Trapper ikke ned

<span style="border-collapse: separate; color: #000000; font-family: 'Times New Roman'; font-size: medium; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: 2; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px" class="Apple-style-span"><span style="border-collapse: collapse; color: #333333; font-family: verdana,arial,helvetica,sans-serif; font-size: 11px" class="Apple-style-span">Kong Harald holder sin tradisjonelle nyttårstale til det norske folk. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX</span></span>
Kong Harald holder sin tradisjonelle nyttårstale til det norske folk. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

<pKong Harald og dronning Sonja har ingen planer om å trappe ned i 2010. Programmet kommende år ser ut til å overgå 2009 når det gjelder arrangementer der konge- og kronprinspar er involvert.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke arrangementer står på programmet både innen- og utenlands neste år. Bryllupet i Stockholm 19. juni blir blant de absolutte høydepunktene når kongelige fra hele Europa samles til fest for kronprinsesse Victoria og hennes Daniel.

Kongeskipet blir trolig base for den norske kongefamilien under oppholdet i Stockholm, der også prinsesse Märtha Louise og Ari Behn ganske sikkert blir blant gjestene.

Ti dager før bryllupet i Stockholm fyller kongens søster, prinsesse Ragnhild, 80 år. I den forbindelse blir det trolig også en kongelig familiefest, sannsynligvis i Oslo.

Dronning Margrethes 70-årsdag i Danmark 16. april vil heller ikke gå upåaktet hen i den norske kongefamilien.

Flere statsbesøk

Det står flere statsbesøk på det kongelige programmet neste år. Vanligvis har kongeparet to statsbesøk til utlandet og to der de er vertskap her hjemme. Dette blir trolig noe annerledes i år, med ett besøk planlagt ut og flere enn vanlig inn. Etter det NTB erfarer er det ikke helt avklart hvor mange det blir til sammen, men at Nederlands dronning Beatrix etter flere utsettelser kommer i første halvdel av juni, regnes som sikkert.

En annen som har ytret ønske om et vårlig statsbesøk til Norge er Frankrikes president Nicolas Sarkozy. Men om han har tid til å komme er foreløpig et åpent spørsmål.

Det er heller ikke helt avklart hvor kongeparet legger sitt planlagte utgående statsbesøk, bortsett fra at det blir innen Europa.

Til Malaysia

Kronprinsparet har flere utenlandsbesøk på programmet i 2010. I første halvdel av mars reiser de på offisielt besøk til Malaysia, der de skal være «døråpnere» for en stor, norsk næringslivsdelegasjon. Formålet med turen er økt engasjement for å stimulere den norske næringslivsaktiviteten i landet, går det fram av Innovasjon Norges hjemmesider.

Et besøk til Qatar i Midtøsten i april er også under planlegging, og kronprins Haakon har planer om en tur til Kasakhstan, der det skal åpnes en ny, norsk ambassade. Kronprinsen skal også besøke den norske avdelingen på den verdensomspennende Expo-utstillingen i Shanghai i Kina.

Den norske kongefamilien blir også å se i Vancouver under OL i Canada, men hvem av dem som skal reise, er foreløpig ikke helt avklart. Men prinsesse Märtha Louise skal representere kongefamilien under Paralympics etter OL.

Fylkesbesøk

Som vanlig skal både kongeparet og kronprinsparet på fylkesbesøk også i 2010. Men akkurat hvor og når er ikke helt avgjort ennå. Kongeparet foretar vanligvis fylkesturen i juni, og gjerne med kongeskipet, mens kronprinsparet legger sin tur til etter sommerferien.

I tillegg til fylkesbesøkene, vil kongehusets medlemmer også foreta en rekke besøk rundt om i landet i løpet av året. Disse turene blir som oftest ikke offentliggjort før noen uker før besøket skal finne sted.

I løpet av 2010 kan det også bli flere brylluper i den kongelige europeiske storfamilien. Ved slike begivenheter er gjerne den norske delen av familien representert.

Det sikreste kortet er prinsesse Madeleine av Sverige, som allerede er forlovet. Dette bryllupet kan finne sted allerede i november. (©NTB)

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy