Livstruende luftforurensning

Tykk dis rundt Hong Kongs bygninger. Foto: Scanpix/AFP.
Tykk dis rundt Hong Kongs bygninger. Foto: Scanpix/AFP.

<pLuftforurensningen langs veiene i Hong Kong nådde livstruende nivåer en av åtte dager i fjor, heter det i en rapport mandag. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forurensningsindeksen for veiene, som føres av Miljøverndepartementet, viste at det var 44 dager med «svært høy forurensning» i det sentrale distriktet i fjor, melder avisen South China Morning Post.


Tallet var betydelig høyere enn 39 dager i 2008 og 13 dager i 2005, melder avisen.

«Svært høye» nivåer av forurensning, der luftforurensningsindekset overstiger 100, kan betydelig forverre symptomene til mennesker med hjerte- og luftveissykdommer, sier departementet.

Langt unna Norge

I dag, mandag, var det stort sett svært god luftkvalitet i Norge. Bare i Oslo var det dårlig.

Her var det imidlertid så dårlig at allergikere og personer med alvorlige hjerte- eller luftveislidelser bør ikke oppholde seg i svært forurensede områder. Forbigående slimirretasjoner og ubehag kan forekomme hos friske personer. Sensitive personer bør ikke befinne seg i utsatt område.

Sjekk hvordan kvaliteten er hos deg: Luftkvalitet.info

Også friske personer

Men i Hong Kong kan også friske personer oppleve irritasjon i øynene, hoste og sår hals.

En veistasjon i det tett befolkede Mongkok-distriktet meldte om 37 dager med «svært høy forurensning» i fjor, sammenlignet med bare én for fem år siden, het det i rapporten.

I Causeway Bay, et annet travelt forretnings- og boligområde, er tallet fem ganger høyere enn i 2005, og nådde 25 dager, heter det i rapporten.

En talsmann for departementet sier trenden dels kan skyldes uheldige værforhold og at indeksen ikke gir et fullt bilde av situasjonen.

- Selektive utvalg fra luftforurensningindeksen for sammenlikning vil ikke gi et fullstendig bilde av hvordan luftkvaliteten forandrer seg i løpet av et år, skriver en talsmann for departementet i et skriftlig tilsvar til AFP.

For lave tall?

Men en gruppe forskere sier funn fra deres egne granskinger viser at veiforurensningen i Central-distriktet var to til tre ganger høyere enn regjeringens tall.

- Ut fra funnene i vår studie kan vi logisk dedusere at antall dager med «svært høy» forurensning kan være flere enn i regjeringens tall, sier gruppens leder Chak Chan, fungerende sjef for miljøavdelingen ved Hong Kong University of Science and Technology.

Chan sier deres funn er mer nøyaktige siden de bruker mobile målingsinstrumenter, mens regjeringen bruker stasjonære apparater.

Luftkvaliteten i Hong Kong fortsetter å forringes på grunn av utslipp fra fabrikkbeltet sør i Kina over Hong Kongs nordlige grense og lokale utslipp fra kraftgeneratorer og transport.

Byen har vært hyllet inn i et tykt teppe av sot de fleste dager de siste månedene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus