Meny

BT og Nettavisen trykket Muhammed-karikatur

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nettavisen trakk den tilbake - det gjorde ikke BT.

Nettavisen la lørdag ut den berømmelige Muhammed-karikaturen som illustrasjon til en artikkel om angrepet på den danske tegneren Kurt Westergaard. Kort tid senere var tegningen borte.

Bergens Tidende har derimot et sideoppslag om angrepene på den danske avistegneren der karikaturen er benyttet som illustrasjon. Sjefredaktør Trine Eilertsen har tidligere på lederplass skrevet at det er riktig å gjengi karikaturtegningene som opprinnelig sto på trykk i Jyllands-Posten.

Tidligere valgte avisen å ikke trykke tegningene. Da var Einar Hålien sjefredaktør, men Eilertsen fastslo like etter redaktørskiftet at det hele tiden hadde vært uenighet mellom henne som politisk redaktør og Hålien i dette spørsmålet.

Sa nei

– Jeg er på fjellet og har ikke fulgt med på nettet, men svarte bestemt nei til å trykke en slik tegning da vaktsjefen ringte og spurte om det, sier Nettavisens ansvarlige redaktør, Gunnar Stavrum, til NTB.

Han sier han har to hovedgrunner til ikke å ville trykke tegningen. Den ene er at han ikke vil fornærme muslimer generelt. Den andre er at han ikke vil gå radikale muslimers ærend.

– De ønsker jo at tegningen skal trykkes for å finne et påskudd til å starte voldelige handlinger, sier Stavrum. At tegningen først var på og så ble tatt av, har han ingen oppfatning om fordi han selv var på fjellet og ikke på nettet.

– Jeg fikk et spørsmål og svarte nei med den begrunnelse jeg nå gir, sier Stavrum til NTB.

Omdal: – Relevant

Stavanger Aftenblads Svein Egil Omdal var den som først gjorde omverden oppmerksom på Nettavisens bruk av tegningen da han på Twitter registrerte bruken og undret seg på hva papiravisene ville gjøre dagen etter.

I mellomtiden er altså tegningen blitt borte også fra Nettavisen, men Omdal sier til NTB at det ikke hersker tvil om at den faktisk ble lagt ut.

– Jeg synes selv det var helt relevant at tegningen nå ble benyttet på grunn av angrepet på Westergaard, sier Omdal. Han har tidligere gitt uttrykk for at forutsetningen for å trykke tegningene må være at det skjer i en relevant sammenheng.

– Og den relevansen hadde vi nå på grunn av angrepet på tegneren, men selv er jeg ikke lenger i en redaktørfunksjon som tilsier at jeg skal avgjøre denne type spørsmål, sier Omdal.

Redaktørens suverene rett

Det var generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund som lørdag på ny satte søkelyset på det forhold at svært få norske medier har gjengitt karikaturtegningene.

Til NTB sier han det er feil om noen oppfatter det som en oppfordring til en felles aksjon. Det er den enkelte redaktørs suverene rett å trykke eller å tie.

Min mening er at det både den gang og nå burde vært flere som trykket karikaturtegningene i solidaritet med de involverte, men jeg er imot noe som kan oppfattes som en felles aksjon fra medienes side.

– Det er synd ikke flere norske medier har funnet grunn til å trykke tegningene, men avgjørelsen ligger helt og fullt hos den enkelte redaktør, sier Kokkvold.

(©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus