Meny

- Frykter omstart i Kongo

RESTART: Joshua French og Tjostolv Moland sammen med den kongolesiske advokaten Guillaume Likwela. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongolesisk advokat tror Høyesterett kan kreve saken tatt opp helt fra starten.

(ABC Nyheter): Tjostolv Moland og Joshua French venter i disse dager på en avgjørelse om når anken deres til Høyesterett skal behandles. Det er også uklart om Høyesterett vil behandle saken deres i Kisangani, eller om den skal foregå i hovedstaden Kinshasa.

Nordmennenes norske advokat, Morten Furuholmen, snakket tirsdag med den kongolesiske advokaten Guillaume Likwela.

Advokat Morten Furuholmen. Foto: Scanpix.Advokat Morten Furuholmen. Foto: Scanpix.

- Likwela sier han tror Høyesterett vil oppheve dommen, og sende den tilbake til ankebehandling i Kisangani. Han mener det er begått så mange saksbehandlingsfeil at Høyesterett blir tvunget til det, sier Furuholmen til ABC Nyheter.

Håper på benådning og utvisning

- Men, det er et mulig utfall. Jeg håper fortsatt på at det kommer en benådning fra presidenten, som vil bli etterfulgt av en snarlig utvisning, sier Furuholmen.

Han innrømmer at det er langt fra sikkert at en gjenopptagelse av saken i Kisangani vil være å foretrekke, fremfor at dommen blir opprettholdt i Høyesterett.

Les også: Ba presidenten om benådning

Sjømannsprest Terje Bjerkholt feiret jul med Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: Sjømannskirken.Sjømannsprest Terje Bjerkholt feiret jul med Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: Sjømannskirken.

- Jeg mener det er urimelig at de skal gå gjennom en ny runde, men advokaten i Kongo mener altså at det er veldig sannsynlig, sier han.

- Jeg tror at det er så mye politikk og andre agendaer som styrer det som skjer, at det er vanskelig å forutse hva som kommer til å skje. Men en gjenopptakelse av saken er ikke en ønskeløsning, sier Furuholmen.

Les også: Ber FN undersøke Kongo-saken

Lite konkret nytt

Utenriksdepartementet sier de ikke har fått noen nye signaler etter nyttår, men at arbeidet fortsetter på nyåret.

- Ambassadør Jon Vea har hatt juleferie, og akkurat nå har vi ingen på plass i Kisangani, sier pressevakt Bjørn Svenungsen til ABC Nyheter.

Den personen som sist hadde nær kontakt med de to dødsdømte fangene er Sjømannsprest Terje Bjerkholt. Han feiret jul sammen med de to, og forlot Kisangani 27. desember.

Feiret jul med de drapsdømte

- De er ved godt mot, og virker sterke både fysisk og psykisk nå, sier Bjerkholt til ABC Nyheter.

Han forteller at de to ikke lever under noen illusjoner om at en løsning vil komme over natten.

- De har tross alt sittet fengslet i mer enn et halvt år, og de har vel vent seg til at ting tar tid. Men de håper selvfølgelig på at det kommer en løsning, sier Bjerkholt.

Les også: Kledde seg ut som julenisser

Han forteller at det å forlate de to nordmennene var tungt etter at de hadde tilbrakt jula sammen.

- Det var selvfølgelig veldig sterkt å reise derfra. Vi hadde tilbrakt så mange timer som mulig sammen, og jeg tror det var godt for dem å ha norsk besøk under julehøytiden, sier Bjerkholt.

Venter på ankedato

Tjostolv Moland og Joshua French er dømt til døden for spionasje og drap på sjåføren Abedi Kasongo. De ble først dømt av et militærtribunal i Kisangani i 8. september. Dommen mot de to ble anket, men opprettholdt av en ny domstol i Kisangani 3. desember.

Nå venter de på at saken skal komme opp for kongolesisk Høyesterett.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus