Meny

Ekstremkulde på halve jordkloden

UVANLIG SYN: Løver rusler gjennom snøen i en dyrepark i Skottland. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kulden har lagt et lokk over den nordlige halvkule. Fra Beijing til Miami hutrer folk, og mange har bukket under.

I Europa er det ikke bare i Norden det er kaldt. Verst rammet er Polen, der minst 122 mennesker har frosset i hjel de siste ukene.

Bare i nyttårshelgen ble 13 personer funnet døde etter flere dager med temperaturer ned mot 25 minusgrader. De fleste av ofrene var hjemløse.

I Danmark krevde kulden to menneskeliv i desember, og myndighetene frykter flere dødsfall når neste kuldebølge nå kommer.

I Storbritannia feier snøstormer sørover fra Skottland, og ventes å ramme London tirsdag eller onsdag. Bilorganisasjonen AA mottok mandag hele 20.000 nødsamtaler fra bilister som hadde fått trøbbel i vinterværet.

I Frankrike var det mandag store forsinkelser i hurtigtogtrafikken på grunn av snøfall, og flere flyavganger var også innstilt.

Snørekord

Også flere steder i Asia har kulde og snø ført til problemer og kaos. Etter to dager med kraftig snøfall var det trafikkaos i gatene i Beijing mandag.

Over 30 centimeter med snø falt ned over den kinesiske hovedstaden i helgen, det er det kraftigste snøfallet på over 50 år.

Hundrevis av fly- og togavganger ble innstilt. Det var trafikkaos i gatene og mange skoler holdt stengt.

I Sør-Koreas hovedstad Seoul ble det satt ny nedbørsrekord da det falt 28 centimeter snø på ett døgn. Det er den største snømengden siden målingene begynte i 1937, opplyser landets statlige værtjeneste.

Kulden som sprer seg over Asia og Europa skyldes en kaldfront fra Sibir.

Frosne appelsiner

Også i USA er det kaldt. Temperaturen ventes å krype ned mot null så langt sør som i Florida, ifølge amerikanske meteorologer. De kalde luftmassene vil trolig ligge over området hele uken.

Floridas viktige sitrusavlinger kan bli ødelagt dersom nattetemperaturene blir liggende under null flere timer i strekk.

Også sørstatene Alabama og Mississippi kan vente seg kaldt vintervær denne uken.

Været i store deler av det østre USA er uvanlig kaldt. Mange steder synker temperaturen til under 10 minus nattetid. I Minnesota, der innbyggerne er vant til kaldt vær, ble det i helgen målt 38 minusgrader. Så kaldt har det ikke vært på over 20 år. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus