Attentatmann i Danmark risikerer terrorsiktelse

ANGREPET: Somalieren gikk til angrep mot Kurt Westergaards hjem fredag kveld. (Foto: EPA/BRIAN RASMUSSEN)
ANGREPET: Somalieren gikk til angrep mot Kurt Westergaards hjem fredag kveld. (Foto: EPA/BRIAN RASMUSSEN)

<pSomalieren som er fengslet for drapsforsøk på den danske tegneren Kurt Westergaard, risikerer terrortiltale.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet vurderer å sette inn livvakt døgnet rundt for den drapstruede kunstneren.

Mens debatten går i pressekretser i Norge om man bør trykke Muhammed-karikaturene som en sympatierklæring til den drapstruede tegneren, vurderer det danske politiets etterretningstjeneste PET om Westergaard nå skal ha livvakt døgnet rundt, ikke bare når han går ut av huset.

Et juridisk uvær trekker sammen rundt ørene på den 28 år gamle somalieren som er tiltalt for drapsforsøk på Westergaard samt på en politimann som deltok i pågripelse av mannen. 28-åringen gikk til angrep mot tegnerens hus sent fredag kveld.

Ifølge Jørn Vestergaard, professor i strafferett ved universitetet i København, er det sannsynlig at overfallet ender med en terrorsiktelse. I den såkalte tunisiersaken, hvor to menn fra Tunisia ble utvist fra Danmark på grunn av mistanke om at de to planla å drepe karikaturtegneren, fant høyesterett at attentatplanene falt innenfor rammen av terrorpakken fra 2002.

Terrorplaner i Kenya?

En eventuell terrorsiktelse vil gjøre saken markant mer alvorlig. Somalieren, som kom til Danmark på et familiegjenforeningsvedtak og har hatt oppholdstillatelse i Danmark siden 1995, satt i sommer fengslet i Kenya.

Ifølge lokale medier var årsaken mistanke om at han hadde deltatt i planleggingen av terrorangrep mot USAs utenriksminister Hillary Clinton da hun besøkte Afrika i august. Danmarks ambassadør til Kenya avviser imidlertid terrorforbindelsen og sier mannen satt fengslet fordi innreisepapirene hans ikke var i orden.

PET har imidlertid allerede innrømmet av de hadde somalieren under oppsyn og at de visste om hans tette forbindelser til den somaliske militsen al-Shabaab og til østafrikanske al-Qaida-ledere.

Strengere politikk

Danske politikere og muslimske organisasjoner reagerte med avsky på angrepet fredag kveld. Fra høydesiden kom som ventet krav om strengere innvandringspolitikk.

– Personer som planlegger terror, bør få enveisbillett og sendes langt, langt vekk, sa Naser Khader fra de konservative til NRK søndag.

Det var fredag kveld Kurt Westergaard ble angrepet i sitt hjem. Han var alene i huset med sitt fem år gamle barnebarn og greide å redde seg unna angriperen ved å barrikadere seg inne på badet, som er bygget om til et sikringsrom. Ifølge VG satt barnebarnet igjen med brukket fot i stua mens somalieren med øks forsøkte å hogge seg vei inn til Westergaard.

Tegneren fikk varslet politiet og somalieren ble pågrepet etter først å ha blitt skutt og såret da han forsøkte å gå løs på en av politimennene med øksa.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus