Meny

Serbia tar Kroatia til retten for folkemord

Ei serbisk kvinne sørget ved en plakat som viser bildet av drepte serbere under krigen i Kroatia. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterdønningene etter krigen havner i Den internasjonale straffedomstolen.

Den serbiske regjeringen mener Kroatia begikk folkemord på serbere både under krigene på 1990-tallet og under Den andre verdenskrig.

Nå stevner landet Kroatia inn for retten, 11 år etter at Kroatia gjorde det samme med Serbia.

- Det er masse materiale som vil kaste nytt lys internasjonalt om hva som hendte på kroatisk territorium for 60 år siden og for 15 år siden, sier Serbias utenriksminister Vuk Jeremic til den serbiske TV-kanalen RTS, melder nettstedet Balkan Insight.

200.000 fordrevet

Krigen i Kroatia på 1990-tallet begynte etter at landet erklærte seg uavhengig fra Jugoslavia. Mange av serberne som bodde i Kroatia nektet å forholde seg til den nye staten, og fikk støtte fra jugoslaviske regjeringsstyrker. Tusenvis av mennesker på begge sider ble drept og langt flere fordrevet fra sine hjem.

Serbia hevder at kroatiske styrker renset deler av landet for serbere i sluttfasen av krigen i 1995, da 200.000 serbere ble fordrevet fra Knin i det sørøstlige Kroatia.

Dette er blant materialet som nå kan bli lagt fram for Den internasjonale straffedomstolen.

I tillegg vil Serbia legge fram for retten informasjon om overgrep mot serbere begått i nazi-styrte Kroatia under Den andre verdenskrig.

Avviser anklagene

Den beryktede konsentrasjonsleiren Jasenovac er for mange serbere symbolet på folkemordet de mener ble begått mot serbere under krigen.

Det er uklart om saken vil bli behandlet av straffedomstolen, men terskelen for å kvalifisere forbrytelser som folkemord er svært høy.

Kroatia avviser beskyldningene kategorisk.

- Ikke en kroatisk soldat krysset grensa inn til Serbia eller drepte noen på serbisk område. Det er også sant at ikke et eneste hus i Serbia ble satt i brann av kroatiske soldater og ingen serbisk by ble bombet av kroatiske soldater, sier president Stjepan Mesic.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus