Syreofre håper på nye lover

<p><strong>KJEMPER:</strong> Nå kjemper syreofferet Naziran Bibi (23) for foreldreretten til de to døtrene Haseena (5) og Alishba (3), samtidig som hun må lære seg å leve som blind og gjennomgå operasjoner for å få gjenoppbygd ansiktet. (Foto: AFP PHOTO/ Nicolas ASFOURI / Scanpix) </p>
KJEMPER: Nå kjemper syreofferet Naziran Bibi (23) for foreldreretten til de to døtrene Haseena (5) og Alishba (3), samtidig som hun må lære seg å leve som blind og gjennomgå operasjoner for å få gjenoppbygd ansiktet. (Foto: AFP PHOTO/ Nicolas ASFOURI / Scanpix)

<pPakistanske kvinner står uten beskyttelse mot vold i hjemmet. Syreangrep er ikke uvanlig. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken

Ifølge organisasjonen Acid Survivors Foundation (ASF) er syreangrep også utbredt i Bangladesh, India, Nepal, Kambodsja, Uganda og flere andre land. Det er hovedsakelig kvinner og barn som angripes, men også noen menn.

Konsekvensene for ofrene er mange og varer livet ut. De angrepne, oftest kvinner, kan bli vansiret, miste synet og få problemer med å svelge. Mange som får hjelp fra ASF, kan ikke tjene penger eller bli giftet bort etterpå og blir derfor sett på som en skam og en byrde.

Organisasjonen jobber for å skaffe medisinsk hjelp og økonomisk støtte til ofrene og for å spre kunnskap og informasjon.

Naziran Bibi er bare 23 år gammel, men med et ansikt uten overleppe, med arrvev der det høyre øyet skulle vært og en rød grop der det venstre øyet en gang var, er alderen vanskelig å fastslå.

Bibi bor nå på et senter i den pakistanske hovedstaden Islamabad for dem som har overlevd syreangrep.

For den 23-årige tobarnsmorens tragiske skjebne er ikke unik - det er ikke uvanlig at pakistanske kvinner, særlig på landsbygda, utsettes for syreangrep.

Angriperne er gjerne menn som har fått avslag på et frieri, eller mannlige slektninger som mener kvinnen har brakt familien skam.

Slik så syreoffer Naziran Bibi ut før hun ble angrepet. På bildet er hun sammen med sin første mann og datteren Haseena Abid. (Foto: Scanpix)Slik så syreoffer Naziran Bibi ut før hun ble angrepet. På bildet er hun sammen med sin første mann og datteren Haseena Abid. (Foto: Scanpix)

I fjor ble det registrert 48 tilfeller i Pakistan, en økning fra 30 i 2007. Men ifølge organisasjonen Acid Survivors Foundation (ASF) er det store mørketall på grunn av sosial stigma.

- Familiene deres vil si at det er feil å bringe saken for retten, «hva vil samfunnet tenke om deg?» sier de, forteller Sana Masood fra Acid Survivors Foundation ifølge AFP.

Syreangrep er også utbredt i flere andre land (se boks til høyre).

Kjemper for foreldreretten

Nå kjemper Bibi for foreldreretten til de to døtrene Haseena (5) og Alishba (3), samtidig som hun må lære seg å leve som blind og gjennomgår operasjoner for å få gjenoppbygd ansiktet.

Bildet fra desember 2009 viser syreoffer Naila Farhat (t.v.) sammen med en sykepleier og kirurg som forteller om en øyeoperasjon hun skal gjennomgå ved Al-Shifa øyesykehus i utkanten av Islamabad. (Foto: AFP / Scanpix)Bildet fra desember 2009 viser syreoffer Naila Farhat (t.v.) sammen med en sykepleier og kirurg som forteller om en øyeoperasjon hun skal gjennomgå ved Al-Shifa øyesykehus i utkanten av Islamabad. (Foto: AFP / Scanpix)

Bibi sier hun ble behandlet dårlig etter at hun ble giftet bort mot sin vilje som en kone nummer to til sin svoger, etter at hennes tidligere mann døde. Og en natt i fjor var det noen som helte syre over henne, mens hun lå og sov.

Forvirret og i store smerter, ble hun presset av mannen sin til å legge skylden på en mann hun tror er uskyldig. Hun forsøker nå å trekke tilbake sin første forklaring.

23-åringen tror det er mannen hennes som står bak angrepet, men han går fremdeles fri.

Nå ønsker hun at gjerningsmannen – og alle som heller syre på noen – skal få syre helt over seg som straff.

Mangler lov

Mens den unge kvinnen fra den fattige provinsen Punjab, ønsker at gjerningsmennene skal få samme grusomme behandling som sine ofre, jobber aktivister for å få endret loven slik at den gir kvinnene bedre beskyttelse mot slik mishandling.

Pakistan er et konservativt muslimsk land, der kvinner har lite beskyttelse fra politiet og er under press for ikke å vanære sine familier. Landet har fremdeles ingen lov som forbyr vold i hjemmet. Et lovforslag foreligger, men det debatteres fremdeles etter at en senator fra et konservativt islamittisk parti sendte forslaget tilbake til parlamentet.

Et annet syreoffer – Naila Farhat – tok sin sak til pakistansk høyesterett, og Acid Survivors Foundation (ASF) håper dette vil bidra til å få slutt på slike angrep.

Farhat var bare 13 år gammel i 2003 da en mann kastet syre i ansiktet hennes fordi foreldrene hennes ikke ville gifte henne bort til ham.

Angriperen ble dømt til 12 år i fengsel og til å betale 1,2 millioner rupier (ca. 150.000 kroner) i erstatning. Men da saken ble anket til en høyere rettsinstans ble straffen kraftig redusert: Erstatningen ble senket – og mannen skulle få gå fri når summen var betalt.

Omgjort på minutter

Farhat og ASF tok da saken videre til høyesterett, og det var første gang et syreangrep ble brakt frem for den høyeste rettsinstansen i landet.

Den mildere straffen ble omgjort i løpet av få minutter – og dommeren anbefalte at man fikk på plass nye lover for å kontrollere salget av syre. I dag er det billig og enkelt for hvem som helst å få tak i industriell syre. Dommeren anbefalte også at man skulle øke straffen for syreangrep.

ASF har jobbet for å få på plass slike lover i årevis, og håper nå at et nytt lovforslag vil være på plass i løpet av denne måneden, men det kan ta lengre tid.

Farhats sak har banet vei for disse endringene, og hun fortsetter å hjelpe andre syreofre og oppfordrer at de som ikke har gjort det allerede, skal stå frem.

Les også: Lar seg ikke stoppe av syreangrep

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus