Kongen vi ikke glemmer

Kongen vi ikke glemmer
Kongen vi ikke glemmer

Elvis ville fylt 75 år den 8. januar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

8. januar 2010 ville Elvis Aaron Presley ha fylt 75 år.

Om han ikke hadde blitt funnet død på toalettet i andre etasjen på sin mytiske mansion, Graceland, 16. august 1977, er det grunn til å tro at Elvis, den virkelig levende utgaven, ville ha vært gjenstand for massive hyllester verden rundt på denne dagen.

Les også «Han sparkade upp dõrren».

Elvis og Jackson

Selv 33 år etter hans død vil dagen bli tydelig markert, ikke minst vil plateselskapet hans sørge for at begivenheten synes, blant annet ved utgivelsen av CD-bokssettet «Elvis 75: Good Rockin' Tonight», som inneholder 100 av hans viktigste og beste innspillinger. Boksen var allerede i norske butikker 14. desember, perfekt timet til å gjøre julen 2009 til en høytid i Elvis' navn.

I dag vet vi at da Elvis møtte veis ende, bare 42 år gammel, så kom ikke hans bortgang som noen total overraskelse på de som sto ham nær, og som ikke lukket øynene for hva som skjedde. Elvis var hektet på narkotika, alt skrevet ut som medisiner av leger med papirene i orden. Mest kjent av dem er doktor Nichopoulos, som bare de siste åtte månedene av Elvis liv, fra nyttår 1977, skrev ut resepter som fylte medisinskapet på Graceland med 10.000 piller!

Dr. Nick, som han ble kalt av Elvis, er fortsatt i live, 82 år gammel, det er bare drøye ti år siden hans legelisens ble inndratt. Dr. Nicks celebritetsstatus var likevel sikret for alltid, på tross av hans «behandling» av Elvis må ha brutt med det som finnes av legeetiske regler. Han fortsatte å være lege for andre stjerner også etter Elvis' død, blant annet for ikke alltid like friske Jerry Lee Lewis.

Det er selvfølgelig umulig å ikke koble Elvis' skjebne med det som skjedde med Michael Jackson tidligere i år.

Prøvde å advare

Til Dr. Nicks forsvar skal det anføres at Elvis var en «pasient» med en svært velutviklet interesse for legens fag. Elvis' favoritt sengelektyre var «Physicians Desk Reference», den amerikanske utgaven av Felleskatalogen. Det var ikke det Elvis ikke kunne om pillenes forunderlige verden.

Da han døde ble det identifisert 14 forskjellige medisiner i kroppen hans, ti av dem i betydelige doser.

Det kunne ha gått annerledes. Det var stemmer som prøvde å si i fra, som var varslere i miljøet rundt Elvis. Mest kjent i så måte var Elvis' tre tidligere bodygarder og assistenter, sentrale figurer i det som gikk under betegnelsen The Memphis Mafia.

Red og Sonny West og David Hebler fikk sparken i 1976, etter egen fremstilling fordi de prøvde å gripe inn overfor Elvis og hans narkotikamissbruk. Bare uker før Elvis' død publiserte de boka «Elvis: What happened?», der de avslørte det meste av det som foregikk bak Gracelands murer. En bok som fra Elvis' side, ikke overraskende, ble oppfattet som et rent forræderi og hevn for oppsigelsene.

Ved siden av dette trakk også Elvis' mangeårige turnéselskap seg på vårparten i 1977, med begrunnelsen at de ikke lenger fant det moralsk forsvarlig å ha ansvaret for å holde Elvis på veien.

The Elvis Image

Mike Crowley var turnémanager for Elvis i to år frem til mai 1977. Da Crowley besøkte Down on the Farm i 1993, i egenskap av å være manager for Texas-countrysangeren Jimmie Dale Gilmore (det var Crowley som inviterte Geir Sundstøl til å bli med til USA som Gilmores gitarist), fortalte han meg at da de konfronterte Elvis' far, Vernon Presley, med sine bekymringer for Elvis' helse, fikk de følgende svar; «Om dere ikke er villige til å gjøre jobben, så finner vi bare noen andre til å ta seg av turneene».

Dermed fortsatte Elvis å spille seg mot undergangen, han skulle etter planen ha forlatt Graceland 17. august for igjen å legge ut på veien.

Selv om Elvis har etterlatt seg en formidabel musikalsk arv, har hans fantastiske musikalitet ofte havnet i skyggen av Elvis The Image. Det som Elvis Presley Enterprises ikke nekter seg noe i forhold til å unytte til det maksimale.

Det har heller ikke nødvendigvis vært til det beste for hans ettermæle at verden i fire tiår har vært beskaffet med en hær Elvis-imitatorer av, oftest, svært tvilsomt kaliber. Folk som gjennomgående har hatt en forkjærlighet for den versjonen av Elvis der den såkalte jump-suiten var sceneantrekket.

Dansken Ernst Mikael Jørgensen har gjort mye for å rydde opp i Elvis' platekatalog. Sist nå i sommer da det kom en svært smakfull «40th Anniversary Legacy Edition» av ett av Elvis' aller beste album, «From Elvis In Memphis».

Dobbeltdisken inneholder også companion-albumet, «Back In Memphis» og singler som «Suspicious Minds», «Don't Cry Daddy» og «Kentucky Rain».

Innspillingene ble gjort under oppsyn av produsenten og låtskriveren Chips Moman i American Studios i Memphis i januar og februar 1969. Da var det nesten 15 år siden sist Elvis hadde spilt inn i hjembyen. Resultatet er blant det beste Elvis noensinne festet til tape.

Men nettopp fordi Elvis' levende karriere ikke strakk seg over mer enn to drøye tiår år, er det fristende å fantasere om hva som kunne ha skjedd om Elvis hadde overlevd 16. august.

Et tankeeksperiment: Springsteen og T Bone

Samtidig med at Elvis tok steget ut av historien, var det som skulle bli kjent som punkrevolusjonen under full utvikling i New York og London. En av nøkkelpersonene i den historien hadde til og med guts og ego nok til å kalle seg selv Elvis.

Elvis Costello het egentlig Declan McManus, det var hans driftige manager som hadde frekkheten til å finne på navnet Elvis Costello. Sentralt i punkens og new wavens musikalske dogme var å vende tilbake til rockens essens, dens nedstrippede kjerne. Ikke ulikt det Elvis Presley selv hadde gjort da han satte seg ned, ikledd svart skinndress, sammen med sine musikere, og spilte på gamlemåten. Under det som er kjent som «68 Comeback Special», vist på amerikansk TV i julen 1968.

Tenk om Elvis hadde våknet opp på rett side av elva etter natta på toalettet på Graceland. Tenk om «nær-døden»-opplevelsen hadde sjokkert ham nok til å reflektere over sitt liv og sin karriere. Rett og slett ta tak i sine problemer. Tenk om han hadde løftet på telefonen til sin manager, «Colonel» Tom Parker (som egentlig var den illegale, nederlandske innvandreren Andreas Cornelis van Kuijk!), og gitt ham ordre om kansellere alle håpløse Las Vegas-engasjement.

Deretter rensket ut det som var av servile «Ja, Elvis. Selvfølgelig, Elvis»-mennesker i hans store hoff.

Etter en lang pause, der målet hadde vært å få helsa tilbake på plass, hadde Elvis nok en gang løftet på telefonen og ringt Tom Petty og Bruce Springsteen og spurt dem om han kunne få låne deres respektive band, The Heartbreakers og The E Street Band. Om vi lar denne fantasien sette tidsperspektiver til side, kunne neste samtale ha gått til produsentene T Bone Burnett og Rick Rubin.

Sammen hadde Elvis og dette kreative kraftlaget kunne vist verden hvor det musikalske skapet skulle stå. Da kunne vi virkelig ha snakket om «Good Rockin' Tonight». Og alle andre netter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:28 Huset til Uniteds klubbdirektør angrepet av sinte supportere01:26 132 er døde av Wuhan-viruset01:23 Kinesiske turister ber om å få bli i Norge00:49 Saudi-Arabia uttrykker støtte til palestinernes sak00:47 Nike utsolgt for Bryant-effekter etter legendens dødsfall00:03 To tjenestepersoner skadd under politiutrykning til togulykke23:49 Fire personer har fått påvist Wuhan-viruset i Tyskland23:45 Nyland god da Aston Villa tok seg til ligacupfinale etter sen scoring23:23 Syriske regjeringsstyrker gjenerobrer Idlibs nest største by22:35 FN slutter ikke opp om Trumps plan21:49 Kristoffersen vant i Schladming etter enorm finaleomgang21:44 Bil påkjørt av bergenstoget i Vikersund – én person omkom21:39 Da babyen gråt midt på havet, begynte redningsarbeideren å synge21:28 Støre om Trump-plan: Dette er ikke en avtale21:16 Slottet har slettet tildelingen av St. Olavs Orden til Svein Ludvigsen21:03 Kraftig jordskjelv utløste tsunamivarsel i Karibia20:53 Kina såret etter dansk virus-karikatur: – Uten medfølelse20:48 Hus evakuert i Honningsvåg på grunn av uvær20:47 Feilmerket yoghurt fra Tine kan inneholde soya20:44 Israelske fredsaktivister mener Trumps fredsplan er virkelighetsfjern20:43 Hamas mener Trumps fredsplan er bare tull20:26 Lan Marie Berg trues med mistillit etter krass kritikk19:40 Mineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33 Rekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00 Dramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54 Voldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32 Trump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12 Gruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54 Islandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23 Nordmenn skremt av Wuhan-viruset: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27 Meningsmålinger gir håp for Demokratene16:21 USA trapper opp bombing i Afghanistan16:20 Norge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47 Stina Nilsson frykter at sesongen er over15:42 Hør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17 Hegerberg ute med alvorlig skade15:07 Nordmenn drakk mindre melk i fjor15:06 Mane spiller ikke mot West Ham14:57 Ny massakre i Burkina Faso – flyktningkrisen vokser14:54 190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38 Avislevering blir dyrere med Posten14:36 Eriksen fra Tottenham til Inter14:02 Rundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01 Israel sender forsterkninger til Jordandalen13:48 Norge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38 The Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27 881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26 Stemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54 IS-siktet kvinne overført til fengsel12:54 Klæbo går ikke i NM12:47 Slår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33 Arten som overlever «alt», har én svakhet12:13 EU varsler strenge 5G-regler12:13 Halvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12 Solbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11 Solskjær: – Et vanskelig vindu12:10 Røe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25 – Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24 Nordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23 Her er «nye» Frp på Stortinget10:36 Ap ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35 Eirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34 Kullforbruket går nå raskt ned i Europa: – Oppløftende10:29 Ingen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25 Ny undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34 Godset-kapteinen på vei til MLS09:23 Lundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11 Børsfall fortsetter i Asia09:11 Netanyahu trekker begjæring om immunitet08:55 Per-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44 NBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43 Riiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04 Kina fraråder utenlandsreiser07:51 Mann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28 Frp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11 – Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06 Vindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00 VM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36 Telenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30 Far Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02 Hegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00 Dette skjer i dag06:00 Gatebarn i Rwanda: – Når de er ferdige med å kalle deg prostituert, tyv eller uteligger, så kaster de deg i fengsel05:49 Fotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45 Forsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36 Dette skjedde i natt05:30 «Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20 Hundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00 Nav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52 Ny fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19 Nicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00 Ni av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28 Jarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17 Johnson håper på Huawei-kompromiss02:46 Bussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43 USA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30 Kina har påvist 1.300 nye smittetilfeller02:29 Veidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36 Tidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29 Meglerhus dømt til å betale millionerstatning
Siste nytt
01:28SportHuset til Uniteds klubbdirektør angrepet av sinte supportere01:26Verden132 er døde av Wuhan-viruset01:23NorgeKinesiske turister ber om å få bli i Norge00:49VerdenSaudi-Arabia uttrykker støtte til palestinernes sak00:47SportNike utsolgt for Bryant-effekter etter legendens dødsfall00:03NorgeTo tjenestepersoner skadd under politiutrykning til togulykke23:49VerdenFire personer har fått påvist Wuhan-viruset i Tyskland23:45SportNyland god da Aston Villa tok seg til ligacupfinale etter sen scoring23:23VerdenSyriske regjeringsstyrker gjenerobrer Idlibs nest største by22:35VerdenFN slutter ikke opp om Trumps plan21:49SportKristoffersen vant i Schladming etter enorm finaleomgang21:44NorgeBil påkjørt av bergenstoget i Vikersund – én person omkom21:39VerdenDa babyen gråt midt på havet, begynte redningsarbeideren å synge21:28NorgeStøre om Trump-plan: Dette er ikke en avtale21:16NorgeSlottet har slettet tildelingen av St. Olavs Orden til Svein Ludvigsen21:03VerdenKraftig jordskjelv utløste tsunamivarsel i Karibia20:53KulturKina såret etter dansk virus-karikatur: – Uten medfølelse20:48NorgeHus evakuert i Honningsvåg på grunn av uvær20:47Helse og livsstilFeilmerket yoghurt fra Tine kan inneholde soya20:44VerdenIsraelske fredsaktivister mener Trumps fredsplan er virkelighetsfjern20:43VerdenHamas mener Trumps fredsplan er bare tull20:26PolitikkLan Marie Berg trues med mistillit etter krass kritikk19:40PengerMineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33VerdenRekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00VerdenDramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54NorgeVoldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32VerdenTrump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12PengerGruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54VerdenIslandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23Helse og livsstilNordmenn skremt av Wuhan-viruset: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27PolitikkMeningsmålinger gir håp for Demokratene16:21VerdenUSA trapper opp bombing i Afghanistan16:20PolitikkNorge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47SportStina Nilsson frykter at sesongen er over15:42VerdenHør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17SportHegerberg ute med alvorlig skade15:07Helse og livsstilNordmenn drakk mindre melk i fjor15:06SportMane spiller ikke mot West Ham14:57VerdenNy massakre i Burkina Faso – flyktningkrisen vokser14:54Norge190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38KulturAvislevering blir dyrere med Posten14:36SportEriksen fra Tottenham til Inter14:02VerdenRundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01VerdenIsrael sender forsterkninger til Jordandalen13:48Helse og livsstilNorge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38Helse og livsstilThe Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27Penger881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26StemmerStemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54NorgeIS-siktet kvinne overført til fengsel12:54SportKlæbo går ikke i NM12:47PolitikkSlår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33VerdenArten som overlever «alt», har én svakhet12:13VerdenEU varsler strenge 5G-regler12:13SportHalvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12PolitikkSolbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11SportSolskjær: – Et vanskelig vindu12:10PolitikkRøe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25Politikk– Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24SportNordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23PolitikkHer er «nye» Frp på Stortinget10:36MotorAp ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35NorgeEirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34VerdenKullforbruket går nå raskt ned i Europa: – Oppløftende10:29Helse og livsstilIngen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25NorgeNy undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34SportGodset-kapteinen på vei til MLS09:23SportLundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11PengerBørsfall fortsetter i Asia09:11PolitikkNetanyahu trekker begjæring om immunitet08:55PolitikkPer-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44SportNBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43SportRiiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04ReiseKina fraråder utenlandsreiser07:51VerdenMann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28PolitikkFrp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11Norge– Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06NorgeVindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00SportVM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36PengerTelenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30SportFar Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02PengerHegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00NorgeDette skjer i dag06:00VerdenGatebarn i Rwanda: – Når de er ferdige med å kalle deg prostituert, tyv eller uteligger, så kaster de deg i fengsel05:49SportFotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45NorgeForsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36NorgeDette skjedde i natt05:30Politikk«Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20VerdenHundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00PengerNav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52NorgeNy fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19KulturNicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00NorgeNi av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28PengerJarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17VerdenJohnson håper på Huawei-kompromiss02:46PengerBussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43VerdenUSA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30Helse og livsstilKina har påvist 1.300 nye smittetilfeller02:29MotorVeidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36KulturTidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29PengerMeglerhus dømt til å betale millionerstatning
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus