Mattilsynet til kamp mot Q-feber

En veterinær samler opp geiter på en gård i Nederland. I desember begynte de å avlive tusenvis av geiter for å stoppe Q-feberen. Foto: Michael Kooren/Retuters.
En veterinær samler opp geiter på en gård i Nederland. I desember begynte de å avlive tusenvis av geiter for å stoppe Q-feberen. Foto: Michael Kooren/Retuters.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p Atter en ny influensatype kan finne veien til Norge. Denne gang er det Q-feber, eller «geiteinfluensa», som kan føre til død hos husdyr, kjæledyr og mennesker. Mattilsynet gjør seg klart til kamp.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om Q-feber

Q-feber kommer fra engelsk og står for «query fever» i betydningen en sær og ukjent feber, da sykdommen fikk navn før man kjente til den bakenforliggende årsaken.

Q-feber er foreløpig ikke rapportert hos dyr i Norge, men forekommer i de fleste andre land i Europa.

I Finland ble sykdommen påvist på storfe høsten 2008. I Sverige er den funnet på storfe og sau på Gotland og i Danmark er smitten utbredt.

I Norge er Q-feber ikke en meldepliktig sykdom, men sykdommen skal rapporteres til OIE (verdens dyrehelseorganisasjon) dersom den påvises. Mattilsynet jobber med å få på plass meldeplikt også i Norge.

Q-feber rammer drøvtyggere, men også mennesker og kjæledyr som for eksempel katt, kanin og fugler kan bli syke.

Bakterien Coxiella burnetii skilles ut i melk, urin, avføring, og i store mengder i fostervann, morkake og fosterhinner. Bakterien kan overleve lenge i miljøet, og smitte skjer via luften.

Sykdommen kan behandles med antibiotika.

Kilder: Mattilsynet og Folkehelseinstituttet

Q-feber gir influensalignende symptomer med feber, frysninger og hodepine hos mennesker. Smittede kan utvikle lungebetennelse, og i verste fall kan man dø. Gravide som blir smittet har økt risiko for å miste barnet.

I Nederland har det de siste årene vært stadig flere tilfeller, med hittil seks døde mennesker. Men hittil er Q-feber ikke påvist i Norge. Beredskapen blir likevel skjerpet, skriver Nationen.

Sykdommen kan ramme mange dyrearter, inkludert kjæledyr, men er mest vanlig hos drøvtyggere. Norske myndigheter opplyser at slakteriarbeidere, bønder og veterinærer, samt andre som har hyppig kontakt med dyr, er spesielt utsatt for smitte.

Seksjonssjef for landdyr og dyrehelsepersonell i Mattilsynet, Solfrid Åmdal, sier at det nå gjennomføres en kartlegging i saue- og geitebesetninger for å avdekke eventuell smitte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Smitten overføres direkte fra dyr til dyr, eventuelt mennesker, og ved kontakt med infisert materiale som for eksempel melk, urin, fosterhinner og gjødsel. Smitte kan også skje via flåttbitt.

Les også: Q-feber oppdaget i Finland | ABC Nyheter

Norge har ikke bestemt seg for hvordan myndighetene skal reagere ved et eventuelt utbrudd av sykdommen. Q-feber hos dyr er ikke rapporteringspliktig, men det jobbes nå med å endre regelverket.

Ifølge Åmdal er den største risikoen for smitte import av dyr, men Norge importerer få levende dyr. (©NTB)