

Lojalistene er nordirske protestanter som ønsker at provinsen skal forbli del av Storbritannia og er historiske fiender av de katolske republikanerne, som mener den bør bli del av den irske republikken.

De andre større lojalistgruppene, Ulster Volunteer Force (UVF) og Red Hand Commandos (RHC), bekjentgjorde i juni at de la ned våpnene, et initiativ som ble hyllet av politiske ledere som en «historisk dag».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

IICD sa i september at UDA og gruppens utbryterfraksjon lovet å legge ned våpnene innen februar, da et langvarig våpenamnesti utløper.

3500 drept

Fredsavtalen fra 1998 gjorde slutt på mesteparten av volden som har hjemsøkt Nord-Irland i flere tiår og kostet minst 3500 mennesker livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Selvstyre er nå på plass etter en historisk avtale i 2007 mellom de protestantiske Democratic Unionists (DUP) og katolske Sinn Fein.


Irish Republican Army (IRA), den viktigste republikanske paramilitære gruppen, gjorde seg ferdig med å ødelegge sitt arsenal for fire år siden, under kommisjonens overoppsyn.


Lojalistiske grupper begynte avvæpningen i 2008, men prosessen ble satt på vent etter at to britiske soldater og en politimann i Nord-Irland ble skutt og drept av republikanere i mars i fjor.


Prosessen startet opp på nytt etter forsikringer fra de britiske og irske regjeringene om at de ansvarlige for angrepene ville bli «forfulgt med styrke».