Kongen vi ikke glemmer

Kongen vi ikke glemmer
Kongen vi ikke glemmer

Elvis ville fylt 75 år den 8. januar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

8. januar 2010 ville Elvis Aaron Presley ha fylt 75 år.

Om han ikke hadde blitt funnet død på toalettet i andre etasjen på sin mytiske mansion, Graceland, 16. august 1977, er det grunn til å tro at Elvis, den virkelig levende utgaven, ville ha vært gjenstand for massive hyllester verden rundt på denne dagen.

Les også «Han sparkade upp dõrren».

Elvis og Jackson

Selv 33 år etter hans død vil dagen bli tydelig markert, ikke minst vil plateselskapet hans sørge for at begivenheten synes, blant annet ved utgivelsen av CD-bokssettet «Elvis 75: Good Rockin' Tonight», som inneholder 100 av hans viktigste og beste innspillinger. Boksen var allerede i norske butikker 14. desember, perfekt timet til å gjøre julen 2009 til en høytid i Elvis' navn.

I dag vet vi at da Elvis møtte veis ende, bare 42 år gammel, så kom ikke hans bortgang som noen total overraskelse på de som sto ham nær, og som ikke lukket øynene for hva som skjedde. Elvis var hektet på narkotika, alt skrevet ut som medisiner av leger med papirene i orden. Mest kjent av dem er doktor Nichopoulos, som bare de siste åtte månedene av Elvis liv, fra nyttår 1977, skrev ut resepter som fylte medisinskapet på Graceland med 10.000 piller!

Dr. Nick, som han ble kalt av Elvis, er fortsatt i live, 82 år gammel, det er bare drøye ti år siden hans legelisens ble inndratt. Dr. Nicks celebritetsstatus var likevel sikret for alltid, på tross av hans «behandling» av Elvis må ha brutt med det som finnes av legeetiske regler. Han fortsatte å være lege for andre stjerner også etter Elvis' død, blant annet for ikke alltid like friske Jerry Lee Lewis.

Det er selvfølgelig umulig å ikke koble Elvis' skjebne med det som skjedde med Michael Jackson tidligere i år.

Prøvde å advare

Til Dr. Nicks forsvar skal det anføres at Elvis var en «pasient» med en svært velutviklet interesse for legens fag. Elvis' favoritt sengelektyre var «Physicians Desk Reference», den amerikanske utgaven av Felleskatalogen. Det var ikke det Elvis ikke kunne om pillenes forunderlige verden.

Da han døde ble det identifisert 14 forskjellige medisiner i kroppen hans, ti av dem i betydelige doser.

Det kunne ha gått annerledes. Det var stemmer som prøvde å si i fra, som var varslere i miljøet rundt Elvis. Mest kjent i så måte var Elvis' tre tidligere bodygarder og assistenter, sentrale figurer i det som gikk under betegnelsen The Memphis Mafia.

Red og Sonny West og David Hebler fikk sparken i 1976, etter egen fremstilling fordi de prøvde å gripe inn overfor Elvis og hans narkotikamissbruk. Bare uker før Elvis' død publiserte de boka «Elvis: What happened?», der de avslørte det meste av det som foregikk bak Gracelands murer. En bok som fra Elvis' side, ikke overraskende, ble oppfattet som et rent forræderi og hevn for oppsigelsene.

Ved siden av dette trakk også Elvis' mangeårige turnéselskap seg på vårparten i 1977, med begrunnelsen at de ikke lenger fant det moralsk forsvarlig å ha ansvaret for å holde Elvis på veien.

The Elvis Image

Mike Crowley var turnémanager for Elvis i to år frem til mai 1977. Da Crowley besøkte Down on the Farm i 1993, i egenskap av å være manager for Texas-countrysangeren Jimmie Dale Gilmore (det var Crowley som inviterte Geir Sundstøl til å bli med til USA som Gilmores gitarist), fortalte han meg at da de konfronterte Elvis' far, Vernon Presley, med sine bekymringer for Elvis' helse, fikk de følgende svar; «Om dere ikke er villige til å gjøre jobben, så finner vi bare noen andre til å ta seg av turneene».

Dermed fortsatte Elvis å spille seg mot undergangen, han skulle etter planen ha forlatt Graceland 17. august for igjen å legge ut på veien.

Selv om Elvis har etterlatt seg en formidabel musikalsk arv, har hans fantastiske musikalitet ofte havnet i skyggen av Elvis The Image. Det som Elvis Presley Enterprises ikke nekter seg noe i forhold til å unytte til det maksimale.

Det har heller ikke nødvendigvis vært til det beste for hans ettermæle at verden i fire tiår har vært beskaffet med en hær Elvis-imitatorer av, oftest, svært tvilsomt kaliber. Folk som gjennomgående har hatt en forkjærlighet for den versjonen av Elvis der den såkalte jump-suiten var sceneantrekket.

Dansken Ernst Mikael Jørgensen har gjort mye for å rydde opp i Elvis' platekatalog. Sist nå i sommer da det kom en svært smakfull «40th Anniversary Legacy Edition» av ett av Elvis' aller beste album, «From Elvis In Memphis».

Dobbeltdisken inneholder også companion-albumet, «Back In Memphis» og singler som «Suspicious Minds», «Don't Cry Daddy» og «Kentucky Rain».

Innspillingene ble gjort under oppsyn av produsenten og låtskriveren Chips Moman i American Studios i Memphis i januar og februar 1969. Da var det nesten 15 år siden sist Elvis hadde spilt inn i hjembyen. Resultatet er blant det beste Elvis noensinne festet til tape.

Men nettopp fordi Elvis' levende karriere ikke strakk seg over mer enn to drøye tiår år, er det fristende å fantasere om hva som kunne ha skjedd om Elvis hadde overlevd 16. august.

Et tankeeksperiment: Springsteen og T Bone

Samtidig med at Elvis tok steget ut av historien, var det som skulle bli kjent som punkrevolusjonen under full utvikling i New York og London. En av nøkkelpersonene i den historien hadde til og med guts og ego nok til å kalle seg selv Elvis.

Elvis Costello het egentlig Declan McManus, det var hans driftige manager som hadde frekkheten til å finne på navnet Elvis Costello. Sentralt i punkens og new wavens musikalske dogme var å vende tilbake til rockens essens, dens nedstrippede kjerne. Ikke ulikt det Elvis Presley selv hadde gjort da han satte seg ned, ikledd svart skinndress, sammen med sine musikere, og spilte på gamlemåten. Under det som er kjent som «68 Comeback Special», vist på amerikansk TV i julen 1968.

Tenk om Elvis hadde våknet opp på rett side av elva etter natta på toalettet på Graceland. Tenk om «nær-døden»-opplevelsen hadde sjokkert ham nok til å reflektere over sitt liv og sin karriere. Rett og slett ta tak i sine problemer. Tenk om han hadde løftet på telefonen til sin manager, «Colonel» Tom Parker (som egentlig var den illegale, nederlandske innvandreren Andreas Cornelis van Kuijk!), og gitt ham ordre om kansellere alle håpløse Las Vegas-engasjement.

Deretter rensket ut det som var av servile «Ja, Elvis. Selvfølgelig, Elvis»-mennesker i hans store hoff.

Etter en lang pause, der målet hadde vært å få helsa tilbake på plass, hadde Elvis nok en gang løftet på telefonen og ringt Tom Petty og Bruce Springsteen og spurt dem om han kunne få låne deres respektive band, The Heartbreakers og The E Street Band. Om vi lar denne fantasien sette tidsperspektiver til side, kunne neste samtale ha gått til produsentene T Bone Burnett og Rick Rubin.

Sammen hadde Elvis og dette kreative kraftlaget kunne vist verden hvor det musikalske skapet skulle stå. Da kunne vi virkelig ha snakket om «Good Rockin' Tonight». Og alle andre netter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:18 Solberg på hemmelig besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 To menn tiltalt for millionbedrageri mot Nav07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Voldsom tornado traff Texas søndag05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Ny bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet
Siste nytt
08:18PolitikkSolberg på hemmelig besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerTo menn tiltalt for millionbedrageri mot Nav07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24VerdenJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenVoldsom tornado traff Texas søndag05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenKanonvalg for De grønne i Sveits05:05VerdenSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49VerdenMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45VerdenNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkNy bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus