Meny

Verdens høyeste åpnes i kriseland

Over 800 meter høye Burj Dubai åpner mandag. Bygget er verdens høyeste, men Dubai er i økonomisk ruin etter finanskrisen. (Foto: AP Photo)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kriserammet Dubai feirer verdens høyeste bygg.

Over 800 meter høye Burj Dubai skulle bli symbolet på emiratets suksess som internasjonalt finanssentrum. Når bygningen åpner mandag, er det i et Dubai på kanten av stupet.

Nøyaktig hvor høy skyskraperen til slutt blir, har vært en godt bevart hemmelighet. Men Burj Dubai, arabisk for Dubai-tårnet, har allerede passert 800 meter og er dermed den suverent høyeste bygningen i verden.

Den kommer også til å slå rekorden for antall etasjer, minst 160, og for den høyeste bebodde etasje i noen bygning: 124. etasje.

– Vi var ikke sikre på hvor høyt vi kunne komme. Det var en slags oppdagelsesferd, en læringsprosess, sier Bill Blaker, en av ingeniørene bak tårnet.

Heller ikke han vil avsløre den eksakte høyden, som enkelte kilder hevder er på 818 meter.

Boblen sprakk

Da de første spadetakene ble tatt i 2004, var Dubai et av verdens travleste finanssentra og trakk til seg investorer fra hele kloden. Emiratet ble for mange beviset på at det er mulig for golfstater å klare seg uten å ha bunnløse oljeressurser i ryggen.

Når emir Mohammed bin Rashid al-Maktoum mandag åpner Burj Dubai, er virkeligheten en annen. Finanskrisen fikk omfattende konsekvenser for Dubai, som lånte enorme summer for å finansiere de tallrike og luksuriøse byggeprosjektene i emiratet.

I november i fjor sprakk boblen da investeringsselskapet Dubai World kunngjorde at det ikke lenger kunne betjene gjelden sin. Et lån på 10 milliarder dollar i siste liten fra det oljerike naboemiratet Abu Dhabi hindret konkurs, men Dubai sliter fortsatt tungt økonomisk. Den totale gjelden er anslått til rundt 100 milliarder dollar.

Byggestans

Boligprisene falt 50 prosent i 2009, og mange av de vestlige utlendingene som bodde og jobbet i Dubai, har forlatt emiratet.

– I Dubai er 90 prosent av innbyggerne utlendinger, og 50 prosent av jobbene er i eiendom- og bygningssektoren, sier Saud Masud, eiendomsanalytiker i Dubai-banken UBS.

Innbyggertallet, som før krisen var på om lag 2 millioner, falt 8 prosent i fjor, og Masud regner med en ytterligere nedgang på 2 prosent i 2010.

Nedgangen i antall byggeprosjekter var på 80 prosent i fjor, og noen av de mest ambisiøse konstruksjonene går tregt å ferdigstille. Blant annet er bare ett av de tre «bladene» i den kunstige palmeøya Atlantis, The Palm bygget ferdig, mens byggingen av en planlagt skyskraper på 1.000 meter ble satt på vent i fjor høst. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus