Meny

Satte strømrekord i kulda

Illustrasjonsfoto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sprengkulda over hele landet førte til strømrekord onsdag. Aldri før har det vært brukt så mye strøm i Norge, viser tall fra Statnett.

Rekorden ble satt mellom klokken 9 og 10 onsdag formiddag. Da ble det brukt i underkant av 24 millioner kilowattimer. Det tilsvarer fem panelovner i bruk per innbygger.

Les også: 4.500 mistet strømmen i sprengkulda

Tåler mer

Ifølge Statnett innebærer det store forbruket ingen problemer. Kraftsystemet har enda mer strøm å by på.

– Så lenge vi unngår større feil er ikke det høye forbruket noe problem. Kaldt vær betyr også rolig vær, og dermed regner vi med å ha full kontroll også i dagene som kommer, sier kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett.

Vanligvis er det to strømtopper daglig. Det er mellom klokken 8 og 10 og mellom klokken 16 og 18. Deler av den kraftkrevende industrien er ute av drift som en følge av et vanskelig eksportmarked blant annet for aluminium. Likevel når det totale strømforbruket i Norge nye høyder.

Rimelig strøm

Det er ikke bare kaldt vær og folks økende behov for strøm til oppvarming som gjør at forbruket nå har nådd rekordhøyder på landsbasis. Andre og medvirkende årsaker er at kraftprisen for den vanlige forbruker er relativt lav. Selv om engrosmarkedet for strøm registrerer høye priser i enkelte timer på døgnet, oppfatter forbrukerne at strømmen er relativt rimelige, og bruker strøm deretter.

Statnett mener det også spiller inn at folk flest har lagt de økonomiske bekymringene bak seg, og at forbruket i den kraftintensive industrien er på vei oppover igjen. Til sist har det betydning at mange sentral- og fjernvarmeanlegg fyres med strøm, fordi oljeprisen har økt. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus