Meny

Her blir båten delt i to

Sea Shepherds hurtiggående trimaran Ady Gil. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Japanske hvalfangere har senket en hurtiggående båt som tilhørte Sea Shepherd i Sørishavet, hevder miljøorganisasjonen.

En futuristisk kraftbåt sendt for å forstyrre japanske hvalfangere ble rent i senk og delt i to ved sitt første sammenstøt onsdag, sier aktivister. Dette er en dramatisk eskalering av fiendtlighetene i antarktisk farvann.

Trimaranen Ady Gil, som har rekorden for å være raskeste fartøy til å seile jorda rundt og ble innrullert av aktivistene i Sea Shepherd til bruk i denne hvalsesongen, ble påført «katastrofal skade» og sank, sier aktivistene.

Se også: «Kollisjons-skipet» ut på tokt igjen


Alle seks mannskaper, som tidligere hadde kastet stinkbomber mot hvalfangerne for å forstyrre den årlige fangsten, ble berget uskadd av Sea Shepherds skip Bob Barker. Aktivistene beskriver angrepet som uprovosert og sier det ble filmet.

«Shonan Maru nr. 2 startet plutselig opp og rammet bevisst Ady Gil og rev 2,4 meter av skipets baug rett av», heter det i en uttalelse fra Sea Shepherd.

«Ady Gil er antatt å synke og sjansen for å berge skipet er svært små», het det videre.
Hvalfangerne anklager Ady Gils fem newzealandske og ene nederlandske mannskap for å ha forsøkt å vikle tau inn i Nisshin Marus ror og propell, og for å ha rettet en «grønn laserinnretning» mot sjømennene, i tillegg til stinkbombene.

«Sea Shepherds ekstremisme blir mer voldelig. Deres handlinger er intet annet enn forbryterske», heter det i en uttalelse fra Japans institutt for Hvalforskning.

«Hvalkrig»

Paul Watson, kaptein for Sea Shepherds skip Steve Irwin og gruppas talsmann, sier den årlige forfølgelsen nå har blitt en «virkelig hvalkrig».

«De japanske hvalfangerne har nå eskalert denne konflikten svært voldelig», sa han.

«Hvis de tror at våre gjenværende to skip vil trekke seg tilbake fra området på grunn av deres ekstremisme vil de ta feil.

Vi har nå en ekte hvalkrig på hendene og vi har ingen planer om retrett».

Det bølgebrytende karbon-og-kevlarskipet Ady Gil, finansiert av en forretningsmann i Hollywood, var et av verdens mest feirede fartøy. I 2008, under sitt tidligere navn Earthrace, brøt det verdensrekorden for jordomseiling med to uker.

- Dette er et betydelig tap for vår organisasjon, sier Watson.

- Ady Gil, tidligere Earthrace, representerer et tap på nærmere to millioner dollar.

- Men tapet av en enkelt hval er av mye større viktighet for oss og vi vil ikke miste Ady Gil forgjeves. Dette slaget styrker kun vår beslutning, det svekker ikke vår vilje.

Overvåkingsfly

Watson anklager også japanerne for å bruke overvåkingsfly for å lokalisere anti-hvalfangstskipene og sende skip til å forfølge dem, noe som har forsinket kampanjen med flere uker.

Aktivistene, som satte ut fra Australia for en måned siden, klarte til slutt å ta igjen hvalfangerne før daggry nær Commonwealth Bay i Antarktis.

Sea Shepherd-aktivister har hjemsøkt den japanske flåten de siste seks jaktsesongene og hevder å ha reddet livet til hundrevis av hvaler.

Et internasjonalt moratorium på kommersiell hvalfangst ble innført i 1986, men Japan dreper hundrevis hvert år ved bruk av et smutthull som tillater forskningsfangst på dyrene.

Bli fan av ABC Nyheter på Facebook

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus