Meny

Norge avventende til kroppsskanning

En sikkerhetsvakt følger med på skanningen av en person. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge stiller seg positivt avventende til at EU eventuelt innfører kroppsskanning av flypassasjerer.

For under to år siden vurderte Avinor, som står for sikkerheten på norske flyplasser, å innføre kroppsskanning som et prøveprosjekt på Sola lufthavn ved Stavanger. Men prosjektet ble stoppet. Datatilsynet mente at maskinene ville medføre et for stort inngrep i personvernet. Men en ny teknologi som ikke viser bilder av passasjerene, men tegneserieaktige figurer aktualiserer temaet.

– Dette er en teknologisk utvikling vi ønsker velkommen og som vi følger med på, sier pressesjef Sindre Ånonsen i Avinor til Aftenposten.

Den nye generasjonen av skannere gjengir bare et omriss av en kropp – en slags pepperkakefigur, og markerer med gult på skjermen der ulovlig materiale kan befinne seg på kroppen.

I april skal det innføres et EU-regulativ som forbyr kroppsskanning, noe som er bindende også for Norge på grunn av EØS-avtalen. Men EU-reglene kan bli endret før de blir innført, og nettopp denne saken skal diskuteres på et møte i EU om to dager. På møtet kan resultatet bli at det blir opp til de enkelte land å bestemme hva de vil gjøre.

– Trygghet er punkt nummer én. Og dersom det finnes nye maskiner som ikke har de samme problemene ved seg som tidligere, så må vi vurdere dette, sier politisk rådgiver Sigrid Brattebø Handegard i Samferdselsdepartementet.

Datatilsynets informasjonsdirektør Ove Skåra sier at tilsynet stiller seg annerledes til saken hvis det nå er snakk om den nye typen skannere som viser en «pepperkakemann» og ikke en person som blir «avkledd til skinnet». (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus