Meny

Attentatmannen fengslet i fire uker

ANGREP KARIKATURTEGNER: 28-åringen brøt seg inn i tegnerens hus i Viby utenfor Århus bevæpnet med øks og kniv fredag kveld. Her bæres han inn i retten. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Somalieren som angrep den danske tegneren Kurt Westergaard er varetektsfengslet i fire uker for drapsforsøk.

Politioppbudet var stort da mannen ble brakt inn i rettslokalet i Århus på båre.

Somalieren ble lørdag ettermiddag varetektsfengslet i fire uker, to av dem med brev- og besøksforbud, for drapsforsøk både på Westergaard og på en politimann. Mannen skal ha nektet straffskyld, men sa ellers ingenting under rettsmøtet som ble holdt bak lukkede dører.

28-åringen brøt seg inn i tegnerens hus i Viby utenfor Århus bevæpnet med øks og kniv fredag kveld. Westergaard slapp fra attentatet med skrekken, men angriperen ble selv skutt og såret av politiet da de kom til huset kort tid etter at den trusselutsatte tegneren fikk varslet dem.

Westergaard er mannen bak den mest omstridte av Muhammed-karikaturene som i 2005 og 2006 førte til omfattende protester i mange muslimske land.

– Terrorrelatert

Dansk etterretning mener fredagens angrep kan knyttes til terrorisme. 28-åringen, som har oppholdstillatelse i Danmark, har nær forbindelse til al-Qaida-ledere i Øst-Afrika, ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET). Han skal også ha tette bånd til den væpnede somaliske gruppen al-Shabaab.

PET-sjef Jakob Scharf mener drapsforsøket på Westergaard bekrefter at det er fare for terrorhandlinger i Danmark. Samtidig hevder han at sikkerhetstiltakene rundt den 74 år gamle tegneren har vist seg å være effektive.

Danske politikere er rystet over drapsforsøket og Enhedslistens Naser Khader, som selv er muslim, krever at al-Shabaab nå settes på alle internasjonale terrorlister.

– Nære på

Attentatmannen klarte først å slå i stykker et vindu i en dør. Deretter skal han ha gått amok og forsøkt å angripe tegneren, som søkte tilflukt i et såkalt sikringsrom.

– Jeg trakk meg tilbake i sikringsrommet da han kom inn i huset. Jeg skjønte at jeg ikke kunne matche ham. Så jeg varslet politiet, forteller en rystet Westergaard til avisa Jyllands-Posten.

28-åringen skal ha ropt om «hevn» og «blod» på gebrokkent dansk mens han forsøkte å bryte seg inn i sikringsrommet. Westergaard sier det gikk spesielt innpå ham at hans fem år gamle barnebarn var i huset da angrepet skjedde.

– Det var uhyggelig. Det viktigste er jo at jeg husket å tenke meg om og kom i sikkerhet. Men det var nære på, sier tegneren.

Angrep politiet

Da politiet etter kort tid kom til Westergaards hjem, skal 28-åringen ha gått til angrep på en patruljebil og knust bilvinduet med øksen.

– Mannen kastet øksen etter en av betjentene, som så avfyrte to skudd mot ham. Det ene traff ham i venstre hånd, og det andre i høyre kne, sier sjefspolitiinspektør Bent Preben ved Østjyllands Politi til avisa Politikens nettutgave.

I tillegg til øksen var gjerningsmannen utstyrt med kniv. Et stort antall patruljebiler rykket ut til Westergaards hus etter attentatet, og bombeeksperter undersøkte en veske som ble funnet ved eiendommen.

Drapsforsøk

De første meldingene om fredagens angrep tydet på at tre personer var involvert. Jyllands-Postens nettutgave skriver at disse opplysningene kan være riktige, men at det så langt ikke er bekreftet at flere enn 28-åringen deltok i innbruddet og angrepet.

Etter at han ble skutt, ble 28-åringen kjørt til sykehus i Århus for operasjon. Han er siktet for drapsforsøk både mot Westergaard og politibetjenten som fikk øksen kastet etter seg.

Kurt Westergaard, som jobber for Jyllands-Posten, har i flere år vært utsatt for drapstrusler. Ved flere anledninger er personer blitt pågrepet for å ha planlagt å ta livet av ham.

I fjor ble to menn arrestert i storbyen Chicago i USA, mistenkt for å planlegge angrep både mot Jyllands-Posten og Westergaard. Rettssaken mot de to skal etter planen begynne i løpet av 2010.

(©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus