Meny

- Skanner ville ikke hindret trusebomberen

VILLE IKKE HJULPET: Trusebomben til Umar Farouk Abdulmutallab ville ikke blitt fanget opp av en kroppsskanner. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksplosivene som Umar Farouk Abdulmutallab fraktet med seg inn i et Delta Airlines-fly ville ikke ha blitt oppdaget av en kroppsskanner.

Det hevder en teknologiekspert, ifølge Independent on Sunday.

Kropps-skannere skal etter planen innføres på britiske flyplasser for å skjerpe sikkerheten etter det planlagte terrorangrepet 1. juledag.

Abdulmutallab fraktet med seg 80 gram av et kjemisk eksplosiv kalt Pentaerytritol Tetranitrat (PETN) om bord på Delta Airlines-flyet som var på vei fra Amsterdam til Detroit. Han lyktes imidlertid ikke med å detonere bomben.

- Ville ikke blitt oppdaget

Etter det mislykkede terrorangrepet har har kroppsskannere blitt diskutert som en mulig løsning for å hindre at personer tar med seg farlige gjenstander som ikke blir avslørt av metalldetektorer om bord på flyene – så som væske, kjemikalier eller plasteksplosiver.

Men Ben Wallace, et konservativt medlem av parlamentent, ledet tidligere et britisk forskerteam i utviklingen av kroppsskannere av typen millimeterbølge-skannere - en av to skannere som er ment for flyplassbruk. Han opplyser at tester viste at materiale med så lav massetetthet som PETN ikke ville blitt oppdaget.

Hvis en materie har lav massetetthet, slik som pulver, flytende stoffer eller tynn plastikk – eller som passasjerenes klær – vil millimeterbølgene gå rett igjennom og objektet vil ikke vises på skjermen. Høydensitetsmateriale, så som kniver, pistoler og tykk plastikk (som for eksempel eksplosiven C4) vil derimot vises.

- Bare ute etter overskrifter

Ifølge The Indpendent skal også transportdepartementet og innenriksdepartementet i Storbritannia ha testet skannerne, og de er ikke overbevist om at de vil fungere optimalt i kampen mot terrortrusler i forbindelse med flytrafikken.

Disse påstandene øker bekymringen om at statsministeren overdriver fordelene ved slike skannere for å gi et inntrykk av at han kjører en hard linje mot terrorisme.

- Gordon Brown er bare ute etter overskrifter om han tror at å kjøpe oss et par skannere vil gjøre oss tryggere. Det er for lite, for sent. Under hans ledelser har han kuttet i forsvarsbudsjettet som kunne ha finansiert en fullverdig løsning, samtidige som han har svekket grensesikkerheten. Skannere vil ikke alene kunne gi oss en fullverdig løsning på problemet, sier Wallace.

Bildet viser det kjemiske eksplosivet Abdulmutallab smuglet med seg inn på flyet. (Foto: Reuters/ABC News)Bildet viser det kjemiske eksplosivet Abdulmutallab smuglet med seg inn på flyet. (Foto: Reuters/ABC News)

Kroppsvisitasjon

Han sier at røntgenskannere, som er det andre alternativet til flyplass-skannere, heller ikke ville ha oppdaget eksplosivene 1. juledag.

Amerikanske eksperter har uttalt at kroppsvisitasjon – en metode som brukes på hundrevis av flyplasser verden over – er lite effektive og at heller ikke disse metodene ville ha stanset Umar Farouk Abdulmutallab.

Den britiske regjeringen ønsker å bruke millimeterbølge-skannere på flyplassene i Storbritannia. De er tryggere enn røntgen fordi de ikke avgir stråling, og fordi man ikke trenger passasjerenes samtykke for å gjennomføre en skanning. Gravide kvinner kan ikke gå gjennom slike røntgenskannere, men det finnes ingen helserisiko ved bruk av millimeterbølgeteknologi.

Innfører 17 skannere

Amsterdam planlegger å innføre 17 millimeterbølge-skannere i løpet av de to neste årene for sikkerhetssjekk av passasjerer som skal til USA, selv om EU har pekt på konfliktene i forhold til personvernhensyn og menneskerettighetene. I Moskva har kroppsskannere vært i bruk i to år. Russland var det første landet til å ta dem i bruk .

 

USA har bestilt begge typer skannere for 165 millioner

Firmaet Qinetiq har utviklet en millimeterbølgeskanner som ikke skal bryte med personvernhensynet da den ikke vil vise et bilde av kroppen. Materiale som oppdages vil bare utløse en alarm. Produktansvarlig Kevin Murphy innrømmer at dette systemet heller ikke ville ha fanget opp trusebomben, men mener at den kan brukes i kombinasjon med flere sikkerhetstiltak.

- Hele løsningen ligger i å anerkjenne at det ikke finnes én enkelt teknologi som kan løse hele problemet, sier Murphy.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus