Obama legger fram nye terrortiltak

Obama legger fram nye terrortiltak
Obama legger fram nye terrortiltak
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pUSA har oppdatert sine omfattende lister over terrormistenkte etter forsøket på å sprenge et fly i romjula. Nå legger Barack Obama fram nye tiltak for å hindre fremtidige angrep.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Umar Farouk Abdulmutallab.Umar Farouk Abdulmutallab.

Barack Obama møter tirsdag kveld lederne for amerikansk etterretning, og presidenten skal etter møtet kunngjøre en serie reformer for å bedre sikkerheten. Blant annet skal etterretningsopplysninger deles på en bedre måte.

Amerikanske myndigheter har allerede oppdatert listene over personer som har, eller mistenkes å ha, tilknytning til terrororganisasjoner.

– Tusenvis er fjernet fra listene, og flere titall personer er flyttet over på andre lister, sier talsmann i Det hvite hus, Bill Burton.

Kraftig kritisert

Bruken av listene er blitt kraftig kritisert etter at nigerianeren Umar Farouk Abdulmutallab forsøkte å sprenge et fly under landing i Detroit første juledag. Amerikansk etterretning hadde blitt varslet om Abdulmutallab, men han ble ikke satt på flyforbudslisten.

Amerikanske myndigheter opererer med flere forskjellige lister over mistenkte. Listen Abdulmutallab sto på, består av om lag 550.000 navn. Av disse er over 400.000 på en liste kalt Terrorist Screening Database (TSDB). Færre enn 4.000 av personene i TSDB-databasen er på flyforbudslisten, mens 14.000 andre blir tatt til side for ekstra sikkerhetssjekk på flyplasser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Obama har sagt at både menneskelige feil og systemfeil bidro til at den 23 år gamle nigerianeren ikke havnet på flyforbudslisten.

På defensiven

Obamas kunngjøring av de nye sikkerhetstiltakene skal etter planen finne sted klokken 16 (22 norsk tid).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag kom han hjem fra elleve dagers juleferie i hjemdelstaten Hawaii. I løpet av julen er nasjonal sikkerhet tilbake på toppen av den politiske agendaen.

Obama-administrasjonen er på defensiven etter terrorforsøket, og den forsøker nå å begrense de politiske skadevirkningene.

President Obama ble kritisert for å vente tre dager med å komme med en uttalelse om terrorforsøket, og republikanerne beskylder ham for ikke å være tøff nok i sikkerhetspolitikken. Republikanerne håper at saken vil svekke demokratene foran mellomvalget til Kongressen i høst.

Erkjenner mangler

Det hvite hus erkjenner at terrorforsøket avdekket mangler, men avviser at det er nødvendig med en full gjennomgang av hele det nasjonale sikkerhetssystemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med helsereformen vedtatt av Senatet på julaften, hadde Obama-administrasjonen planlagt å konsentrere seg om å bygge opp økonomien og skape nye arbeidsplasser. Men Det hvite hus insisterer på at presidenten kan håndtere en enda mer fullpakket agenda.

– Når man er USAs president, så er man nødt til å kunne tygge tyggegummi og gå samtidig, sier pressetalsmann Bill Burton.

Fortsetter under bildet

Nye sikkerhetstiltak for flypassasjerer som reiser til USA. Foto: ScanpixNye sikkerhetstiltak for flypassasjerer som reiser til USA. Foto: Scanpix

14 land

Obama-administrasjonen introduserte også mandag en rekke nye sikkerhetstiltak for flypassasjerer som reiser til USA. Tiltakene gjelder spesielt reisende fra land som USA regner som de mest terrorutsatte. For passasjerer som er fra eller reiser fra 14 land, blir det både full kroppsvisitering og manuell undersøkelse av håndbagasjen.

Landene det gjelder, er Cuba, Iran, Sudan og Syria som står på utenriksdepartementets liste over land som støtter terror.

I tillegg kommer Afghanistan, Algerie, Irak, Jemen, Libanon, Libya, Nigeria, Pakistan, Saudi-Arabia og Somalia, som også regnes som land med betydelig terrorvirksomhet. (©NTB)