Samles mot terror i Jemen og Somalia

Gordon Brown vil samle en rekke land til et møte i London i slutten av januar om hvordan den økende terrortrusselen fra Jemen og Somalia skal møtes.  Foto: REUTERS/SCANPIX
Gordon Brown vil samle en rekke land til et møte i London i slutten av januar om hvordan den økende terrortrusselen fra Jemen og Somalia skal møtes.  Foto: REUTERS/SCANPIX

<pUSA og Storbritannia skjerper kampen mot ekstremister i Jemen og Somalia. Blant annet skal de to landene finansiere en egen antiterrorstyrke i det jemenittiske politiet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge amerikanske og britiske myndigheter har borgerkrig og lovløshet gjort Jemen, det fattigste landet i den arabiske verden, til en base for terrornettverket al-Qaida.

Les også: Stenger ambassade etter terrortrusler

I Somalia har den ytterliggående islamistiske gruppa Al-Shabaab tatt kontroll over store deler av landet.

USA og Storbritannia har derfor blitt enige om å intensivere kampen mot «den økende terrortrusselen», heter det i en pressemelding fra den britiske statsministeren Gordon Brown søndag.

Blant initiativene er opprettelsen av et særskilt antiterrorpoliti i Jemen, som USA og Storbritannia skal finansiere. I tillegg skal de sammen jobbe for at FNs sikkerhetsråd går inn med en større fredsstyrke i Somalia.

Møte om Jemen

Planene ble offentliggjort to dager etter at Brown kalte inn til et internasjonalt møte om hvordan den økende ekstremismen i Jemen skal bekjempes. Møtet skal holdes i London 28. januar.

Bakgrunnen er blant annet det mislykkede bombeangrepet mot et amerikansk fly på vei til Detroit 1. juledag. Den arresterte gjerningsmannen, en 23 år gammel nigerianer, var trolig blitt trent og utstyrt av en ytterliggående gruppe i Jemen som kaller seg Al-Qaida på Den arabiske halvøy.

Etter angrepet har Brown og USAs president Barack Obama gjennom en rekke telefonsamtaler diskutert hva som bør gjøres i Jemen og Somalia, ifølge uttalelsen fra Downing Street.

Øker støtten

Brown kommer nå til å ta opp spørsmålet om Jemen i EU og i den internasjonale organisasjonen Final Action Task Force (FATF) som jobber for å bekjempe hvitvasking av penger og finansiering av terrorgrupper.

USA har økt sin militære og økonomiske bistand til Jemen kraftig. Lørdag beskyldte Obama for første gang åpent al-Qaida i Jemen for å stå bak bombeangrepet 1. juledag.

Før helgen ble det kjent at USAs støtte til Jemens antiterrorvirksomhet har vokst fra vel 25 millioner kroner i 2006 til cirka 370 millioner i 2009.

Også Storbritannia vil øke sin bistand til Jemen fra nærmere 190 millioner kroner til over 460 millioner i året, ifølge det britiske utenriksdepartementet.

Hemmelig avtale

Ifølge CNN har USA og myndighetene i Jemen også inngått en hemmelig avtale om at USA kan sende jagerfly, krysserraketter eller ubemannede fly, såkalte droner, mot mål i Jemen.

Jemen sendte søndag hundrevis av nye soldater til de fjellrike områdene nord i landet, der al-Qaida antas å ha sine hovedkvarterer. (©NTB)

Personvernpolicy