Meny

Viser tegningene i solidaritet

Minerva-redaktør Nils August Andresen publiserer i dag Kurt Westergaards Muhammed-karikaturer. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidskriftet Minerva mener norske medier bør trykke Muhammed-karikaturene i solidaritet med tegneren Kurt Westergaard.

(ABC Nyheter) : Drapsforsøket på Westergaard i romjula har satt igang debatten om norske medier bør publisere Muhammed-karikaturene.

Minerva-redaktør Nils August Andresen publiserte tirsdag karikaturene, og oppfordrer nå norske redaktører til å gjøre det samme. Les Minervas begrunnelse her.

De svært omstridte tegningene, som blant annet viser Muhammed med en bombe i turbanen, ble først publisert i danske Jyllandsposten. Faksimiler ble seinere vist i den kristne norske avisa Magazinet, og Dagbladet.no.

Seinere har også Bergens Tidende publisert de omstridte tegningene.

- Trenger ikke provosere

I 2006 førte tegningene til opptøyer over hele den muslimske verden og drapstrusler mot redaktører. I Syria ble den norske ambassaden satt i brann.

Andresen sier karikaturene framstod som provoserende i 2005, men at tidskriftet nå vurderer publisering som en solidaritetsaksjon. Han mener det blir rart av Aftenposten, som hevder karikaturene ikke har nyhetsverdi.

- Er det en redaksjonell plikt å provosere millioner av muslimer, redaktør i Minerva Nils August Andresen?

- Nei, jeg vil være forsiktig med å si at det er en plikt. Bakgrunnen for at vi gikk ut mot Aftenposten, var at de sa vi ville publisere karikaturene dersom det var nyhetsverdig. Da sier vi at det ikke framstår som veldig troverdig, det blir ikke mye mer nyhetsverdig enn nå. Vår redaksjonellle vurdering er at i lys av det som skjer i Danmark er det et argument for å publisere karikaturene. Nå ser vi at en ekstremistisk organisasjon går etter tegneren. Da er den en forskjell på om fem eller 5000 medier publiserer tegningene.

- Ble brukt som slegge mot muslimer

- Det er en solidaritetsaksjon?

- Ja, på det aspektet mener vi at publisering er en solidaritetsaksjon. Men vi tror det mulig å publisere uten at det blir oppfattet som så provoserende. I forhold til muslimer i Norge og Danmark tror jeg det er mulig å diskutere publisering i denne runden på en måte som kan skape større forståelse.

- Var det en provokasjon av Jyllandsposten å publisere karikaturene i 2006?

- Den gang gikk i hvert fall karikaturene inn i et spill som ble unødig provoserende. Hvordvidt det var hensikten vet jeg ikke. Det inngikk i kontekst hvor det ble brukt som slegge mot muslimer. Og så var det mange som misbrukte dette i etterkant. Konteksten er en annen nå. Jeg sier ikke at det var galt å publisere den gangen. For oss var ikke saken relevant den gangen - vi hadde ikke begynt med nettavis.

- Skal vi la ekstremistenes reaksjon framprovosere trykking av materiale vi normalt vil se på som støtende for mange?

- Det er riktig at det er den situasjonen som framprovoserer trykking. Det er et dilemma som vi ikke kommer utenom, og en del muslimer blir genuint såret. Men når andre krefter bruker publisering som unnskyldning for vold, i stedet for å bruke rettsapparatet for å stoppe ytringer, da blir solidaritetsargumentet relevant.

- Er det feigt å ikke publisere?

- Nei, ikke nødvendigvis.

- Stort ansvar for å forklare hvorfor

- På 1930-tallet ble det trykket karikaturer av jøder med åpenbare antisemitiske motiver. Er det ikke en fare for at rasister vil misbruke publisering av karikaturene på samme måte, med motiver som ikke har noe med ytringsfrihet å gjøre?

- Jo. Derfor det er så viktig at vi er veldig tydelige på hvorfor vi publiserer karikaturene. De siste ukene har vi skrevet mye om tendensen til demonisering av muslimer. Det er bekymringsfullt. Det er mulig å publisere karikaturene i en annen kontekst.

- Du er trygg på at du vil klare å holde den kontrollen?

- Det er kontroll som vi er nødt til å holde. Det påhviler et stort ansvar på oss som velger å publisere. Vi må kjempe mot den demoniseringen, sier Andresen.

Ikke i ABC Nyheter

I motsetning til Bergens Tidende og Minerva, har ABC Nyheter valgt å ikke publisere karikaturene. ABC Nyheter ble lansert nesten 18 måneder etter publiseringen i 2005.

Ansvarlig redaktør Espen Udland begrunner det slik:

- Etter at ABCNyheter ble lansert, har ABCNyheter redaksjonelt dekket alle hendelser, uro og terror som har vært knyttet til publiseringen av tegningene, men ikke selv publisert tegningene, sier Udland.

Han sier at Minervas oppfordring ikke endrer ABC Nyheters beslutning.

- Jeg ser at Minerva oppfordrer til publisering etter angrepet mot Westergaard. Jeg ser ikke at solidaritetsargumentet veier tungt nok som begrunnelse for å publisere tegninger som virker støtende på millioner av muslimer.


Hva mener du? Bør norske medier publisere Muhammed-karikaturene?

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus