Roser angrepet på karikaturtegner

I RETTEN: Politioppbudet var stort da mannen ble brakt inn i rettslokalet i Århus på båre lørdag ettermiddag. (Foto: Scanpix)
I RETTEN: Politioppbudet var stort da mannen ble brakt inn i rettslokalet i Århus på båre lørdag ettermiddag. (Foto: Scanpix)

<p Al-Shabaab avviser at attentatsmannen er medlem av organisasjonen, men roser handlingen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om al-Shabaab
* Al-Shabaab var opprinnelig en militant del av koalisjonen Den islamske domstol i Somalia, som gikk i oppløsning i 2006.
* Trass i angrep fra etiopiske styrker og regjeringsstyrker, har gruppen fått kontroll over store deler av det sørlige og sentrale Somalia ved hjelp av geriljakrig og terrorangrep. Gruppen kjemper for islamsk styre og innføring av sharialovgivning.
* USA satte i februar 2008 gruppen på sin liste over terrororganisasjoner.
* Ledelsen i gruppen har forbindelse til al-Qaida, og flere medlemmer skal ha fått krigstrening i Afghanistan.
* Al-Shabaab har tatt på seg skylden for en rekke bombeattentater i Somalia, særlig rettet mot regjeringsmedlemmer og andre offisielle personer i landet. Gruppen er ansvarlig for likvidering av somaliske fredsaktivister, internationale hjelpearbeidere, journalister og sivile.
(Kilde: The US National Counterterrorism Center) (©NTB)

Den amerikanske terroreksperten Evan F. Kohlman sier til den danske avisen Politiken at angrepet var et pr-stunt fra terrororganisasjonen Al-Shabaab. Det avviser imidlertid

- De ønsker omtale, og dette er en perfekt måte å reklamere for deres sak og organisasjon. Det kjøper dem troverdighet, og al-Shabaab går i økende grad etter symbolske mål, sier Kohlman.

- De ønsker å vise at de ikke kun er en opprørsgruppe, men en al-Qaida-aktig gruppe. Den beste måten å gjøre det på er ved å gjennomføre en internasjonal operasjon som reklame. Det er en strålende måte å vise sin vesentlighet og sin tilstedeværelse i markedet. For man skal huske på at terrororganisasjoner både samarbeider og konkurrerer om omtale og penger. Derfor kan de ikke nøye seg med lokale operasjoner, sier han videre.

- Ikke en av våre

En talsmann for al-Shabaab i Mogadishu hevder imidlertid at attentatsmannen ikke var medlem av organisasjonen.

- Han er ikke medlem av Al-Shabaab. Men vi har forståelse for at han forsøkte å drepe mannen som fornærmet vår profet, sier organisasjons talsmann til Politiken.

Og nå oppfordrer de somaliere i Danmark til å drepe Westergaard.

- Det sender et klart budskap til danske somaliere om å handle og drepe mannen for enhver pris. Selv om man er dansk, skal ikke dette hindre en i å gjøre det rette, sier talsmannen.

Kohlman mener angrepet er et symptom på at saken om Muhammedtegningene ikke vil forsvinne, men vil bli brukt igjen og igjen av terrororganisasjoner for å vise styrke.

- Man skal ikke undervurdere det sinnet som fortsatt finnes over tegningene. Det er fortsatt mange som ønsker både tegneren og danskene døde, og det var bare et spørsmål om tid før noen forsøkte å gjøre «drømmen» til virkelighet, sier Kohlman.

- Handlet alene

Sjefen for politiets etterretningstjeneste i Danmark mener at somalieren handlet alene på impuls.

– Det er flere ting i etterforskningen som tyder på at han handlet helt på egen hånd og muligens på en plutselig innskytelse, sier Jakob Scharf, sjef for politiets etterretningstjeneste PET.

Ifølge nyhetsbyrået Ritzau var mannen allerede på PETs overvåkingsliste og han var kjent for å ha tilknytning til den væpnede somaliske gruppen al-Shabaab.

Somalieren, som har oppholdstillatelse i Danmark, har også nær forbindelse til al-Qaida-ledere i Øst-Afrika, ifølge politiet.

Bekrefter terrorfare

PET-sjef Scharf mener drapsforsøket på Westergaard bekrefter at det er fare for terrorhandlinger i Danmark. Samtidig hevder han at sikkerhetstiltakene rundt den 74 år gamle tegneren har vist seg å være effektive. Han sier likevel at PET nå vil se på om sikkerhetsforanstaltningene rundt Westergaard skal justeres.

Danske politikere er rystet over drapsforsøket og Enhedslisten krever at landets justisminister redegjør for sikkerheten rundt tegneren. Dansk Folkeparti krever utvidet adgang til å utvise islamister med tilknytning til terrororganisasjoner og ifølge integrasjonsminister Birthe Rønn Hornbech (V) er hennes departement allerede i gang med å revidere utvisningsreglene.

Naser Khader, som selv er muslim, krever at al-Shabaab nå settes på alle internasjonale terrorlister. USA har allerede gruppen på sin terrorliste.

Tegneren Kurt Westergaard ble angrepet i sitt eget hjem. (Foto: Scanpix)Tegneren Kurt Westergaard ble angrepet i sitt eget hjem. (Foto: Scanpix)

Også organisasjonen Muslimernes Fællesråd kaller attentatet rystende og dypt beskjemmende.

– Handlinger av denne art er selvsagt uforenlig med islam, skriver organisasjonen i en pressemelding.

To uker i isolasjon

Attentatmannen ble lørdag ettermiddag varetektsfengslet i fire uker, to av dem med brev- og besøksforbud, for drapsforsøk. Politioppbudet var stort da mannen ble brakt inn i rettslokalet i Århus på båre lørdag ettermiddag.

Mannen skal ha nektet straffskyld, men sa ellers ingenting under rettsmøtet som ble holdt bak lukkede dører.

28-åringen brøt seg inn i tegnerens hus i Viby utenfor Århus bevæpnet med øks og kniv fredag kveld. Westergaard slapp fra attentatet med skrekken, men angriperen ble selv skutt og såret av politiet da de kom til huset kort tid etter at den trusselutsatte tegneren fikk varslet dem.

Westergaard er mannen bak den mest omstridte av Muhammed-karikaturene som i 2005 og 2006 førte til omfattende protester i mange muslimske land.

– Nære på

Attentatmannen klarte først å slå i stykker et vindu i en dør. Deretter skal han ha gått amok og forsøkt å angripe tegneren, som søkte tilflukt i et såkalt sikringsrom og fikk varslet politiet.

28-åringen skal ha ropt om «hevn» og «blod» på gebrokkent dansk mens han forsøkte å bryte seg inn i sikringsrommet. Westergaard sier det gikk spesielt innpå ham at hans fem år gamle barnebarn var i huset da angrepet skjedde.

– Det var uhyggelig. Det viktigste er jo at jeg husket å tenke meg om og kom i sikkerhet. Men det var nære på, sier tegneren.

Da politiet etter kort tid kom til Westergaards hjem, skal 28-åringen ha gått til angrep på en patruljebil og knust bilvinduet med øksen.

– Mannen kastet øksen etter en av betjentene, som så avfyrte to skudd mot ham. Det ene traff ham i venstre hånd, og det andre i høyre kne, sier sjefspolitiinspektør Bent Preben ved Østjyllands Politi til avisa Politikens nettutgave.

Drapsforsøk

Kurt Westergaard, som jobber for Jyllands-Posten, har i flere år vært utsatt for drapstrusler. Ved flere anledninger er personer blitt pågrepet for å ha planlagt å ta livet av ham.

I fjor ble to menn arrestert i Chicago i USA, mistenkt for å planlegge angrep både mot Jyllands-Posten og Westergaard. Rettssaken mot de to skal etter planen begynne i løpet av 2010.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus