Meny

Politiet ankom først - ikke ambulansen

FØLTE SEG TRUET: Ambulansen var på vei, men ble forbikjørt av en bil med personer som gjorde truende bevegelser, og trakk seg derfor tilbake. (Foto: Morten Holm / SCANPIX)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var politiet - og ikke ambulansen - som var de første som ankom boligen på Tøyen hvor en 62 år gammel kvinne døde av hjertesvikt søndag.

Årsaken var at ansatte ved AMK-sentralen følte seg truet av de pårørende over telefonen.

Søndag formiddag ringte pårørende 113 etter at kvinnen fikk et illebefinnende i 11-tiden i en leilighet i Jens Bjelkes gate på Tøyen i Oslo.

– Vi fikk en innringning klokken 11.31 som var veldig uklar, vi slet med å skjønne hva som hadde skjedd og hvor det var. Noen minutter senere skjønte vi at det var snakk om et alvorlig tilfelle, og sendte ut en ambulanse klokken 11.38. På bakgrunn av den truende verbaliteten til den som ringte, valgte vi å be politiet om assistanse på oppdraget, sier jourhavende ved AMK-sentralen, Anders Halden, til NTB.

Politi kom først

Han bekrefter at politiet ankom stedet før ambulansen. Familien til den avdøde kvinnen skal ha reagert kraftig på at ambulansen ikke kom.

– På vei til boligen ble ambulansen forbikjørt av en bil som gjorde truende bevegelser. Derfor trakk de seg tilbake. Først kom én politipatrulje til stedet, så kom flere. De jobbet med å få ro på stedet, fortsetter Halden.

To familiemedlemmer av kvinnen ble anholdt for trusler mot politiet. Under basketaket holdt ambulansepersonellet seg i bakgrunnen.

– Politiet var de første som tok seg inn i leiligheten, og forsøkte gjenoppliving. Klokken 11.54 var også ambulansepersonell inne i leiligheten, sier Halden.

Kvinnens liv sto ikke til å redde. En lege på stedet erklærte henne død av hjertesvikt.

– Hadde bare ambulansen kommet i tide, hadde det ikke vært noe problem, sier et barnebarna til den avdøde kvinnen til VG Nett.

Den avdødes sønn, Kutlauy Tulum, sier at det tok omtrent tre kvarter fra de ringte AMK til ambulansen kom til stedet.

– Jeg ble oppringt av familien og informert om min mors tilstand. Så kjørte jeg fra Stovner. På vei til Tøyen ringte jeg AMK flere ganger. Da jeg kom fram, hadde ambulansen akkurat kommet til stedet, sier han til VG.

– Påstandene om at vi brukte tre kvarter er ikke riktige, sier Anders Halden til NTB.

Anmeldt for trusler

Halden sier at AMKs håndtering av saken skal vurderes nøye i etterkant.

– Vi følte situasjonen som truende, og kan så langt ikke se at vi har gjort noe kritikkverdig. Men vi vil gå tilbake og se om det er noe vi kunne ha gjort annerledes i denne situasjonen. Hendelser som får utfall som dette preger oss, sier han.

Politiet har etterforsket saken ferdig, og vil anmelde flere av den avdødes familiemedlemmer for truende atferd.

– Saken vil ikke etterforskes videre. Det er mulig at familiens oppførsel kan ha kommet som konsekvens av sjokk, men dette var en reaksjon vi mener strekker seg langt utover det normale. Det foreligger derfor anmeldelse for truende atferd mot tjenestemenn. Men vi har ikke grunn til å tro at dette kan ha vært med på å forårsake kvinnens død, sier Oddleif Sveinungsen ved Sentralvakta i Oslo politidistrikt til NTB.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus