Forbyr kontakt med BBC

<!--[if gte mso 9]><xml>   Normal  0  21     false  false  false               MicrosoftInternetExplorer4  </xml>&#60;![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml>   </xml>&#60;![endif]--> <!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;} </style> &#60;![endif]-->Iranske sikkerhetsstyrker på motorsykler omringer opposisjonelle demonstranter under sammenstøt i Teheran 27. desember. Foto: Scanpix/AFP.
Iranske sikkerhetsstyrker på motorsykler omringer opposisjonelle demonstranter under sammenstøt i Teheran 27. desember. Foto: Scanpix/AFP.

<pIran har forbudt sine borgere å ha kontakt med 60 organisasjoner, inkludert BBC, Human Rights Watch og det opposisjonelle nettstedet Rahesabz i tillegg til amerikanskfinansierte kringkastere, melder statlige medier.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Viseetterretningsministeren med ansvar for utenriksforhold sier de 60 svartlistede gruppene er mistenkt for å være involvert i vestlige forsøk på å velte det islamske regimet som del av en «myk krig», og at det er et lovbrudd å kommunisere med dem.


- Enhver kontakt med individer eller organisasjoner hvis grupper er involvert i den myke krigen er ulovlig, siterer statlige medier viseministeren mandag uten å oppgi navnet hans.

De svartelistede organisasjonene inkluderer også den amerikanskstøttede Voice of America og Radio Farda i tillegg til amerikanskbaserte pro-monarkistiske satellittkanaler, israelsk offentlig radio og den forbudte opprørsgruppen Folkets Mujahedeen.

«Feller»

Viseministeren oppfordret også befolkningen til å unngå «irregulær kontakt med ambassader eller utenlandske statsborgere eller sentra knyttet til dem».

- Borgere bør være oppmerksom på fellene til fiendene og samarbeide med etterretningsdepartementet om å beskytte nasjonen og nøytralisere sammensvergelsene til utlendinger og konspiratører, sa han med hentydning til opposisjonelle som har holdt gjentatte demonstrasjoner de siste sju månedene.

Andre svartelistede grupper inkluderer Brookings Institution, den amerikanske filantropen George Soros Open Society Institute og det Washington-baserte National Endowment for Democracy.

Utlendinger arrestert

Mandag sa etterretningsminister Heydar Moslehi at Iran har pågrepet flere utenlandske statsborgere ved demonstrasjoner mot regjeringen under den sjiamuslimske Ashura-høytiden forrige måned der minst åtte personer mistet livet.

- De kom til Iran bare to dager før Ashura. Deres kameraer og utstyr har blitt beslaglagt, la han til, uten å spesifisere hvor mange som hadde blitt pågrepet eller hvor de kom fra.

I slutten av november uttalte landets øverste leder Ayatollah Ali Khamenei at Iran led under en «myk krig» med sine utenlandske fiender, som han anklaget for å hisse til gateprotestene som har rammet landet siden president Mahmoud Ahmadinejads omstridte gjenvalg i juni.

Iransk-amerikanske Kian Tajbakhsh, som brukte å være en uavhengig konsultent for Soros Open Society Insitute, ble arrestert på nytt i kjølvannet av valget og dømt til 15 års fengsel.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus