ICESAVE-STRIDENIslands president med veto mot Icesave-avtalen

Hundrevis av islendinger da de overrakte 61.000 underskrifter til president Olaf Ragnar Grimsson med krav om folkeavstemning om Icesave-avtalen. Foto: Ragnar Axelsson.
Hundrevis av islendinger da de overrakte 61.000 underskrifter til president Olaf Ragnar Grimsson med krav om folkeavstemning om Icesave-avtalen. Foto: Ragnar Axelsson.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pIslands president vil ikke signere en Icesave-avtale, men utlyser folkeavstemning.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
ICESAVE-SKANDALEN

Den islandske banken Landsbankinn opprettet en nettsparebank for utlendinger, særlig nederlendere og briter, kalt Icesave.

De tilbød gunstig rente og fikk flere utenlandske innskytere enn innbyggere på Island.

Da bankvesenet på Island gikk overende, forlangte Nederland og Storbritannia at den islandske staten skal betale alle utenlandske innskyteres tap.

Den islandske regjeringen ble tvunget til å inngå en avtale om å låne 3,88 milliarder euro (over 30 milliarder norske kroner) - nettopp fra Nederland og Storbritiannia - for å kunne betale Icesave-innskyterne tilbake.

Avtalen ble forkastet av Alltinget som i august 2009 krevde endringer i den.

17. oktober meldte den islandske avisa Morgunbladid at forhandere fra Nederland, Storbritannia og Island var kommet fram til et nytt utkast.

30. desember vedtok et flertall på 33 mot 30 i Alltinget å godta avtalen.

Denne avtalen kommer på toppen av den økonomiske krisen Island gjennomlever. Island fikk tilsagn om kriselån fra Det internasjonale valutafondet IMF, Norden og Polen. Men de ble knyttet til et ultimatum om at Island først underskriver en Icesave-avtale.

I november fikk Island så utbetalt et IMF-lån trass i at det islandske Alltinget ennå ikke har godkjent et utkast til Icesave-avtale. Senere ble det også utbetalt et nordisk lån.

ABC Nyheter: Islands president Olafur Ragnar Grimsson vil ikke signere den omstridte Icesave-avtalen som Alltinget vedtok i romjula. Det kunngjorde han på en pressekonferanse som startet nå klokka 12 i Reykjavik.

Dermed utløste han den store spenningen om et enormt viktig økonomisk spørsmål for islendingene - og kaster Island ut i ny strid med Storbritannia og Nederland.

Saken går nå til folkeavstemning.

- Nå har folket makten og ansvaret i sine hender, sa presidenten i sin erklæring.

Les hele presidentens erklæring på norsk, på islandsk.no

100.000 per islending

Icesave-avtalen som de folkevalgte i Alltinget gikk inn for med 33 mot 30 stemmer i romjula, innebærer at den islandske staten påtar seg en økonomisk forpliktelse på over 32 milliarder norske kroner.

Det utgjør 47 prosent av Islands brutto nasjonalprodukt, eller 100.000 kroner for hver eneste islending.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Påvirker EU-prosessen

Icesave-saken griper også avgjørende inn i Islands søknad om EU-medlemskap.

Nederland og Storbritannia har gjort klart at de vil blokkere Islands søkerprosess uten en Icesave-avtale på plass.

Lyttet til folket

I sin tale la president Grimsson stor vekt på at så mange som en fjerdedel av landets stemmeberettigede, hadde bedt ham om å gå til dette skrittet.

- Meningsmålinger viser at et overveldende flertall av nasjonen er av samme mening, sa presidenten.

Oppsiktsvekkende nok gjorde Grimsson det også klart at meldinger han har fått fra enkeltmedlemmer i det islandske parlamentet, Alltinget, viser at det er flertall også der for å avholde en folkeavstemning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Grimsson har sittet som Islands overhode siden 1996. Før det var han blant annet alltingsrepresentant og partileder for sosialdemokratene Samfylkingin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Forener nasjonen igjen

- Det beste med presidentens avgjørelse er at det gir en anledning til å forene nasjonen igjen etter en tid med dyp splittelse.

Det sier lederen for Senterpartiets søsterparti Fremskrittspartiet, Sigmundur David Gunnlaugsson, i en kommentar til ABC Nyheter.

- Uansett hva konklusjonen i en folkeavstemning blir, blir det nå folkets vilje som vinner gjennom, legger han til.

- Dette er ikke et spørsmål om Island er villig til å oppfylle juridiske forpliktelser om bankgarantier. Det er bare spørsmål om hvordan dette skal skje, og hva som er en rettferdig avtale, presiserer Gunnlaugsson.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Legger Icesave i folkets hender: President Olaf Ragnar Grimsson i skjebnesvanger pressekonferanse. Foto: Scnapix/EPA.Legger Icesave i folkets hender: President Olaf Ragnar Grimsson i skjebnesvanger pressekonferanse. Foto: Scnapix/EPA.

Imot Stoltenberg og Halvorsen

- Betyr presidentens veto at Icesave-striden kan være på vei mot en internasjonal domstol?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det ville være den beste løsningen. Men jeg er ikke sikker på at det vil skje, svarer Gunnlaugsson.

I den norske regjeringen har Ap og SV presset Island til å undertegne på Icesave-avtalen presidenten nå har sagt nei til å signere. Senterpartiet har derimot ønsket å åpne for at Island skal få prøvet sin sak for en internasjonal rett.

Artikkelen er oppdatert.