– Ubehagelig for Jens og Lisbeth

Økokrims etterforskning av lakseselskapet Sinkaberg-Hansen må føles ubehagelig for Lisbeth Berg-Hansen og Jens Stoltenberg. Foto: Scanpix/montasje ABC Nyheter
Økokrims etterforskning av lakseselskapet Sinkaberg-Hansen må føles ubehagelig for Lisbeth Berg-Hansen og Jens Stoltenberg. Foto: Scanpix/montasje ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p– Økokrims etterforskning av lakseselskapet Sinkaberg-Hansen må føles ubehagelig for fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap), men kanskje i enda større grad for statsminister Jens Stoltenberg (Ap). </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nestleder i næringskomiteen på Stortinget, Svein Flåtten (H)Nestleder i næringskomiteen på Stortinget, Svein Flåtten (H)

Det mener første nestleder i næringskomiteen på Stortinget, Svein Flåtten (H). Han sier til NTB at det bør være mer ro rundt en fiskeriminister enn tilfellet har vært for Berg-Hansen, og at Økokrim derfor bør gjennomføre etterforskningen og konkludere raskest mulig.

– Jeg er overbevist om at fiskeriministeren selv er ukomfortabel med det som nå skjer, sier Flåtten.

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen selv synes det er helt greit at Økokrim kommer inn og undersøker om selskapet har gjort noe galt.

Underrapportering?

Havbruksselskapet Sinkaberg-Hansen, som fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen har drøyt 10 prosent eierandel i, anslo i høst at 10.000 laks rømte fra en laksemerd. Ifølge TV 2 kan så mye som 90.000 laks ha rømt. Selskapet er anmeldt til politiet for miljøkriminalitet både på grunn av lakserømming og for høye forekomster av lakselus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Daglig leder i Sinkaberg-Hansen, Finn Sinkaberg, sier til NTB at et lakseselskap som oppdager at laks har rømt er pliktig til å rapportere dette omgående.

– Det gjorde vi, og vi anslo da at 10.000 laks hadde rømt. Vi tror fortsatt at dette er et riktig anslag, men sikre kan vi ikke være før laksen slaktes. Først da kan det gjennomføres en nøyaktig telling, sier Sinkaberg.

Han er noe forundret over at Økokrim er koblet inn i en sak som dette.

Økokrims fagfelt

Økokrim har bistått lokalt politi i flere saker tidligere som angår lakserømming.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er vårt fagfelt. Økokrim er ressursinstans i politiet i denne typen saker. I dette tilfellet bistår vi Nord-Trøndelag politidistrikt, sier politiadvokat Aud Ingvill Slettemoen i Økokrim til NTB.

Hun avviser helt at Økokrims engasjement har noen sammenheng med at fiskeriministeren har eierinteresser i Sinkaberg-Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Foreløpig kjenner vi saken bare fra mediene. Vi vil nå sette oss inn i den og se om det er grunnlag for en reaksjon eller ikke, sier Slettemoen.

I flere tidligere lakserømmingssaker har Økokrim reagert med å gi forelegg av varierende størrelse til selskapene som eier de aktuelle lokalitetene.

– Helt greit

Både fiskeriministeren selv og lederen av Stortingets næringskomité, Terje Aasland (Ap), synes det er betryggende at Økokrim går gjennom denne saken.

Berg-Hansen ser på Økokrims etterforskning av lakserømmingen fra Sinkaberg-Hansen som en helt naturlig del av norsk rettsvesen.

– Det er helt greit. Selskapet er anmeldt. En del av etterforskningen er at Økokrim kommer inn og ser om det er gjort noe galt. Har vi gjort noe galt, så må selskapet stå til ansvar for det. Hvis selskapet ikke har gjort noe galt, får vi en avklaring på det, sier Berg-Hansen til NTB.

Terje Aasland sier at saken har fått mye offentlig oppmerksomhet og at Økokrims inntreden er betryggende.

Asland legger til at noen bevisst bidrar til å holde saken varm for å skape mest mulig oppmerksomhet, og at det er greit å få en avklaring fra Økokrims side. (©NTB)