Meny

Sjokk-kulda på helsa løs

BITENDE: Kulden regjerer store deler av Norge om dagen. Her lekende barn fra Svalbard. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du i faresonen for astmaanfall?

Dette skjer med astmatikere i kulden

* Når man puster kald luft inn kan man få anstrengelsesutløst astma.

* Den kalde luften man puster inn, inneholder mye mindre fuktighet enn varm luft. Luften man puster ut er varm og fullmettet med vanndamp. Dermed taper du både væske og varme når du puster ut. 

* Når man puster kald luft blir bronkiene mye lettere tette, dvs at de trekker seg sammen, og man får pustebesvær og piping i brystet. 

 * Det samme kan skje dersom man får kald luft direkte på huden. 

(ABC Nyheter): Det vil fortsatt være kaldt i Sør-, Øst- og Midt-Norge de kommende dagene. For mens Tromsø kan få rundt 5 plussgrader, vil de færreste lenger sør se noe annet enn tosifrede kuldegrader.

- Det ser ut til å holde seg kaldt. I morgen kan vi få forbigående litt varmere vær i Oslo-området, men fredag kan bli minst like kald som i dag, sier meteorolog Mette Skjerdal ved Meteorologisk institutt til ABC Nyheter.

Pusteproblemer

Hun forteller at temperaturen vil stige litt fra helgen av. Oslo vil få temperaturer på rundt ti minusgrader i helgen, mens det kan komme over 15 på fredag. Også sørlendingene har det kaldt.

- Det var minus ni grader på Lindesnes før i dag. Det er kaldt for å være så langt sør og på kysten, sier Skjerdal.

Med den ekstreme kulda kommer også pusteproblemene. Både nåværende astmatikere og de som er disponert for å utvikle astma må passe seg.

- Hvis du har en tilbøyelighet til å utvikle astma vil en kuldekonfrontasjon nok være det som kan få astmaen til å bli fremkalt første gang, sier professor Kai-Håkon Carlsen ved Voksenkollen astma- og allergisenter til ABC Nyheter.

- Bør holde seg i ro

- Hvordan vet man at man har en slik tilbøyelighet?

- Det er ikke så godt å si hvem som er disponert for astma. Man regner med at 20 prosent av tiåringene har sykdommen. Men hvis du aldri har hatt allergisk sykdom eller pustebesvær, vil du som regel ikke være disponert, svarer professoren.

Carlsen forteller at barn med påvist astma ikke burde drive med fysisk aktivitet uten medisinering hvis det er kaldere enn fem til ti minusgrader.

Han understreker at dette ikke er noe å spøke med.

- Dette er ingen bagatell. Astmatikere har en del problemer med dette, sier Carlsen.

I tillegg til den kalde lufta kommer også luftforurensningen. I Oslo får man såkalt inversjon, som medfører at temperaturen er øker jo høyere du kommer. Dermed er blir det ekstra kaldt i Oslo sentrum, og forurensningen samler seg gjerne på i byen.

Kaldest fredag

Oppholdsværet vil holde seg noenlunde stabilt. Onsdag ettermiddag kan det bli noen snøbyger på Østlandet.

- Har vi nådd kuldetoppen nå?

- Det ser ut som det kaldeste blir i dag eller fredag. På Vestlandet ser det ut som fredagen blir den kaldeste dagen, sier Skjerdal.

I Nord-Norge vil det bli mye vind, opp mot sterk kuling i Nordland. Det vil holde seg forholdsvis kaldt. Tromsø vil ligge på et par minusgrader, ned mot minus ti. I helgen kan temperaturen i Tromsø komme opp i fem varmegrader.

Midt-Norge vil få bris, med stort sett pent vær. Det kan komme noe snø helt nord i Trøndelag i løpet av helgen. Temperaturen i Trondheim vil ligge rundt minus 15 i helgen. Før helgen vil det være enda kaldere.

Bli fan av ABC Nyheter på Facebook

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus