Meny

Ni dager igjen

Klubblisensansvarlig i Norges Fotballforbund, Rune Nordhaug (th), her sammen med leder av Klubblisensnemnda Jan Løkling, er optimistisk med tanke på lisensene som skal deles ut for kommende sesong. (Foto. Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klubbene jobber på spreng for å redde klubblisensen.

OSLO (ABC Nyheter): Flere av klubbene i norsk toppfotball jobber i disse dager hardt med å få på plass bitene som sikrer lisens for spill i neste års ligaer.

NFF sier de i lang tid har jobbet tett med klubber som har trengt veiledning i arbeidet med få godkjent regnskapene slik at man beholder lisensen.

- Fristen for å kunne dokumentere positiv egenkapital var 31. desember og det er mye arbeid som skal gjøres etter årsskiftet.

- Men vi har i en lengre periode vært i kontakt med flere klubber som har trengt konsultasjon underveis for å få dette klart inne fristen, sier Rune Nordhaug, klubblisensansvarlig i Norges fotballforbund (NFF), til ABC Nyheter.

Les også: Her er skrekktallene

Ingen har levert

2009 var - økonomisk sett - trolig det bratteste året i norsk fotballs historie. Brorparten av klubbene i Eliteserien og 1. divisjon gikk med dundrende underskudd etter hvert som sesongen skred frem. Verst gikk det med Lyn som like før nyttår ikke så noen annen mulighet enn å slå klubbens aksjeselskap, Lyn AS, konkurs. Selve klubben ble imidlertid reddet kun timer før rakettene gikk til værs. Salgene av Mange Simonsen (til Molde) og Davy Claude Angan (til Hønefoss) sørget for nok kroner i kassa til at positiv egenkapital var sikret.

Les også: Lyn reddet fra konkurs

Nordhaug sier ingen klubber foreløpig har levert regnskap og budsjett, men han både håper og tror alt går iorden. Det er heller ingen som har bedt om forlenget frist for innsendelse av pålagt materialet.

- Det er ingen som så langt har levert det de skal, til det er det for kort tid siden fristen gikk ut, og som sagt, det er mye arbeid som nå må gjøres. Det er heller ingen som har kontaktet oss for utsettelser eller andre ting. Foreløpig ser alt positivt ut, fortsetter Nordhaug.

FOS

31. desember var siste mulighet for klubben å kunne vise til positiv egenkapital, men forbundet satt 14. januar som siste frist for klubbene å levere inn rapportene. Klarer de ikke dét mister man i verste fall plassen og rykker ned til 2. divisjon.

- Vi ønsker selvfølgelig at alle lagene skal spille i den serien som de er tenkt å spille i kommende sesong, sier Nordhaug.

Forbundsstyret vedtok å innføre et nytt kriterium «finansielt oppfølgingssystem» (FOS). Hensikten med dette kriteriet er å kunne ha bedre kontroll med, og tidligere gripe inn, når økonomiske problemer oppstår.

Dersom alle kriterier ikke oppfylles må klubbene lage en handlingsplan, med forslag på hvordan klare å møte kravene i fremtiden. Klubblisensnemnda kan avslå handlingsplanen hvis den mener at tiltakene ikke er tilstrekkelige eller at planen åpenbart er urealistisk.

Tre kategorier

Forbundet kan straffe klubber med irettesettelse, bøter på inntil 250.000 kroner, eller trekk av inntil 8 poeng per brudd, dersom noen kriterier ikke oppfylles.

Klubbene kan kapre poeng på åtte forskjellige punkter. Resultat før skatt, likviditetsgrad og personalkostnaderer noen av punktene som NFF ser etter.

NFF kategoriserte i høst klubbene, etter ett gitt poengsystem, inn i tre ulike grupper. For klubbene som da var i Eliteserien var fordelingen slik:

Kategori 1 (under 65 poeng): Odd Grenland, Strømsgodset, Bodø Glimt, Start, Lyn, Brann og Tromsø.
Kategori 2 (opp til 130 poeng): Lillestrøm, Vålerenga, Aalesund, Molde, Viking og Fredrikstad.
Kategori 3 (over 130 poeng): Sandefjord, Stabæk og Rosenborg

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus