Meny

Bombemann var trippelagent

Innbyggerne i Khost-provinsen er ikke ukjente med bombeangrep. Men sist var det CIA som ble angrepet av en selvmordsbomber ved basen i området. Foto: AP Photo/Nishanuddin Khan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA trodde de hadde rekruttert en dobbelagent. Så sprengte han basen deres og drepte sju CIA-agenter.

Selvmordsbomberen som sprengte seg selv og sju amerikanske CIA-agenter i Afghanistan, viste seg å være en jordaner som opererte som trippelagent.

Ifølge NBC News var attentatmannen Human Khalil Abu-Mulal al-Balawi, en 36 år gammel lege som arbeidet for jordansk etterretning.

Balawi ble arrestert for over et år siden i Jordan, men etterretningstjenesten mente han var omskolert, og sendte ham derfor til Afghanistan og Pakistan for å infiltrere al-Qaida i samarbeid med CIA.

Han hadde imidlertid tydeligvis likevel ikke forlatt al-Qaida. Ifølge vestlige kilder tok han kontakt med sin jordanske kontaktmann på den amerikanske basen i Khost-provinsen og sa han straks trengte å møte CIA-laget.

Da han kom til møtet, utløste han bomben han hadde rundt livet og drepte både sin jordanske kontaktmann og sju CIA-folk, inkludert den kvinnelige lederen for CIA-laget.

Attentatet bidro til å avsløre det nære samarbeidet mellom CIA og Jordans etterretningstjenester i Afghanistan, som både USA og Jordan ønsket å holde mest mulig skjult av hensyn til Jordans renommé i den arabiske verden

LES OGSÅ:

- Amerikansk etterretning er uvitende om Afghanistan
Fem vestlige soldater drept i Afghanistan
Avvist av nasjonalforsamlingen
Norske soldater drepte opprører
Tre kjemper om å erstatte Eide i Afghanistan
FN: - Sivile drept i nattangrep
CIA-agenter drept i Afghanistan
Gransker NATO-angrep i Afghanistan
Åtte amerikanere drept
Trengs ti ganger så mange soldater

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus