- Klar til å dø for folket

<p>Mir Hossein Mousavi og sier han er rede til å dø for det iranske folks rettigheter.. (Foto: Scanpix). </p>
Mir Hossein Mousavi og sier han er rede til å dø for det iranske folks rettigheter.. (Foto: Scanpix).

<pIran er krise, mener den iranske opposisjonslederen Mir Hossein Mousavi og sier han er rede til å dø for det iranske folks rettigheter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Teheran (NTB-DPA-Reuters): – Jeg vil ikke nøle med å bli en av martyrene som realiserer religiøse og nasjonale rettigheter for folket, sier Mousavi i en uttalelse på det opposisjonelle nettstedet Jaras.

Demonstrasjoner og motdemonstrasjoner, sammenstøt og omfattende pågripelser har preget Iran de siste ukene, og president Mahmoud Ahmadinejads tilhengere krever at Mousavi og opposisjonsleder Medi Karoubi må pågripes.

Noen har også tatt til orde for at de opposisjonelle skal henrettes.

– Å pågripe Mousavi og Karoubi vil definitivt ikke løse problemene, ettersom folkets protester har utviklet sin egen drivkraft, sier Mousavi.

Krise

Den tidligere statsministeren understreker at Iran er i en alvorlig krise og ber om at myndighetene tar ansvar for situasjonen. Videre krever han at valgloven endres, mediesensuren fjernes og at politiske fanger løslates.

Og han avviser anklagene om at han prøver å avskaffe det islamske regimet i Iran.

– Jeg sier åpent at før man erkjenner at det finnes en alvorlig krise i landet, så har vi ingen mulighet til å løse problemene.

Valgprotest

Mousavi tapte sommerens presidentvalg, men opposisjonen protesterer fortsatt mot resultatet og mener valget var preget av fusk.

Torsdag meldte Jaras at tilhengere av Mousavi støtte sammen med politiet på Haft-e-Tir-plassen i Teheran, og at politiet avfyrte to runder med tåregass for å spre demonstrantene.

Iranske myndigheter beordret torsdag opposisjonen til å stanse protestene som har pågått nærmest daglig siden begravelsen til den reformvennlige storayatollaen Hossein Ali Montazeri 21. desember. Innenriksdepartementet har også avvist alle søknader fra opposisjonen om å få holde demonstrasjoner eller andre samlinger.

Fordømmer

Søndag ble minst åtte personer drept i opptøyene, blant dem nevøen til Mousavi. Opposisjonslederen fordømmer volden mot demonstrantene og mener statlig fjernsyn er med på å hisse opp stemningen.

– De tror at de ved å drepe demonstranter, pågripe intellektuelle og akademikere og blokkere mediene kan fjerne krisens røtter, men de narrer seg selv. For med slike overfladiske metoder vil opposisjonen kun bli sterkere, mener Mousavi. (©NTB)

Personvernpolicy