Meny

- Flere burde trykket Muhammed-tegningene

ANGREPET: Kurt Westergaard, mannen bak karikaturtegningene av Muhammed, ble angrepet i sitt eget hjem. (Foto: EPA/BRIAN RASMUSSEN)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund mener at mediene har gitt etter for terror ved å ikke trykke Muhammed-tegningene.

Kokkvold gjestet Lørdagsrevyen i NRK for å kommentere episoden i Danmark fredag, der den danske karikaturtegneren ansvarlig for Muhammed-tegningene, Kurt Westergaard, ble angrepet i sitt eget hjem.

Kokkvold er ikke overrasket over angrepet, og mener at pressen rett og slett har blitt truet til taushet og sier at flere aviser burde ha trykket tegningene.

– Når norske og andre medier fortsatt ikke våger å trykke disse harmløse tegningene, er det ikke fordi vi har bøyd oss i respekt for muslimenes tro, men fordi vi har bøyd oss i frykt for islamistenes terror, hvilket vi aldri må finne på å gjøre, sa Kokkvold.

Han understreket at det ikke er de vanlige muslimene som reagerer så sterkt på tegningene, men islamister.

– Retten til å tenke og uttrykke sine tanker, retten til å tro uten å mene at man har rett til å ta livet av de som tror noe annet, er så fundamentalt for hele vår livsform at vi faktisk i noen situasjoner er nødt til å markere at her går grensen, sa Kokkvold.

Planla attentat mot Clinton

Dansk etterretning visste at mannen som angrep tegneren Kurt Westergaard tidligere var blitt pågrepet i Kenya, mistenkt for å ha planlagt et angrep mot Hillary Clinton.

Den 28 år gamle somalieren ble pågrepet for fem måneder siden i Kenya, skriver Politikens nettutgave. Årsaken var mistanken om at han hadde deltatt i planleggingen av et attentat mot USAs utenriksminister Hillary Clinton.

Attentatplanene gikk ut på å angripe en busstasjon og to hoteller, et av dem Hotel Intercontinental der Hillary Clinton deltok i et afrikansk møte om utvikling.

Planene ble imidlertid oppdaget, og attentatet ble aldri gjennomført.

Mannen ble sammen med fire andre pågrepet, men han ble løslatt i september i fjor på grunn av manglende beviser.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har holdt øye med mannen en stund, men har aldri hatt nok beviser til å kunne pågripe eller vise ham ut av Danmark.

28-åringen kom til Danmark fra Somalia 16 år gammel, men er ikke dansk statsborger. Han har imidlertid oppholdstillatelse og skal tilhøre et lite miljø av ekstremistiske somaliere i Danmark.

- Må leve med det

Danmarks utenriksminister sa lørdag at Muhammed-tegningene gjør Danmark til et sentralt terrormål, og at landet er nødt til å leve med det til al-Qaida er utryddet.

- Dette må vi leve med i lang tid fremover. For terrortrusselen forsvinner ikke før al-Qaida forsvinner, sa utenriksminister Per Stig Møller til Berlingske Tidende.

- Tegningene har en pris. Vi kan jo ikke slette dem, og vi skal stå fast ved å forsvare ytringsfriheten, sier Møller.

Han har allerede igangsatt arbeidet med å få al-Shahaab på EUs terrorliste. Organisasjonen er fra før av oppført på USAs terrorliste.

- På den måten kan vi lettere rettsforfølge personer som sympatiserer med al-Shabaab, sier Møller.

Bevæpnet med øks

28-åringen brøt seg inn i tegnerens hus i Viby utenfor Århus bevæpnet med øks og kniv fredag kveld. Westergaard slapp fra attentatet med skrekken, men angriperen ble selv skutt og såret av politiet da de kom til huset kort tid etter at den trusselutsatte tegneren fikk varslet dem.

Westergaard er mannen bak den mest omstridte av Muhammed-karikaturene som i 2005 og 2006 førte til omfattende protester i mange muslimske land.

– Nære på

Attentatmannen klarte først å slå i stykker et vindu i en dør. Deretter skal han ha gått amok og forsøkt å angripe tegneren, som søkte tilflukt i et såkalt sikringsrom og fikk varslet politiet.

28-åringen skal ha ropt om «hevn» og «blod» på gebrokkent dansk mens han forsøkte å bryte seg inn i sikringsrommet. Westergaard sier det gikk spesielt innpå ham at hans fem år gamle barnebarn var i huset da angrepet skjedde.

– Det var uhyggelig. Det viktigste er jo at jeg husket å tenke meg om og kom i sikkerhet. Men det var nære på, sier tegneren.


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus